De European Space Agency (ESA) is de officiële ruimtevaartorganisatie van Europa. Deze organisatie is in 1975 ontstaan uit de European Space Research Organisation (ESRO) en de European Launcher Development Organisation (ELDO). ESA houdt zich in Europees verband bezig met projecten op het gebied van ruimtevaart, onderzoek van onze planeet, ruimteonderzoek, ontwikkeling van op satellietsystemen gebaseerde technologieën en de bevordering van de Europese economie. Door bundeling van financiële en intellectuele bronnen is de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in staat projecten te realiseren die voor afzonderlijke lidstaten onbereikbaar zijn. ESA werkt nauw samen met de Europese Unie, maar maakt er geen formeel deel van uit.
Het European Space Research and Technology Centre (ESTEC) is het technologische en administratieve hart van het Europese ruimtevaartagentschap ESA. In 1968 werd het ESTEC testcentrum officieel geopend door de Nederlandse Koningin Beatrix waarna dit uitgroeide tot ESA's grootste en belangrijkste complex. Dit centrum voor technologie- en ruimteonderzoek bevindt zich nabij het Nederlandse Noordwijk en is de thuishaven van meer dan 2 000 ingenieurs, technici en ESA-medewerkers die er werken aan tal van ruimteprojecten.
ESA's vluchtleidingscentrum voor satellieten en ruimtesondes bevindt zich in Darmstadt, Duitsland. Het European Space Operations Centre (ESOC) werd in september 1967 in gebruik genomen en is vandaag de dag één van ESA's belangrijkste centra. Oorspronkelijk kreeg het ESOC de naam European Space Data Acquisition Centre (ESDAC) en bestond het vooral uit computers en servers waar men alle data op verzamelde. Naarmate ESA steeds meer ruimtemissies organiseerde kreeg dit centrum in Darmstadt steeds meer de belangrijke functie als centrale plaats waar men alle data verzamelt en analyseert. Vanuit het ESOC worden momenteel de Mars Express, Venus Express en Rosetta ruimtetuigen opgevolgd die ons zonnestelsel verkennen. Daarnaast is het ESOC ook verantwoordelijk voor de operationele controle van de Europese Herschel en Planck ruimtetelescopen alsook de GOCE en Envisat aardobservatiesatellieten.
Het European Space Astronomy Centre (ESAC) is de thuisbasis van het ESA's astronomisch onderzoek. Dit centrum is gevestigd in Villafranca del Castillo nabij Madrid in Spanje en werd in februari 2008 plechtig geopend door ondermeer de Spaanse Kroonprins. Het ESAC vormt de basis van de operationele centra die astronomisch en planetair onderzoek verrichten. Zo bestuderen wetenschappers vanuit het ESAC als eersten de data die afkomstig is van verschillende Europese ruimtetelescopen en ruimtesondes.
Om de informatie van satellieten en ruimtesondes te kunnen ontvangen op Aarde heeft men ondermeer grondstations met schotelantennes nodig. Het European Space Tracking Network (ESTRACK) is een netwerk van verschillende grondstations die de onmisbare schakel zijn tussen tal van ESA-projecten in de ruimte en vluchtleiders en wetenschappers op Aarde. Binnen het ESTRACK netwerk beschikt het Europese ruimtevaartagentschap over negen eigen grondstations en vier grondstations die gedeeld worden met andere organisaties.
Het European Space Research Institute (ESRIN), ook gekend als het Centre for Earth Observation, is één van de grote vijf centra in Europa van het Europese ruimtevaartagentschap ESA. Het centrum is gevestigd in het Italiaanse Frascati op 20 kilometer van Rome. ESRIN is het hoofdkwartier van ESA's aardobservatieprogramma en werd in 1966 opgericht. Nadat men hier in de jaren '70 de eerste data ontving van ESA's eerste aardobservatiesatellieten groeide het ESRIN uit tot een gespecialiseerd instituut op vlak van monitoring van onze planeet. Daarnaast bevinden zich binnen het ESRIN ook nog tal van andere afdelingen waar men ondermeer de ontwikkeling van de nieuwe Europese Vega raket leidt, ESA's Web Portal onderhoudt of software ontwikkeld.
Het European Astronaut Centre (EAC) is de thuisbasis van het Europese astronautenkorps. Dit centrum bevindt zich nabij Keulen in Duitsland op de terreinen van het Duitse lucht- en ruimtevaartagentschap DLR en werd in 1990 in gebruik genomen. Het EAC bestaat uit verschillende afdelingen (Training, Medicine, Public Relations, Education en Astronaut Management) die Europese ruimtevaarders voorzien van een uitgebreide opleiding en telt een 100-tal medewerkers.
De European Launcher Development Organisation (ELDO) is een voormalige ruimtevaartorganisatie die begin de jaren ’60 werd opgericht met als doel Europa toegang tot de ruimte te geven door middel van een Europese draagraket. Deze raket kreeg de naam ‘Europa’ en werd ontwikkeld door België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk die samen de European Launcher Development Organisation (ELDO) vormden. Omwille van verschillende mislukte lanceringen en technische tegenslagen werd het programma stopgezet en werd de European Launcher Development Organisation (ELDO) samen met de European Space Research Organisation (ESRO) omgevormd tot de European Space Agency (ESA).
Naast een organisatie die zich bezighield met de ontwikkeling van een Europese draagraket, de European Launcher Development Organisation (ELDO), kende Europa in de jaren ’60 ook een organisatie dat wetenschappelijk onderzoek in de ruimte wou verrichten. Deze organisatie, de European Space Research Organisation (ESRO) werd in 1964 opgericht door tien landen en ontwikkelde einde de jaren ’60 en begin de jaren ’70 verschillende satellieten. In 1975 werd ESRO uiteindelijk samen met ELDO gefusioneerd tot de European Space Agency (ESA).
Om Europa's toegang tot de ruimte te kunnen blijven garanderen, werkt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA samen met ArianeGroup aan de ontwikkeling van de opvolger van de succesvolle Ariane 5 raket. Deze nieuwe krachtige draagraket, de zesde generatie uit het Arianeprogramma, zal net als zijn voorgangers gelanceerd worden vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana en zal bestaan uit twee versies. De meest krachtige versie, de Ariane 64, moet vrachten tot 21,6 ton tot in een lage baan om de Aarde brengen en vrachten tot 11,5 ton tot in een geostationaire overdrachtbaan. Met de Ariane 6 hoopt Europa beter te kunnen concurreren met nieuwe prijsvechters op de lanceermarkt als SpaceX.
Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt het onbemande Russische ruimtetuig Zond 5 gelanceerd met aan boord ondermeer zaden, planten, insecten en schildpadden. Het ruimtetuig vloog op 18 september 1968 op een afstand van 1 950 kilometer boven het Maanoppervlak. Zond 5 werd uiteindelijk het eerste ruimtetuig dat rond de Maan vloog en vervolgens terugkeerde naar de Aarde.
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.