Twee Russische kosmonauten tijdens een ruimtewandeling
Foto: NASA

Twee Russische kosmonauten hebben op 16 augustus 2013 met succes een ruimtewandeling uitgevoerd. Fyodor Yurchikhin en Alexander Misurkin begonnen om 16u36 Belgische tijd aan hun ruimtewandeling en verbleven maar liefst 7 uur en 29 minuten buiten het internationale ruimtestation ISS. Hierdoor werd een nieuw Russische record gevestigd. 

Tijdens deze ruimtewandeling werden twee lange kabels en een ethernetkabel bevestigd aan de buitenzijde van de Russische Zarya module. Deze kabels zullen in de nabije toekomst gebruikt worden wanneer het Russische Nauka ruimtelabo in 2014 zal vastgehecht worden aan het ISS. Dankzij deze geslaagde ruimtewandeling vestigden de twee kosmonauten een nieuw Russische record. Het vorige record werd in juli 1990 uitgevoerd toen twee kosmonauten 7 uur en 16 minuten aan de buitenkant verbleven van het Mir ruimtestation. Twee NASA astronauten zijn nog steeds de ultieme recordhouders aangezien zij tijdens één ruimtewandeling maar liefst 8 uur en 56 minuten buiten het ISS verbleven. De ruimtewandeling van 16 augustus 2013 was de 172ste ruimtewandeling in het kader van de bouw en het onderhoud van het internationale ruimtestation ISS. Alles samen werd er al meer dan 1 082 uur werk verricht aan de buitenkant het ruimtestation. Voor Yurchikhin was dit al zijn zevende ruimtewandeling. Alles samen verbleef deze Russische kosmonaut in zijn carrière al 45 uur en 55 minuten aan de buitenzijde van een ruimtestation of ruimtetuig waardoor hij de twaalfde meest ervaren persoon is op Aarde op vlak van ruimtewandelingen. Voor zijn collega, Alexander Misurkin, was het zijn tweede ruimtewandeling. 

Vorige maand werd een ruimtewandeling vroegtijdig stopgezet toen er water lekte in de helm van het ruimtepak van de Italiaanse astronaut Luca Parmitano. NASA liet weten het ruimtepak nauwkeurig te onderzoeken. Tot de oorzaak van het probleem is achterhaald, mogen astronauten die Amerikaanse ruimtepakken dragen, geen ruimtewandelingen meer uitvoeren. De volgende geplande ruimtewandeling zal hierdoor opnieuw uitgevoerd worden door Russische kosmonauten aangezien zij andere ruimtepakken gebruiken.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2017

Het gebeurde toen

Op vrijdag 15 september 2017 heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA afscheid genomen van de succesvolle ruimtesonde Cassini. Tijdens de laatste fase van de missie vloog het onbemande ruimtevaartuig met een snelheid van ongeveer 120 000 kilometer per uur zo dicht langs de planeet Saturnus dat deze uit elkaar is gespat en de brokstukken vervolgens zijn gesmolten in de atmosfeer van de prachtige planeet. Hiermee kwam een eind aan meer dan twintig jaar onderzoek van Saturnus, zijn prachtig ringenstelsel en zijn vele tientallen manen. Alles samen legde Cassini bijna 8 miljard kilometer af en maakte dit onbemande ruimtevaartuig 300 omwentelingen om Saturnus. Gedurende zijn operationele bestaan stuurde Cassini maar liefst 453 000 foto's terug naar de Aarde en werd er 635 gigabytes aan data verzamelt. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken