Tanegashima Space Center

Geschreven door
Beoordeel dit item
(4 stemmen)
Het aan de kust gelegen Tanegashima Space Center Het aan de kust gelegen Tanegashima Space Center Foto: JAXA

Het Tanegashima Space Center (TNSC) is de grootste en belangrijkste lanceerbasis van Japan. Het complex bevindt zich op het eiland Tanegashima en werd in 1969 opgericht door het toenmalige National Space Development Agency of Japan (NASDA). De lanceerbasis wordt vandaag de dag gebruikt voor het lanceren van zowel sondeerraketten alsook zwaardere raketten.

Vandaag de dag worden alle Japanse krachtige H-2A raketten vanop het Yoshinobu lanceercomplex gelanceerd. Volgens sommige behoort het Tanegashima Space Center tot één van de mooiste lanceerbasissen ter wereld aangezien het direct aan de kust gelegen is tussen rotsen en heuvels. Het Tanegashima Space Center beslaat een oppervlakte van 9 700 vierkante meter. Op dit terrein bevinden zich het Yoshinobu Launch Complex, de Second Spacecraft Test and Assembly Building, de Yoshinobu Firing Test Stand en het Takesaki Range Control Center. Op het Tanegashima Space Center bevindt zich ook de Space Exhibition Hall en het hele complex is toegankelijk voor het grote publiek.

Algemene info

Naam Tanegashima Space Center
Codenaam  
Land Japan
Eigenaar Japan
Breedtegraad 30.39096°
Lengtegraad 130.96813°
Hoogte 0 m
Minimale inclinatie 99,0°
Maximale inclinatie 99,0°

Lanceercomplexen

Naam lanceercomplex Raket Eerste lancering
Yoshinobu H-2A 03/02/1994
Takesaki Lambda, MT-135, TR-1 01/01/1967
Q Mu 02/09/1974
Osaki N-1, N-2, H-1 09/09/1975

Foto's

Tanegashima Space CenterEen Japanse H-2A raket vertrekt vanop het Yoshinobu lanceercomplex op het Tanegashima Space
Center - Foto: JAXA
 
Tanegashima Space CenterDe Yoshinobu en Osaki lanceercomplexen - Foto: JAXA
Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1991

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt het ruimteveer Atlantis gelanceerd (STS-43) met aan boord vijf Amerikaanse astronauten. Tijdens deze ruimtevlucht wordt de vierde Tracking and Data Relay Satellite (TDRS) communicatiesatelliet in de ruimte uitgezet en wordt het Space Station Heat Pipe Advanced Radiator Element II (SHARE-II) getest dat zou gebruikt worden bij een toekomstig ruimtestation. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Messier 8

Messier 8
M8, beter gekend als de 'Lagunenevel', is de mooiste van een trio van drie emissienevels in het sterrenbeeld Sagittarius: M8, M17 en M20. De nevel moet zeker niet onderdoen voor…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken