Ruimtewandeling
Foto: NASA

Twee bewoners van het internationaal ruimtestation ISS hebben op woensdag 5 augustus 2012 tijdens een ruimtewandeling met succes een nieuwe stroomverdeler gemonteerd aan het ruimtestation. Voor de Amerikaanse astronaute Sunita Williams en Japanse ruimtevaarder Akihiko Hoshide was dit op korte tijd al hun tweede ruimtewandeling nadat ze er eerder niet in geslaagd waren om de stroomverdeler te installeren.

Sunita Williams en Akihiko Hoshide slaagden er op 30 augustus 2012 niet is om een defecte stroomverdeler aan het ISS te vervangen doordat de Japanse ruimtevaarder het nieuwe exemplaar niet kon vastmaken. Door het probleem met de installatie van de zogenaamde 'Main Bus Switching Units' (MBSU's) leverden slechts vijf van de acht zonnepanelen aan het ISS stroom waardoor het ruimtestation even moest besparen op zijn stroomverbruik. Het ISS is voorzien van vier MBSU's die elk ongeveer 100 kilogram wegen. Deze onderdelen verdelen de stroom die opgewekt wordt door de zonnepanelen naar de verschillende segmenten van het ruimtestation. Uiteindelijk slaagden Williams en Hoshide er nu toch in om de stroomverdeler te installeren waardoor het ruimtestation opnieuw optimaal functioneert.

Deze extra ruimtewandeling duurde alles samen 6 uur en 28 minuten en zorgde voor een nieuw record. Zo was dit voor de Amerikaanse astronaute Sunita Williams al haar zesde ruimtewandeling uit haar carrière. Hierdoor verbleef Williams in totaal al 44 uur en 2 minuten buiten het ISS en doet ze beter dan haar landgenote Peggy Whitson die alles samen al 39 uur en 44 minuten werkte aan de buitenkant van het ISS. Op 20 augustus 2012 voerden de twee Russische kosmonauten Gennady Padalka en Yury Malenchenko ook al een ruimtewandeling uit waarbij de twee ondermeer een schild tegen micrometeorieten installeerden. Sinds de bouw van het ISS in 1998 begon werden er al 165 ruimtewandelingen uitgevoerd in het kader van de bouw of het onderhoud van het ruimtestation.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1971

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt de Sojoez 10 ruimtecapsule gelanceerd. Aan boord bevinden zich de kosmonauten Vladimir Shatalov, Aleksei Yeliseyev en Nikolai Rukavishnikov. Dit is de eerste bemande ruimtemissie naar het Saljoet 1 ruimtestation dat enkele dagen eerder in de ruimte werd gebracht. Ondanks het feit dat de Sojoez 10 ruimtecapsule kon gekoppeld worden aan Saljoet 1 kon het ruimtevaartuig niet stevig worden vastgemaakt. Hierdoor werd de missie stopgezet en keerde de drie kosmonauten op 24 april 1971 al terug naar de Aarde. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken