dinsdag, 03 juli 2012 21:01

Samantha Cristoforetti gaat in 2014 naar het ISS

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Samantha Cristoforetti Samantha Cristoforetti Foto: ESA / NASA

Terwijl de Nederlandse ESA-ruimtevaarder André Kuipers nog maar enkele dagen terug op Aarde is, heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA laten weten dat de Italiaanse ESA-astronaute Samantha Cristoforetti in 2014 gedurende zes of zeven maanden zal werken en leven aan boord van het internationaal ruimtestation ISS.

De 35-jarige Cristoforetti is de derde Europese ruimtevaarder van de nieuwe lichting die aangeduid wordt om deel uit te maken van een permanente ISS-crew. Momenteel trainen de Italiaanse en Duitse ESA-ruimtevaarders Luca Parmitano en Alexander Gerst voor hun langdurige ruimtemissies in 2013 en 2014. Samantha Cristoforetti werd in 1977 in Milaan geboren en is een gewezen pilote bij de Italiaanse luchtmacht. In 2009 werd Cristoforetti door ESA geselecteerd om deel uit te maken van de nieuwe lichting ESA-ruimtevaarders waartoe ook Parmitano en Gerst behoren. Zij is de derde ESA-astronaute en de eerste Italiaanse vrouw die de ruimte zal ingaan. Tijdens haar langdurige ruimtevlucht zal Cristoforetti deel uitmaken van een crew van zes ISS-bewoners. Ze zal van en naar het ISS gebracht worden door middel van een Russische Sojoez ruimtetuig. Wie de training en voorbereiding van Samantha Cristoforetti wil volgen kan dit doen via haar Twitter-account: @astrosamantha. Ook op de blog van de ESA Class of 2009 (http://blogs.esa.int/astronauts/) kan je de training van de nieuwe ESA-ruimtevaarders op de voet volgen.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1966

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis wordt de Amerikaanse Maanlander Surveyor 2 in de ruimte gebracht. Door het falen van een tussentijdse koerscorrectie werd de controle over het ruimtevaartuig op 22 september verloren. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

NGC 5128

NGC 5128
NGC 5128 is het beroemde lensvormige sterrenstelsel in het sterrenbeeld Centaurus (Centaur). Dit sterrenbeeld is gelegen aan de zuidelijke hemelkoepel. Vanaf de breedte van de Benelux is alleen het noordelijk…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken