Een waterdamppluim van de Saturnusmaan Enceladus van meer dan 9.650 km, bijna de afstand van Los Angeles, Californië tot Buenos Aires, Argentinië, is ontdekt door onderzoekers met behulp van NASA's James Webb Space Telescope. Dit is niet alleen de eerste keer dat een dergelijke wateremissie over zo'n grote afstand is waargenomen, maar Webb geeft wetenschappers ook voor het eerst een directe blik op hoe deze emissie de watervoorziening van het hele systeem van Saturnus en zijn ringen voedt.
Naast de grimmige lijst van record ijsverliezen, record luchttemperaturen en record droogtes, die onlangs allemaal het nieuws haalden, heeft ook de temperatuur van het oppervlaktewater van onze oceanen een recordhoogte bereikt. Nu er een El Niño op komst is, wordt gevreesd dat we binnenkort met nog ergere extremen te maken zullen krijgen.
Met behulp van ESO’s Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy (VISTA) hebben astronomen een uitgebreide infraroodatlas gemaakt van vijf nabijgelegen stellaire kraamkamers. Daartoe hebben ze meer dan een miljoen afzonderlijke opnamen samengevoegd. Op de grote mozaïeken zijn jonge sterren-in-wording te zien, ingebed in dikke stofwolken. Dankzij deze waarnemingen beschikken astronomen over een uniek hulpmiddel om het ingewikkelde vraagstuk van de geboorte van sterren te ontcijferen.
Twee NASA CubeSats voor het bestuderen van tropische cyclonen, waaronder orkanen en tyfoons, zijn in een baan om de aarde gebracht na een succesvolle lancering op maandag 8 mei 2023. Het eerste paar TROPICS (Time-Resolved Observations of Precipitation structure and storm Intensity with a Constellation of Smallsats) satellieten van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap steeg op aan boord van een Electron-raket van Rocket Lab's Launch Complex 1 Pad B in Māhia, Nieuw-Zeeland.
Astronomen gebruikten NASA's James Webb Space Telescope om het warme stof rond een nabijgelegen jonge ster, Fomalhaut, in beeld te brengen en zo de eerste asteroïdengordel die ooit buiten ons zonnestelsel is gezien in infrarood licht te bestuderen. Maar tot hun verrassing zijn de stofstructuren veel complexer dan de asteroïden- en Kuipergordels van ons zonnestelsel.
Europa's nieuwste weersatelliet, de Meteosat Third Generation Imager, heeft zojuist zijn eerste beeld van de aarde vrij gegeven waarbij de omstandigheden boven Europa, Afrika en de Atlantische Oceaan opmerkelijk gedetailleerd worden weergegeven. De Meteosat Third Generation Imager-1 (MTG-I1), die op 13 december 2022 met een Ariane 5-raket is gelanceerd, is de eerste van een nieuwe generatie satellieten die een revolutie teweeg zal brengen in de weersvoorspelling in Europa. ESA en Eumetsat zijn er trots op samen het nieuwe beeld van de volgende generatie vrij te geven.
Astronomen hebben met de Gemini South-telescoop in Chili, die door het NOIRLab van NSF wordt geëxploiteerd, het eerste bewijs waargenomen dat een stervende zonachtige ster een exoplaneet heeft opgeslokt. Het "rokende pistool" van deze gebeurtenis werd gezien in een lange en laagenergetische uitbarsting van de ster, het kenmerk van een planeet die langs het oppervlak van een ster scheert. Dit nooit eerder geziene proces kan het uiteindelijke lot van de aarde inluiden wanneer onze eigen zon over ongeveer vijf miljard jaar het einde van haar leven nadert.
De eerste bouwstenen van het leven op aarde kunnen zijn gevormd dankzij uitbarstingen van onze zon, zo blijkt uit een nieuwe studie. Uit een reeks chemische experimenten blijkt hoe zonnedeeltjes, botsend met gassen in de vroege atmosfeer van de aarde, aminozuren en carbonzuren kunnen vormen, de basisbouwstenen van eiwitten en organisch leven. De bevindingen werden gepubliceerd in het tijdschrift Life.
Wanneer men denkt aan de schade die de klimaatverandering aanricht, denkt men waarschijnlijk aan enorme ijsklompen die van een van de poolkappen afvallen en in de oceaan storten. Terwijl Groenland en Antarctica massa's ijs verliezen, doen de meeste gletsjers in de wereld dat ook, maar het is moeilijk te meten hoeveel ijs ze verliezen. Dankzij de CryoSat-satelliet van de ESA en een baanbrekende manier om de gegevens daarvan te gebruiken, hebben wetenschappers ontdekt dat gletsjers wereldwijd in slechts 10 jaar met in totaal 2% zijn geslonken, en dat komt door hogere luchttemperaturen.
Voor het eerst hebben astronomen in één keer de schaduw van het zwarte gat in het sterrenstelsel Messier 87 (M87) en de krachtige jet die dit zwarte gat uitstoot waargenomen. De waarnemingen zijn in 2018 gedaan met telescopen van de Global Millimetre VLBI Array (GMVA), de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), waarvan ESO partner is, en de Greenland Telescope (GLT).
Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.
Een Amerikaanse Delta raket brengt vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida de Extreme Ultraviolet Explorer (EUVE) ruimtetelescoop in de ruimte. Dit was de eerste satelliet voor astronomisch onderzoek in extreem ultraviolet. De Extreme Ultraviolet Explorer (EUVE) had een gewicht van 3,2 ton en was tussen 1992 en 2001 operationeel. De ruimtetelescoop werd uitgerust met vier telescopen die 801 objecten detecteerde in het extreem ultraviolet. Foto: NASA
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerker