SpaceShipOne (SS1) is een particulier experimenteel ruimtevaartuig dat in 2004 de befaamde Ansari X Prize won. Dit was het eerste privé ruimtevaartuig dat binnen twee weken twee succesvolle bemande ruimtevluchten uitvoerde. Het kleine ruimtetuig werd ontwikkeld door de Mojave Aerospace Ventures joint venture zonder enige tussenkomst van de overheid.
Het idee achter hotels in de ruimte is niet nieuw maar sinds de Verenigde Staten beslisten om commerciële bedrijven te betrekken bij bemande ruimtevaart, kregen vele wilde plannen binnen de commerciële ruimtevaart een gigantische boost. Verschillende commerciële bedrijven dromen er vandaag de dag luidop van om mensen als u en ik tegen betaling gedurende korte periode in de ruimte te laten verblijven.
Al tientallen jaren is het ultieme doel in de ruimtevaart het ontwikkelen van een zogenaamde ‘Single-Stage-To-Orbit Reusable Launch Vehicle’ (SSTO RLV). Dergelijke tuigen zouden ruimtevaart meer doen lijken op luchtvaart en zouden de ruimte op een veilige manier toegankelijk kunnen maken voor iedereen. Single-Stage-To-Orbit Reusable Launch Vehicles zijn herbruikbare ruimtetuigen die bestaan uit één toestel en vertonen veel gelijkenissen met een vliegtuig.
Studies hebben uitgewezen dat duizenden mensen over de hele wereld interesse en financiële middelen hebben om te betalen voor een korte ruimtevlucht. Om hieraan te beantwoorden, zijn de afgelopen jaren verschillende commerciële bedrijven opgericht die zich omschrijven als ‘ruimte-reisbureau’ en zwaar investeren in de ontwikkling van kleine herbruikbare ruimtevliegtuigen.
In de nabije toekomst verschijnt een opvallend nieuw lanceermiddel in de wereld van de ruimtevaart. De raket kreeg de naam ‘Liberty’ en is een creatie van de Amerikaanse en Europese bedrijven Alliant Techsystems (ATK) en Astrium. Het ontwerp achter de Liberty-raket steunt op bestaande hardware en technologie en giet elementen van bestaande raketten in een nieuw jasje.
Een permanente basis op de planeet Mars. Dit is een beeld wat we zeer vaak zien in sciencefiction-films en waar de mens al decennia luidop over droomt. Groeperingen als The Mars Foundation en The Mars Society hebben al vele jaren plannen voor bemande Marsmissies maar geraakten vaak niet verder dan ontwerpen of simulaties op Aarde.
In de jaren ’70 werd door de Duitse ondernemer Lutz Kayser een ambitieuze poging ondernomen om een alternatief te ontwikkelen voor de dure Europese Ariane raketten of de Amerikaanse Space Shuttles. Het goedkoop alternatief mondde uit in ’s werelds eerste commerciële lanceerbedrijf dat de naam ‘Orbital Transport und Raketen AG’ (OTRAG) droeg. Door enorme politieke druk zou het ambitieuze project echter nooit volledig operationeel worden.
Het Amerikaanse Golden Spike Company kreeg in december 2012 internationale aandacht nadat het bedrijf zijn ambitieuze ruimtevaartplannen bekend maakte tijdens een persconferentie in Washington D.C. Dit bedrijf, dat geleid en gesteund wordt door enkele belangrijke en invloedrijke personen uit de ruimtevaart, wil vanaf 2020 commerciële ruimtevluchten verzorgen naar de Maan.
In 2018 doet zich een unieke gelegenheid voor om mensen naar Mars te sturen. In dat jaar staan de planeet Mars en de Aarde namelijk mooi op één lijn waardoor het mogelijk is om mensen binnen een periode van 501 dagen naar Mars te sturen en ze meteen terug naar de Aarde te laten terugkeren. De Amerikaanse non-profit organisatie Inspiration Mars Foundation wil die kans benutten om voor het eerst een man en vrouw naar Mars te sturen.
Wereldwijd bestaan er verschillende wedstrijden of uitdagingen met extreme doelen. Eén van de meest opmerkelijke en misschien ook moeilijkste wedstrijden is ongetwijfeld het uitvoeren van de eerste particuliere Maanlanding. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door de X Prize Foundation die een specialist is in het organiseren van technologische wedstrijden. Wie bij de Lunar X Prize wedstrijd als eerste een particuliere Maanlanding kan uitvoeren, krijgt van het Amerikaanse internetbedrijf maar liefst 20 miljoen dollar.
Lancering vanaf de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan van een Sojoez raket met aan boord de Europese ruimtesonde Venus Express die in april 2006 aankomt bij de planeet Venus. Dit 1,2 ton zware onbemande ruimtetuig werd ontwikkeld om de structuur, chemische samenstelling en dynamiek van de atmosfeer van Venus te bestuderen. Foto: ESA
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.