dinsdag, 03 juli 2012 21:01

Samantha Cristoforetti gaat in 2014 naar het ISS

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Samantha Cristoforetti Samantha Cristoforetti Foto: ESA / NASA

Terwijl de Nederlandse ESA-ruimtevaarder André Kuipers nog maar enkele dagen terug op Aarde is, heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA laten weten dat de Italiaanse ESA-astronaute Samantha Cristoforetti in 2014 gedurende zes of zeven maanden zal werken en leven aan boord van het internationaal ruimtestation ISS.

De 35-jarige Cristoforetti is de derde Europese ruimtevaarder van de nieuwe lichting die aangeduid wordt om deel uit te maken van een permanente ISS-crew. Momenteel trainen de Italiaanse en Duitse ESA-ruimtevaarders Luca Parmitano en Alexander Gerst voor hun langdurige ruimtemissies in 2013 en 2014. Samantha Cristoforetti werd in 1977 in Milaan geboren en is een gewezen pilote bij de Italiaanse luchtmacht. In 2009 werd Cristoforetti door ESA geselecteerd om deel uit te maken van de nieuwe lichting ESA-ruimtevaarders waartoe ook Parmitano en Gerst behoren. Zij is de derde ESA-astronaute en de eerste Italiaanse vrouw die de ruimte zal ingaan. Tijdens haar langdurige ruimtevlucht zal Cristoforetti deel uitmaken van een crew van zes ISS-bewoners. Ze zal van en naar het ISS gebracht worden door middel van een Russische Sojoez ruimtetuig. Wie de training en voorbereiding van Samantha Cristoforetti wil volgen kan dit doen via haar Twitter-account: @astrosamantha. Ook op de blog van de ESA Class of 2009 (http://blogs.esa.int/astronauts/) kan je de training van de nieuwe ESA-ruimtevaarders op de voet volgen.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1930

Het gebeurde toen

De Amerikaanse astronoom Clyde Tombaugh ontdekt de dwergplaneet Pluto. Het object ontdekt wordt tijdens het vergelijken van fotografische platen op het Lowell Observatory in Arizona. Tombaugh was op zoek naar een onbekende planeet X in een baan buiten de baan van de planeet Neptunus, die was voorspeld door Percival Lowell. Tot 24 augustus 2006 werd Pluto aanzien als de negende planeet uit ons Zonnestelsel. Op 24 augustus 2006 werd op het 26ste congres van de IAU in Praag beslist dat een planeet een object is dat door zijn eigen zwaartekracht rond is, zich in een baan rond de zon moet bevinden én de omgeving van zijn baan schoongeveegd moet hebben van andere objecten. Pluto voldoet wel aan de eerste twee voorwaarden, maar niet aan de laatste. Daardoor verliest Pluto zijn status van planeet en is dit hemellichaam vanaf dan officieel een 'dwergplaneet'.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

NGC 2024

NGC 2024
NGC 2024 is ongetwijfeld één van de mooiste deep-sky objecten. Deze prachtige emissienevel bevindt zich in het sterrenbeeld Orion en kreeg de bijnaam 'Vlamnevel'. NGC 2024 vinden we terug vlakbij…

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

11%

Sociale netwerken