Jiuquan Satellite Launch Center

Geschreven door
Beoordeel dit item
(4 stemmen)
Het Jiuquan Satellite Launch Center Het Jiuquan Satellite Launch Center

De Jiuquan lanceerbasis bevindt zich in de Chinese Gansu provincie en is de oudste Chinese lanceerbasis. Vanop deze plaats werden ondermeer de eerste Chinese kunstmanen gelanceerd alsook de eerste Chinese ruimtevaarder. De Jiuquan Satellite Space Centre bevindt zich in de Gobi woestijn op ongeveer 1 600 kilometer van de Chinese hoofdstad Peking.

Deze lanceerbasis werd in 1958 opgericht en werd oorspronkelijk gebruikt voor het lanceren van vrachten die in een lage of middelhoge baan om onze planeet moesten gebracht worden. In 1999 werd een nieuw complex in gebruik genomen vanwaar men krachtige CZ-2F raketten kan lanceren. Deze raketten worden gebruikt voor het lanceren van bemande Shenzhou ruimtetuigen. Het SLS complex bestaat uit een 81 meter hoog assemblagegebouw, een 75 meter hoge lanceertoren en tal van andere gebouwen zoals een vluchtleidingscentrum en technische ruimten. Hierdoor is Jiuquan vandaag de dag het belangrijkste centrum geworden van de Chinese bemande ruimtevaart. Vandaag de dag is het Jiuquan Satellite Launch Center ongeveer 2 800 vierkante kilometer groot en werken er 20 000 mensen. De lanceerbasis zelf maakt deel uit van het Dongfeng space city waar zich ook testfaciliteiten van de People's Liberation Army Air Force en een museum bevinden. Ondanks het feit dat vanop deze plaats de meeste Chinese raketten gelanceerd werden blijft deze lanceerbasis voor buitenlanders vrijwel ontoegankelijk.

Algemene info

Naam Jiuquan Satellite Launch Center
Codenaam Shuang-cheng-tzu
Land China
Eigenaar China
Breedtegraad 41.11803°
Lengtegraad 100.46330°
Hoogte 1 000 m
Minimale inclinatie 56,0°
Maximale inclinatie 40,0°

Lanceercomplexen

Naam lanceercomplex Raket Eerste lancering
LA2A CZ-1, DF-3, DF-4 26/12/1966
LA2B CZ 10/09/1971
LA3 DF-1, DF-2 01/09/1960
SLS CZ-2F 19/11/1999

Foto's

JiuquanHet SLS lanceercomplex op de Jiuquan lanceerbasis wordt gebruikt voor het lanceren van
bemande Shenzhou ruimtetuigen - Foto: Xinhua
Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1971

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt de Sojoez 10 ruimtecapsule gelanceerd. Aan boord bevinden zich de kosmonauten Vladimir Shatalov, Aleksei Yeliseyev en Nikolai Rukavishnikov. Dit is de eerste bemande ruimtemissie naar het Saljoet 1 ruimtestation dat enkele dagen eerder in de ruimte werd gebracht. Ondanks het feit dat de Sojoez 10 ruimtecapsule kon gekoppeld worden aan Saljoet 1 kon het ruimtevaartuig niet stevig worden vastgemaakt. Hierdoor werd de missie stopgezet en keerde de drie kosmonauten op 24 april 1971 al terug naar de Aarde. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website en/of het Guidestar magazine. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Messier 57

Messier 57
M57 is ongetwijfeld de bekendste planetaire nevel die elke keer opnieuw wordt waargenomen door zowel beginnende als gevorderde amateur-astronomen. Deze prachtige nevel in het sterrenbeeld Lyra (Lier) is een restant…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

39%

Sociale netwerken