De Russische Spektr module
Foto: NASA

Spektr betekent is het Russisch 'spectrum' en was de naam van de vijfde module die deel uitmaakte van het Mir ruimtestation. Deze module werd ontworpen met als hoofddoel onze Aarde en zijn atmosfeer te bestuderen vanuit een lage baan om de Aarde. Het gevaarte werd op 20 mei 1995 gelanceerd vanop de Bajkonoer in Kazachstan lanceerbasis door middel van een krachtige Russische Proton draagraket. Op 1 juni 1995 koppelde deze module zich succesvol aan het de Mir basismodule waardoor het ruimtestation er opnieuw enkele tientallen kubieke meter werk- en leefruimte bij kreeg.

 

Het ontwerp van deze module maakte deel uit van het geheime militaire Sovjet Oktant ruimteprogramma waarmee de Russen het aardoppervlak zouden observeren voor militaire doeleinden vanuit een lage baan om de Aarde. Aan de buitenkant van deze module zou zich tal van observatie- en spionage-apparatuur bevinden. Het belangrijkste onderdeel van deze module zou de supergeheime optische experimentele Pion telescoop zijn. Uiteindelijk werden de militaire plannen voor deze module opgeborgen wegens budgettaire problemen. Halverwege de jaren '90 besliste Rusland dat Amerika tussen de 600 en 700 kilogram aan experimenten mocht onderbrengen in deze 9,1 meter lange Spektr module in ruil voor geld om deze verder af te werken. Dankzij Amerikaans financiering werd deze module uiteindelijk afgewerkt en gelanceerd. In plaats van tal van militaire Russische experimenten kreeg de Spektr module twee extra zonnepanelen waardoor het nu met zijn vier zonnepanelen de helft van alle energie, die het Mir ruimtestation nodig had, opwekte. Daarnaast beschikte deze module over tal van spectrometers, detectoren voor röntgen- en gammastralen en verschillende andere meetinstrumenten. Eenmaal deze module zich in een baan om de Aarde bevond en gekoppeld was aan de rest van het Mir ruimtestation deed deze ook dienst als leefruimte voor de Amerikaanse astronauten die gedurende een bepaalde tijd verbleven in het ruimtestation tijdens het Shuttle-Mir programma.

De Spektr module voor de botsing met de onbemande Progress ruimtecapsule - Foto: NASA

Op 25 juni 1997 sloeg het noodlot echter toe voor het Mir ruimtestation toen de onbemande Progress M-34 bevoorradingscapsule botste met de Spektr module tijdens het koppelen aan de Kvant-1 module. Hierdoor liep een zonnepaneel ernstige schade op en werd er een gat geslagen in de romp van de Spektr module. Dit zorgde voor een lek wat leidde tot een drukverlies binnenin de Spektr module. Deze module werd uiteindelijk snel afgesloten van de rest van het ruimtestation. Tijdens een zogenaamde interne ruimtewandeling in augustus 1997 konden de twee kosmonauten Anatoly Solovyov en Pavel Vinogradov ervoor zorgen dat het ruimtestation opnieuw energie kreeg van deze module. Tijdens een tweede ruimtewandeling in oktober 1997 slaagde men er uiteindelijk ook in om twee andere zonnepanelen aan te sluiten op het energienet van Mir. De Spektr module zelf bleef echter voor goed afgesloten en geïsoleerd van de rest van het ruimtestation. Latere pogingen om het lek te detecteren en te herstellen faalden waardoor deze module niet meer kon worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1959

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt de Amerikaanse satelliet Vanguard 3 in de ruimte gebracht. Vanguard 3 was uitgerust met een magnetometer, röntgendetectors en detectors voor het opsporen van micrometeorieten, het bestuderen van het magnetisch veld van de Aarde en het meten van effect van röntgenstraling van de zon op de dampkring. Na 83 dagen te hebben gefunctioneerd, ontving men van Vanguard 3 geen signalen meer. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken