Op 20 april 2023 lanceerde SpaceX vanop zijn Starbase testsite in Texas voor de eerste maal een volledig geassembleerde Starship raket. Ondanks het feit dat de lancering de eerste minuten goed verliep, spatte de raket ongeveer vier minuten na lift-off in volle vlucht uit elkaar doordat het Starship ruimtevaartuig zich niet kon losmaken van de Super Heavy rakettrap. In dit artikel wordt een analyse gemaakt over hoe deze eerste belangrijke testvlucht verliep aan de hand van beeldmateriaal en berichten die op Twitter verschenen.
SpaceX heeft op donderdag 20 april 2023 voor de eerste maal een volledig geassembleerde Starship raket gelanceerd. Vanop de Starbase testsite in Texas werd de 120 meter lange raket om 15u15 Belgische tijd gelanceerd. Ondanks de succesvolle lancering slaagde het Starship ruimtevaartuig er na enkele minuten niet in zich in volle vlucht los te maken van de Super Heavy rakettrap. Hierdoor spatte de raket boven de Atlantische Oceaan uit elkaar. Ook al deze missie voor een groot deel mislukt toch is deze lancering voor SpaceX en zijn ingenieurs bijzonder leerrijk.
Starship is vandaag de dag één van de grootste en meest ambitieuze ruimtevaartprojecten. Met de gigantische Starship raket wil het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX opnieuw mensen naar de maan brengen en zelfs ook naar de planeet Mars. Om deze nieuwe superraket te ontwikkelen, voerde SpaceX de afgelopen jaren een hele reeks van belangrijke tests uit met diverse prototypes op zijn Starbase testsite. Tijdens deze belangrijke testvluchten vlogen de prototypes steeds hoger en slaagde men er ook in om deze terug veilig te laten landen op aarde. Bekijk hier alle video's van de indrukwekkende Starship testvluchten!
Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX maakt zich volop klaar voor een belangrijke lancering van zijn nieuwe Starship raket. Zo werd op de Starbase testsite van SpaceX in Texas het Starship ruimtevaartuig gemonteerd bovenop de Super Heavy rakettrap en wacht SpaceX momenteel op een goedkeuring van de U.S. Federal Aviation Administration (FAA) voor deze lancering. Tijdens deze belangrijke lancering moet Starship voor de eerste maal in een baan om de aarde gebracht worden.
Astronauten van NASA's SpaceX Crew-6 missie zijn op donderdag 2 maart 223 succesvol in een baan om de aarde gebracht na een succesvolle lancering naar het internationale ruimtestation vanaf Launch Complex 39A op NASA's Kennedy Space Center in Florida. De internationale bemanning is de zesde commerciële bemanningsmissie van NASA met SpaceX aan boord van het internationale ruimtelaboratorium.
Op maandag 27 februari 2023 heeft het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX voor het eerst nieuwe generatie Starlink satellieten in de ruimte gebracht. De krachtige Falcon 9 raket vertrok vanop Cape Canaveral en zette 21 Starlink V2 Mini Starlink satellieten 64 minuten na lift-off met succes uit in een lage baan om de aarde. Deze nieuwe generatie Starlink satellieten is veel krachtiger en groter dan hun voorgangers en dankzij deze nieuwe satellieten moeten mobiele telefoons in de toekomst ook verbinding kunnen maken met het Starlink netwerk.
Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft op 9 februari een cruciale test uitgevoerd met zijn nieuwe Starship raket. Zo werden voor de eerste maal meer dan dertig Raptor raketmotoren tot ontsteking gebracht tijdens een zogeheten 'static fire test' waarbij de raket aan de grond blijft maar de raketmotoren gedurende enkele seconden tot ontbranding worden gebracht. Deze belangrijke test is de laatste stap naar een eerste echte lancering van 's werelds krachtigste raket.
Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX gaat op 27 april 2022 (09u52 Belgische tijd) vanop het Kennedy Space Center in Florida opnieuw vier mensen in de ruimte brengen. Het doel van deze lancering is om drie Amerikaanse astronauten en één Europese astronaute naar het internationale ruimtestation ISS te brengen waar de vier zes maanden lang zullen leven en werken. De SpaceX Crew-4 missie is de zevende bemande ruimtevlucht met een Crew Dragon ruimtecapsule van SpaceX en de vierde missie uit NASA's Commercial Crew programma. De bemande Crew Dragon ruimtecapsule zal zoals steeds in een baan om de aarde worden gebracht door een krachtige Falcon 9 raket.
In de nacht van 9 op 10 februari 2022 heeft het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de tweede maal een volledige Starship raket geassembleerd op zijn testsite in Texas. De gigantische raket werd voor het eerst geassembleerd met behulp van een gloednieuwe assemblage- en lanceertoren die ongeveer 150 meter hoog is. Een volledig geassembleerde Starship raket is maar liefst 120 meter hoog en moet in de toekomst onder andere mensen naar de maan en naar de planeet Mars brengen. Later vandaag zal SpaceX oprichter Elon Musk nog een belangrijke update geven over het prestigieuze Starship project.
Op woensdag 17 november 2021 heeft Elon Musk, de oprichter van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX, laten weten dat de eerste lancering van een volledig geassembleerde Starship raket is verplaatst naar januari of februari 2022. SpaceX werkt momenteel nog aan de bouw van het lanceercomplex voor deze raket op zijn testsite in Texas en wacht op ook nog steeds op goedkeuring van de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA). Een volledig geassembleerde Starship raket is maar liefst 120 meter hoog en moet in de toekomst onder andere mensen opnieuw naar de maan brengen.
Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.
Vanop de Bajkonoer lanceerbasis worden de drie Russische kosmonauten Georgi Dobrovolski, Vladislav Volkov en Viktor Patsayev in de ruimte gebracht aan boord van het Sojoez 11 ruimtetuig. Op 7 juni 1971 komen zij aan bij het Russische Saljoet 1 ruimtestation waar ze tot 30 juni in leven en werken. Tijdens hun terugkeer naar de Aarde sloeg het noodlot echter toe doordat omwille van een probleem met een drukventiel de atmosfeer aan boord van de landingscapsule weglekte naar de ruimte. De drie kosmonauten overleefden hun terugkeer naar de Aarde niet. Foto: Roscosmos