Het Xichang Satellite Launch Center.

Het Xichang Satellite Launch Center bevindt zich 64 kilometer van Xichang City in de Chinese provincie Sichuan en is één van de belangrijkste Chinese lanceercentra. Het complex bevindt zich in een vallei op een hoogte van 1 860 meter in een bergachtig gebied en beschikt over twee operationele lanceerplatformen. Na de start van de bouw in de jaren '70 werd deze lanceerbasis in 1984 operationeel en vandaag de dag wordt het complex vooral gebruikt voor het lanceren van geostationaire communicatie- en weersatellieten. Oorspronkelijk werd deze lanceerbasis gebouwd voor het lanceren van de Chinese bemande Shuguang One ruimtecapsule maar in 1972 werd dit project geannuleerd en werd het bijhorende lanceercomplex nooit afgewerkt.

Terwijl de twee lanceerplatformen van het Xichang Satellite Launch Center zich in een vallei bevinden omringd door bergen, liggen de technische faciliteiten van deze lanceerbasis enkele kilometers verwijderd van het lanceercomplex. Doordat deze lanceerbasis zich in een bergachtig gebied bevindt, moeten alle onderdelen voor de raketten en de satellieten zowel per vliegtuig alsook per trein en via de weg naar de lanceerbasis worden gebracht. Zo worden alle satellieten die vanop het Xichang Satellite Launch Center gelanceerd worden per vliegtuig naar Xichang Airport overgevlogen waarna deze met speciale vrachtwagens naar de Spacecraft Processing Buildings en uiteindelijk naar het lanceercomplex worden gebracht. Het vluchtleidingscentrum van het Xichang Satellite Launch Center bevindt zich op een afstand van ongeveer 85 kilometer van de lanceerbasis in Xichang City. In de buurt van het Xichang Satellite Launch Center bevinden zich ook drie volgstations. De twee lanceercomplexen zelf beschikken elk over een verticale assemblagetoren waarin de verschillende onderdelen voor de Long march raketten op elkaar bevestigd worden.

Het Xichang Satellite Launch Center kwam op 15 februari 1996 in het wereldnieuws doordat de eerste Chinese CZ-3B draagraket 22 seconden na zijn lancering neerstortte in een nabij gelegen bergdorpje. Hierbij werden meer dan tachtig huizen en andere gebouwen vernield en kwamen officieel zes mensen om het leven en raakten 57 mensen gewond. De 125 miljoen dollar dure Intelsat 708 satelliet ging hierbij ook volledig verloren. Vanop het Xichang Satellite Launch Center werd in 2007 ook een Chinese verouderde weersatelliet vernietigd door een militaire raket die gelanceerd werd vanop deze basis tijdens een zogeheten 'anti-satellite missile test' (ASAT). Het Xichang Satellite Launch Center heeft ook een zeer belangrijke rol gespeeld in het Chinese maanprogramma aangezien vanop deze lanceerbasis de eerste Chinese maansonde Chang'e 1 werd gelanceerd alsook de Chinese maanlanders Chang'e 3 en Chang'e 4. Sinds deze lanceerbasis operationeel werd, werden vanop deze locatie tientallen Chinese Beidou navigatiesatellieten in de ruimte gebracht alsook Yaogan aardobservatiesatellieten. Daarnaast werden vanop Xichang Satellite Launch Center ook verschillende buitenlandse communicatiesatellieten gelanceerd zoals de Pakistaanse Paksat 1R, de Europese Eutelsat W3C en de Nigeriaanse Nigcomsat 1R. Hierdoor is het Xichang Satellite Launch Center één van de weinige ruimtevaartcentra in China dat samenwerkt met buitenlandse en Westerse bedrijven en ruimtevaartorganisaties. Nadat China in 2010 bekend maakte dat het een nieuwe lanceerbasis zou bouwen op het Chinese eiland Hainan zal het Xichang Satellite Launch Center in de toekomst minder gebruikt worden voor het lanceren van satellieten.

Algemene gegevens Xichang Satellite Launch Center

Naam: Xichang Satellite Launch Center
Alternatieve naam: Xichang Space Center
Land: China
Eigenaar: China
Hoogte: 1 860 m
Coördinaten: 28°14'45"N - 10°01'35"E
Start bouw: 1984

embed google map html

Overzicht operationele lanceercomplexen

LC-2: Long March 2E / Long March 3A / Long March 3B / Long March 3C
LC-3: Long March 2C / Long march 3 / Long March 3A / Long March 3B

Xichang Satellite Launch Center
Het Xichang Satellite Launch Center - Foto: China Space Report

Xichang Satellite Launch Center
Lancering van een Long March 3B raket vanop het Xichang Satellite Launch Center - Foto: CASC

Xichang Satellite Launch Center
Lancering van de Chinese maanlander Chang'e 4 vanop het Xichang Satellite Launch Center - Foto: Xinhua

Kris Christiaens

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Oprichter & beheerder van Belgium in Space.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

24%

Dit gebeurde vandaag in 1965

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis van de Amerikaanse ruimtesonde Ranger 9. Net als Ranger 7 en 8 beschikte Ranger 9 over een camerablok bestaande uit zes camera's. Enkele dagen na de lancering stuurde deze onbemande ruimtesonde meer dan 5 800 foto's terug naar de Aarde van het Maanoppervlak waarna het tuig te pletter sloeg op de Maan. Het doel van deze missie was de maanbodem te onderzoeken ten behoeve van het aankomende Apolloproject door middel van close-up foto's van het maanoppervlak. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Sociale netwerken