Samantha Cristoforetti
Foto: ESA / NASA

Terwijl de Nederlandse ESA-ruimtevaarder André Kuipers nog maar enkele dagen terug op Aarde is, heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA laten weten dat de Italiaanse ESA-astronaute Samantha Cristoforetti in 2014 gedurende zes of zeven maanden zal werken en leven aan boord van het internationaal ruimtestation ISS.

De 35-jarige Cristoforetti is de derde Europese ruimtevaarder van de nieuwe lichting die aangeduid wordt om deel uit te maken van een permanente ISS-crew. Momenteel trainen de Italiaanse en Duitse ESA-ruimtevaarders Luca Parmitano en Alexander Gerst voor hun langdurige ruimtemissies in 2013 en 2014. Samantha Cristoforetti werd in 1977 in Milaan geboren en is een gewezen pilote bij de Italiaanse luchtmacht. In 2009 werd Cristoforetti door ESA geselecteerd om deel uit te maken van de nieuwe lichting ESA-ruimtevaarders waartoe ook Parmitano en Gerst behoren. Zij is de derde ESA-astronaute en de eerste Italiaanse vrouw die de ruimte zal ingaan. Tijdens haar langdurige ruimtevlucht zal Cristoforetti deel uitmaken van een crew van zes ISS-bewoners. Ze zal van en naar het ISS gebracht worden door middel van een Russische Sojoez ruimtetuig. Wie de training en voorbereiding van Samantha Cristoforetti wil volgen kan dit doen via haar Twitter-account: @astrosamantha. Ook op de blog van de ESA Class of 2009 (http://blogs.esa.int/astronauts/) kan je de training van de nieuwe ESA-ruimtevaarders op de voet volgen.

Kris Christiaens

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Oprichter & beheerder van Belgium in Space.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

57%

Dit gebeurde vandaag in 1966

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt met behulp van een Atlas-Centaur raket de Amerikaanse ruimtesonde Surveyor 1 gelanceerd. Op 2 juni 1966 maakte dit onbemande ruimtetuig een zachte landing op het Maanoppervlak. Dit was de eerste Amerikaanse landing op een ander hemellichaam. Surveyor 1 stuurde foto's van het Maanoppervlak terug naar de Aarde en verzond gegevens betreffende draagkracht en radarreflectie van de Maanbodem. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Sociale netwerken