Een NASA astronaut die terugkeerde naar de aarde tijdens het einde van de Crew-8 missie is in stabiele toestand in het ziekenhuis opgenomen nadat hij een niet nader gespecificeerd medisch probleem had ervaren na de splashdown. In een verklaring van 25 oktober zei NASA dat de onbekende astronaut “een medisch probleem had” na de landing van de Crew Dragon in de vroege ochtenduren voor de kust van Pensacola, Florida. De astronaut “wordt uit voorzorg in stabiele toestand geobserveerd” in het Ascension Sacred Heart Pensacola ziekenhuis.
NASA heeft onlangs de eerste vluchtgegevens en beelden van de Pathfinder Technology Demonstrator-4 (PTD-4) geëvalueerd en bevestigd dat de systemen van de kleine satelliet, waaronder de elektronica aan boord en de ondersteuningssystemen van de payload, zoals de kleine camera aan boord, goed zijn getest. Hierboven is een testopname van de aarde te zien die door de camera aan boord is gemaakt, kort nadat PTD-4 in een baan om de aarde was gekomen. Deze camera zal de technologiedemonstratie blijven fotograferen tijdens de missie. De nuttige lading wordt nu gebruikt voor het hoofddoel van de PTD-4 missie, de demonstratie van een nieuwe energie- en communicatietechnologie voor toekomstige ruimtevaartuigen.
Op het International Astronautical Congress in Milaan, Italië, onthulden het ruimtevaartbedrijf Axiom Space en Prada op 16 oktober 2024 voor het eerst het vluchtontwerp van het Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU) ruimtepak dat gebruikt zal worden voor NASA's Artemis III missie. Het ontwerp van de buitenste laag en de materialen werden gezamenlijk ontwikkeld toen de twee marktleiders samenkwamen en creativiteit en techniek combineerden om het ontwerp van de volgende generatie ruimtepakken te verbeteren.
Hoewel er nooit echt bewijs is gevonden voor leven op Mars, stelt een nieuwe NASA-studie voor dat microben een potentieel thuis zouden kunnen vinden onder bevroren water op het oppervlak van de planeet. Door middel van computermodellen hebben de auteurs van het onderzoek aangetoond dat de hoeveelheid zonlicht die door waterijs kan schijnen voldoende zou zijn voor fotosynthese in ondiepe smeltwaterpoelen onder het oppervlak van dat ijs. Vergelijkbare waterpoelen die zich vormen binnen ijs op aarde blijken te wemelen van leven, waaronder algen, schimmels en microscopische cyanobacteriën, die allemaal energie halen uit fotosynthese.
NASA's Europa Clipper ruimtesonde is op maandag 14 oktober 2024 gelanceerd met een SpaceX Falcon Heavy raket vanaf NASA's Kennedy Space Center (KSC) in Florida, als start van een langverwachte astrobiologische missie naar de Jupitermaan Europa. De raket steeg op vanaf KSC's Pad 39A om 18u06 Belgische tijd, toen de 27 Merlin-motoren van de eerste trap van de raket tot leven kwamen en de Europa Clipper de lucht in stuurden.
SpaceX lanceerde op zondag 13 oktober 2024 zijn vijfde Starship raket, waarbij de Super Heavy rakettrap met succes een ongekende “vangst” maakte op de lanceerplaats. De Starship/Super Heavy raket vertrok vanaf de Starbase lanceerbasis van het ruimtevaartbedrijf in Boca Chica, Texas, om 14u25 uur Belgische tijd voor een missie die door SpaceX Flight 5 werd genoemd. De belangrijkste upgrade voor deze testvlucht was een poging van SpaceX om de Super Heavy booster terug te krijgen door hem terug te laten afdalen naar de lanceerbasis, waar hij voor de eerste maal zou worden 'opgevangen' door twee mechanische armen die vastzaten aan de lanceertoren waarvan hij was opgestegen.
Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX gaat op 13 oktober 2024 voor de vijfde maal een volledig geassembleerde Starship raket lanceren. Tijdens deze vijfde onbemande testvlucht vanuit Texas moet het Starship ruimtevaartuig voor de derde maal in de ruimte worden gebracht. Daarnaast gaat men tijdens deze testvlucht voor de eerste maal proberen om een Super Heavy rakettrap terug te laten landen op de Starbase lanceerbasis. Deze lancering komt er na eerdere, mislukte en deels geslaagde testvluchten waarbij de raket er al twee keer in slaagde om in de ruimte te geraken. Indien Starship succesvol in de ruimte wordt gebracht, moet deze vervolgens gecontroleerd terugkeren in de atmosfeer. Dankzij dit artikel kan u deze belangrijke testvlucht LIVE volgen!
De vierde testvlucht van de Starship raket van SpaceX was een enorm succes. Een volledig geslaagde lancering werd gevolgd door de allereerste zachte landing van de Super Heavy booster in de Golf van Mexico en een schitterende terugkeer van het Starship ruimtevaartuig. De vijfde testvlucht van Starship is bedoeld om een nieuwe stap te zetten in de richting van volledige en snelle herbruikbaarheid. De hoofddoelen zijn de allereerste terugkeer naar de Starbase lanceerbasis en vervolgens het 'vangen' van de Super Heavy booster en uiteindelijk nog een Starship terugkeer in de atmosfeer van de aarde met als doel een landing van Starship in de Indische Oceaan. De vijfde testvlucht is nu gepland voor 13 oktober 2024, mits er eerst nog een goedkeuring volgt van de Amerikaanse overheid.
ESA's eerste planetaire defensieruimtesonde heeft planeet Aarde verlaten. De Hera-missie is op weg naar een uniek doel onder de meer dan 1,3 miljoen bekende asteroïden in ons zonnestelsel, het enige hemellichaam waarvan de baan door menselijk toedoen is verschoven, om hardnekkige mysteries over de afbuiging ervan op te lossen. Door een beter wetenschappelijk begrip te krijgen van de 'kinetische inslag'-techniek waarmee asteroïden worden afgebogen, wil Hera de aarde veiliger maken.
In de buurt van het Didymos-systeem zal de Hera ruimtesonde ESA's eerste 'deep space' CubeSats in de ruimte stationeren om extra gegevens te verzamelen over de Dimorphos-asteroïde en zijn omringende omgeving. Tegelijkertijd moet Hera nieuwe satelliet verbindingstechnologieën testen voor toekomstige ruimtemissies. Elke CubeSat zal klein genoeg zijn om in een aktetas te passen terwijl de Hera ruimtesonde zelf de omvang heeft van een bureau. Leer aan de hand van dit artikel alles over de eerste Europese 'deep space' CubeSats!
Lancering vanop de Bajkonoer lanceerbasis van de Russische ruimtesonde Venera 14 dat in maart 1982 landt op het oppervlak van de planeet Venus. De Venera 14 lander blijft 57 minuten functioneren op het oppervlak van Venus en stuurt ondermeer foto's van het oppervlak terug naar de Aarde. Foto: Roscosmos
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.