Begin mei 2005, net thuis gekomen met 2 dozen waar in het vet Celestron op stond. Nog geen uur later waren de dozen leeg en stond er een heuse 12” (303mm) reflector op een dobsonmontering in de veranda. Een echt monster is dit ding. De hoogte van de focusser is ongeveer 1.5 meter. De telescoop weegt in totaal ongeveer 85 pond, grofweg 38kg dus.
Reeds jarenlang is het Amerikaanse bedrijf Meade bekend om zijn kwalitatieve, maar dure telescopen. Om het imago van duur merk tegen te gaan bracht men de ETX-70 en 60 uit, kleinere en goedkopere versies van de ETX-90, 105 en 125 uit. De ETX-60 wordt ondertussen niet meer geproduceerd, zijn grote broertje momenteel nog wel...
Wie op zoek is naar een kwalitatieve telescoop waar je haast alles mee kan zien dan is deze telescoop echt wel de moeite. Naast de goede optiek en de 30cm spiegel staat het garant om ook de zwakke deep-sky objecten aan te kunnen. Dankzij de handige intelliscope kan je door middel van push-to elk gewenst object in een mum van tijd in het beeldveld toveren.
TAL telescopen zijn al sinds hun intrede op de markt bijzonder populair vanwege hun uitstekende optische eigenschappen. Daarbij komt nog dat zij ondanks de productie die geschied door hooggespecialiseerde Russische telescoopbouwers zeer gunstig van prijs zijn. De nog vrij nieuwe TAL-125R is een refractor van uitstekende klasse omdat zijn chromatische aberratie (kleurschifting) heel minimaal is. Daarom ook dat de fabrikant besloot geen apochromatische versie te bouwen van deze 125mm versie zoals eerst voorzien was.
Indien U zoekt naar een kleine betaalbare Dobson telescoop, makkelijk in gebruik en zo de koffer ingeduwd voor uw volgende astroreis richting Provence... dan hoeft u met de ‘Starblast 4.5 Astro Telescope’ (kortweg: Starblast) misschien niet verder te zoeken. De firma ORION Telescope & Binoculars (US) bracht enkele jaren terug deze telescoop op de markt en mikte oorspronkelijk op de jonge, beginnende amateur met een klein budget.
De TAL-150P is een Russische spiegelkijker van het type Newtonkijker. De telescoopbuis heeft een brandpuntafstand van 750mm en een apertuur van 150mm. Met andere woorden: een zeer goede beginnerstelescoop. De telescoop is makkelijk bedienbaar en beschikt over een volgmotor.
In 1974 kreeg de auteur zijn allereerste refractor, een 30 mm achromaat van Japanse makelij en sindsdien streefde hij naar steeds betere telescopen, refractors in het bijzonder. Na 35 jaren visueel waarnemen met achromaten tot 152 mm werd de drang om aan astro-fotografie te doen groot en was een apo-chromatische refractor een noodzaak geworden. In tegenstelling tot achromaten, gebruiken apo-chromaten minstens 3 lenzen voorin de telescoopbuis. Dankzij het gebruik van dergelijk triplet of quadruplet lenzensysteem wordt de chromatische aberratie (kleurfout afhankelijk van de breking der lichtstralen) gecorrigeerd en het secundaire spectrum geëlimineerd.
Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.
De eerste weersatelliet, TIROS 1, wordt vanop de Cape Canaveral lanceerbasis met behulp van een Thor-Able draagraket succesvol in een baan om de Aarde gebracht. Dit was de eerste satelliet die gebouwd werd door NASA met als doel om onze planeet te bestuderen vanuit de ruimte en zond vanuit een baan om de Aarde met een zwart-wit camera televisiebeelden uit van het weer. Foto: NASA