Taiyuan Satellite Launch Center

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Lancering van een Chinese CZ-4C raket vanop het Taiyuan Satellite Launch Center Lancering van een Chinese CZ-4C raket vanop het Taiyuan Satellite Launch Center Foto: ChinaNews.com

Het Taiyuan Satellite Launch Center bevindt zich in de Chinese Shanxi provincie en is de tweede oudste Chinese lanceerbasis. Het bestaan van deze militaire lanceerbasis was lange tijd geheim tot wanneer China eind de jaren '80 van de vorige eeuw vanop deze locatie ook satellieten in de ruimte begon te brengen. Het Taiyuan Satellite Launch Center bevindt zich op 280 kilometer van de stad Taiyuan en ligt in een bergachtig gebied. Aangezien het complex zich op een hoogte van ongeveer 1 500 meter bevindt, zijn de droge weersomstandigheden hier vaak optimaal. Het Taiyuan Satellite Launch Center wordt vooral gebruikt voor het lanceren van Chinese aardobservatie, meteorologische en wetenschappelijke satellieten die in een zon-synchrone baan om de aarde moeten gebracht worden. Daarnaast is deze lanceerbasis ook een belangrijke militaire basis aangezien China vanop deze plaats lange afstandsraketten (ICBM's) test en kan lanceren.

Het Taiyuan Satellite Launch Center werd voor het eerst in gebruik genomen in de jaren '60 van de vorige eeuw en deed toen dienst als testcentrum voor het lanceren van militaire satellieten. Eind de jaren '80 werden uiteindelijk vanop deze locatie ook de eerste Chinese satellieten in de ruimte gebracht. Het Taiyuan Satellite Launch Center beschikt over moderne faciliteiten zoals testruimten, clean rooms, een vluchtleidingscentrum en volgstations en de lanceerbasis is via twee spoorlijnen verbonden aan een belangrijke Chinese spoorlijn. Vandaag de dag worden vanop het Taiyuan Satellite Launch Center vooral Long March 4 raketten gelanceerd alsook de nieuwe Chinese Long March 6 raket. Tussen 1997 en 1999 werden vanop het Taiyuan Satellite Launch Centre ook twaalf Motorola Iridium communicatiesatellieten gelanceerd en in 1999 werd vanop deze lanceerbasis ook de eerste China-Brazil Earth Resource Satellite (CBERS) aardobservatiesatelliet in de ruimte gebracht.

Algemene info Taiyuan Satellite Launch Center

Naam: Taiyuan Satellite Launch Center
Alternatieve naam: Base 25
Land: China
Eigenaar: China
Hoogte: 1 450 m
Coördinaten: 38°50'56"N - 111°36'30"E
Start bouw: 1968

embed google map html

Overzicht operationele lanceercomplexen

Launch Pad 7: Long March 4A / Long March 4B / Long March 4C
Launch Pad 9: Long March 2C / Long March 2D / Long March 4B
Launch Pad 16: Long March 6

Taiyuan Satellite Launch Center
Eén van de lanceercomplexen van het Taiyuan Satellite Launch Center - Foto: Xinhua

Taiyuan Satellite Launch Center
Lancering van een Long March 6 raket - Foto: SAST.

Taiyuan Satellite Launch Center
Lancering van een Long March 4B raket - Foto: Zheng Taotao/Chinadaily.com

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1994

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt het Amerikaanse ruimteveer Endeavour gelanceerd (STS-68) met aan boord zes astronauten. Tijdens deze bemande ruimtevlucht wordt aan aardobservatie gedaan met behulp van radartechnologie.

Ontdek meer gebeurtenissen

Messier 31 (Andromedanevel)

Messier 31 (Andromedanevel)
Messier 31, ook gekend als NGC 224, is een prachtig sterrenstelsel in het sterrenbeeld Andromeda dat ook bekend is onder de namen 'Andromedasterrenstelsel' of 'Andromedanevel'. Het object is (zelfs in…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

92%

Sociale netwerken