De Bajkonoer Kosmodroom is de grootste Russische lanceerbasis en de enige die gebruikt wordt voor het lanceren van bemande Sojoez ruimtecapsules. Bajkonoer is een echt begrip in de ruimtevaart aangezien vanop deze afgelegen plaats de eerste kunstmaan, de eerste mens en het eerste ruimtestation in een baan om de aarde werd gebracht. De bouw van deze lanceerbasis begon juni 1955 waardoor dit ook de oudste lanceerbasis ter wereld is. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie
De Plesetsk Kosmodroom bevindt zich 800 kilometer ten noorden van de Russische hoofdstad Moskou in een beboste omgeving en is een belangrijke Russische militaire lanceerbasis. De Sovjet-Unie startte in 1957 met de bouw van deze lanceerbasis die oorspronkelijk gebruikt werd voor het testen en lanceren van R-7 raketten. Tijdens de Koude Oorlog werden vanop de Plesetsk Kosmodroom honderden satellieten in de ruimte gebracht en ook vandaag de dag wordt deze afgelegen lanceerbasis nog steeds gebruikt voor het in de ruimte brengen van Russische militaire satellieten. Doordat de Plesetsk Kosmodroom zich noordelijk bevindt, worden vanop deze lanceerbasis vooral satellieten gelanceerd die in een polaire baan, lage baan of Molniya-baan om de aarde moeten gebracht worden. Deze lanceerbasis werd nooit gebruikt voor bemande ruimtevaarttoepassingen.
Het Centre Spatial Guyanais nabij Kourou in Frans-Guyana, Zuid-Amerika, is de belangrijkste lanceerbasis van het Europese ruimtevaartagentschap ESA en het Europese lanceerbedrijf Arianespace. Vanop deze tropische locatie worden alle Europese Ariane en Vega raketten gelanceerd. Het complex ligt slechts 500 kilometer van de evenaar waardoor dit één van de meest gunstige lanceerbasissen is ter wereld is voor het lanceren van geostationaire satellieten. Door de aardrotatie krijgt een raket bij zijn lancering vanop Kourou een extra versnelling van ongeveer 500 meter per seconde.
Het Kennedy Space Center (KSC) in Florida is ongetwijfeld de meest gekende lanceerbasis ter wereld. Het is de belangrijkste en grootste Amerikaanse lanceerbasis en van hieruit vertrokken in het verleden alle Amerikaanse bemande ruimtemissies. Het complex bevindt zich vlakbij de stad Titusville en is ongeveer 55 bij 10 kilometer groot. De lanceerbasis is gelegen in een natuurgebied en werd in 1949 opgericht door de toenmalige Amerikaanse president Harry S. Truman als testterrein voor raketten.
Het Jiuquan Satellite Launch Center is de oudste en belangrijkste lanceerbasis van China. Deze lanceerbasis bevindt zich in de Gobiwoestijn in de Chinese provincie Gansu en is ongeveer 2 800 vierkante kilometer groot. Vanop het Jiuquan Satellite Launch Center worden niet alleen satellieten in de ruimte gebracht maar ook Chinese ruimtevaarders met behulp van Long March 2F raketten en de bijhorende Shenzhou ruimtevaartuigen. Sinds 2018 is ook het Chinese ruimtevaartbedrijf i-Space werkzaam op het Jiuquan Satellite Launch Center en lanceerde dit bedrijf in juli 2019 vanop deze lanceerbasis de eerste Chinese commerciële raket.
Het Tanegashima Space Center (TNSC) is de grootste en belangrijkste lanceerbasis van Japan. Het complex bevindt zich op het eiland Tanegashima en werd in 1969 opgericht door het toenmalige National Space Development Agency of Japan (NASDA). De lanceerbasis wordt vandaag de dag gebruikt voor het lanceren van de Japanse H-2A en H-2B raketten waarmee men onder andere bevoorradingstuigen voor het internationale ruimtestation ISS in de ruimte brengt. Ook bevindt zich nabij het Tanegashima Space Center het Space Science and Technology Museum dat toegankelijk is voor het grote publiek en vanwaar men begeleide rondleidingen kan krijgen.
De belangrijkste Amerikaanse militaire lanceerbasis bevindt zich in de staat Californië aan de Stille Oceaan op ongeveer vijftien kilometer van de stad Lompoc. Vandenberg Air Force Base is zowel een belangrijke militaire luchtmachtbasis alsook een lanceercomplex voor tal van militaire en civiele satellieten. De basis werd in 1941 opgezet als Camp Cooke door het Amerikaanse leger en werd in 1957 overgedragen aan de Amerikaanse luchtmacht. Vanaf dan werd dit terrein vooral gebruikt voor het testen en lanceren van verschillende soorten raketten.
Het Satish Dhawan Space Sentre (SHAR) is het belangrijkste lanceercomplex van de Indian Space Research Organisation (ISRO). Dit complex bevindt zich nabij Sriharikota, 80 kilometer ten noorden van de stad Chennai. In oktober 1971 werd deze lanceerbasis voor het eerst gebruikt toen India voor het eerst sondeerraketten lanceerde. Vandaag de dag wordt deze basis gebruikt voor het lanceren van alle Indiase PSLV en GSLV raketten.
Het Taiyuan Satellite Launch Center bevindt zich in de Chinese Shanxi provincie en is de tweede oudste Chinese lanceerbasis. Het bestaan van deze militaire lanceerbasis was lange tijd geheim tot wanneer China eind de jaren '80 van de vorige eeuw vanop deze locatie ook satellieten in de ruimte begon te brengen. Het Taiyuan Satellite Launch Center bevindt zich op 280 kilometer van de stad Taiyuan en ligt in een bergachtig gebied. Aangezien het complex zich op een hoogte van ongeveer 1 500 meter bevindt, zijn de droge weersomstandigheden hier vaak optimaal. Het Taiyuan Satellite Launch Center wordt vooral gebruikt voor het lanceren van Chinese aardobservatie, meteorologische en wetenschappelijke satellieten die in een zon-synchrone baan om de aarde moeten gebracht worden. Daarnaast is deze lanceerbasis ook een belangrijke militaire basis aangezien China vanop deze plaats lange afstandsraketten (ICBM's) test en kan lanceren.
Het Xichang Satellite Launch Center bevindt zich 64 kilometer van Xichang City in de Chinese provincie Sichuan en is één van de belangrijkste Chinese lanceercentra. Het complex bevindt zich in een vallei op een hoogte van 1 860 meter in een bergachtig gebied en beschikt over twee operationele lanceerplatformen. Na de start van de bouw in de jaren '70 werd deze lanceerbasis in 1984 operationeel en vandaag de dag wordt het complex vooral gebruikt voor het lanceren van geostationaire communicatie- en weersatellieten. Oorspronkelijk werd deze lanceerbasis gebouwd voor het lanceren van de Chinese bemande Shuguang One ruimtecapsule maar in 1972 werd dit project geannuleerd en werd het bijhorende lanceercomplex nooit afgewerkt.
Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana wordt de Europese ruimtesonde SMART-1 gelanceerd. SMART-1 had zowel een technisch alsook een wetenschappelijk doel. Zo werden tijdens deze missie instrumenten en technologieën getest voor toekomstige ruimtemissies. Eén van de belangrijkste onderdelen aan boord van SMART-1 was de SEP ionenmotor waarmee het ruimtetuig in de nacht van 15 op 16 november 2004 de Maan bereikte. Op 3 september 2006 stort SMART-1 te pletter op het Maanoppervlak.Foto: Arianespace
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.