Een Japanse HTV in een baan om de Aarde
Foto: NASA

De derde Japanse HTV-vrachtmodule heeft zich op woensdag 12 september 2012 losgemaakt van het internationaal ruimtestation ISS. Indien alles verloopt zoals gepland, zal de onbemande vrachtmodule op vrijdag 14 september opbranden in de atmosfeer van de Aarde. Toch verliep deze procedure niet helemaal zoals voorzien en werd er een zogenaamd 'abort manoeuvre' uitgevoerd.

Net zoals tijdens vorige HTV-missies werd ook deze derde HTV-vrachtmodule losgemaakt van het ISS door middel van een robotarm. Alvorens de vrachtmodule om 17u50 Belgische tijd werd losgekoppeld, werd deze door de ISS-bewoners volgeladen met afval. In tegenstelling tot de Europese Automated Transfer Vehicles (ATV) of Russische Progress vrachtmodules kan de Japanse HTV zich niet op eigen kracht vasthechten aan het ruimtestation maar wordt dit uitgevoerd met behulp van een robotarm die bediend wordt door de ISS-bewoners. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA liet wel weten dat er zich tijdens het ontkoppelen van de HTV een probleem heeft voorgedaan waardoor het ruimtetuig een zogenaamd ‘abort manoeuvre’ heeft uitgevoerd. Elk ruimtetuig dat het ISS bezoekt wordt zo geprogrammeerd dat het, in het geval van een plots probleem, zich zo ver mogelijk uit de buurt van het 450 ton zware ISS begeeft. Het ‘abort manoeuvre’ functioneerde volgens NASA perfect en deed waarvoor het werd ontwikkeld zodat het ISS nooit in gevaar kwam. De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA heeft inmiddels laten weten dat het probleem met de HTV onderzocht wordt. Het abort manoeuvre heeft geen invloed gehad op het opbranden van de HTV in de atmosfeer van de Aarde.

Deze derde HTV, die in Japan ook ‘Kounotori 3’ wordt genoemd, werd op 21 juli 2012 gelanceerd vanop de Tanegashima lanceerbasis in Japan en verbleef in totaal 47 dagen gekoppeld aan het ruimtestation. Zes dagen later werd de derde HTV met succes vastgehecht aan het ISS. Het ruimtetuig bracht in totaal 4,6 ton aan vracht naar het ruimtestation. Deze vracht bestond vooral uit voedsel, kledij, vijf kleine CubeSat satellietjes en wetenschappelijke instrumenten en apparatuur. De volgende Japanse HTV wordt pas in 2013 gelanceerd.

Kris Christiaens

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Oprichter & beheerder van Belgium in Space.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

34%

Dit gebeurde vandaag in 1965

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis van de Amerikaanse Gemini 3 ruimtecapsule met aan boord de astronauten Virgil I. "Gus" Grissom en John W. Young. Dit was de eerste bemande ruimtevlucht uit het Gemini ruimteprogramma en was ook de eerste Amerikaanse ruimtevlucht met meer dan één astronaut. Met deze eerste bemande proefvlucht wou NASA aantonen dat de nieuwe Gemini capsule ruimtewaardig was en en dat alle technische systemen naar behoren functioneerden. Bijna vijf uur na de lancering keerden Grissom en Young terug naar de Aarde en landde ze met hun capsule in de Atlantische Oceaan. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Sociale netwerken