Astrowoordenboek: M

Begint met Bevat Exacte woord

Term Omschrijving
Maanmaand De gemiddelde tijd tussen een nieuwe of volle maan. Een maanmaand is gelijk aan 29 dagen, 12 uur en 44 minuten. Dit wordt ook de synodische maand genoemd.
Maansverduistering Een fenomeen dat zich voordoet wanneer de Maan zich in de schaduw van de Aarde bevindt. Een gedeeltelijke maansverduistering gebeurt wanneer de Maan zich in de penumbra of bijschaduw van de Aarde bevindt. Bij een totale maansverduistering gaat de maan in de umbra of kernschaduw van de Aarde.
MACHO's Acroniem voor Massieve Compact Halo Objecten, veronderstelde donkere massieve objecten die onze melkweg omringen
Magellaanse wolk Twee kleine, onregelmatige sterrenstelsels die men net buiten ons eigen melkwegstelsel bevinden. De Magellaanse wolken zijn zichtbaar aan de hemel in de zuidelijke hemisfeer. two small, irregular galaxies found just outside our own Milky Way galaxy. The Magellanic clouds are visible in the skies of the southern hemisphere.
Magma Erg hete, vloeibare rots. Magma wordt gebruikt om gesmolten steen te beschrijven onder en bovenop het oppervlak van een planeet en is een meer algemene term dan lava. Magma kan vaste minerale kristallen bevatten die niet gesmolten zijn.
Magnetisch veld Een krachtveld dat gegenereerd wordt door elektrische stromen. Het gemiddelde grootschalige magnetisch veld van de Zon, zoals dat van de Aarde, heeft een noord en zuidpool die met elkaar zijn verbonden door magnetische veldlijnen.
Magnetische pool Een van de twe gebieden in een magneet waar het magnetisch veld het sterkste is.
Magnetische veldlijnen Denkbeeldige die de kracht en richting aangeven van een magnetisch veld. De lijn en de pijl geven de richting aan van het veld. De lijnen worden dichter bij elkaar getekend wanneer het veld sterker is. Geladen deeltjes bewegen vrij rond langsheen magnetische veldlijnen maar worden tegengehouden doro de magnetische kracht om langs veldlijnen te bewegen.
Magnetometer Een instrument om verstoringen in het Aardmagnetisch veld te meten
Magnetosfeer Het gebied rond een planeet welke door het magnetisch veld wordt beïnvloed. De grens van dit veld wordt bepaald door de zonnewind.
Magnitude Een eenheid die gebruikt word om de helderheid van bepaalde objecten te meten. De volle maan heeft een magnitude van -11 (erg helder), Venus -2 (helder). Deepsky objecten zijn veel zwakker en hebben een magnitude hoger dan 0.
Mare Latijnse woord voor zee. Galileio dacht dat de donkere gebieden op de Maan gebieden waren van water, ook al bevat de Maan haast geen water toch wordt de term nog steeds toegepast op de basalt gevulde impactbassins. Deze gebieden zijn duidelijk te herkennen voor een waarnemer vanaf de Aarde.
Massa Een meeteenheid van de totale hoeveelheid materiaal er in een lichaam zit, bepaald door de traagheidseigenschappen van het lichaam of de zwaartekrachtinvloed op andere lichamen.
Materie Een woord dat gebruikt wordt om alles te omschrijven dat massa bevat.
Megaton Een explosieve kracht gelijk aan een miljoen ton TNT. De energie die vrijkomt in de explosie van een megaton TNT is gelijk aan 4.2 x 1022 ergs.

Woorden toevoegen

Woordenboek ontwikkeld door Spacepage - versie 2.5

Dit gebeurde vandaag in 1998

Het gebeurde toen

De eerste van de vier grote telescopen van de Very Large Telescope (VLT) wordt voor het eerst naar de sterrenhemel gericht. De Very Large Telescope (VLT) is een observatorium van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) op de berg Cerro Paranal in de Atacamawoestijn in Chili op 2 635 meter hoogte. Het observatorium bestaat vandaag de dag uit vier grote 8,2-meter spiegeltelescopen van het type Ritchey-Chrétien, die de Unit Telescopes of UT’s worden genoemd, en een aantal kleinere telescopen met een spiegeldoorsnede van 1,8 m. De vier spiegeltelescopen kunnen als een interferometer aan elkaar worden gekoppeld, waardoor ze als één grote telescoop kunnen opereren. Foto: ESO

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

StarNights 2019
30 augustus 2019 tot 01 september 2019

NGC 6781

NGC 6781

De prachtige planetaire nevel NGC 6781 in het sterrenbeeld Aquila (Arend) is van magnitude 12 en heeft vanaf Aarde gezien een grootte van 1,8 boogminuten. Het bijna perfect ronde deep-sky…

Lees meer...

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

91%

Sociale netwerken