Het European Space Operations Centre (ESOC) in Darmstadt, Duitsland
Foto: ESA

ESA's vluchtleidingscentrum voor satellieten en ruimtesondes bevindt zich in Darmstadt, Duitsland. Het European Space Operations Centre (ESOC) werd in september 1967 in gebruik genomen en is vandaag de dag één van ESA's belangrijkste centra. Oorspronkelijk kreeg het ESOC de naam European Space Data Acquisition Centre (ESDAC) en bestond het vooral uit computers en servers waar men alle data op verzamelde. Naarmate ESA steeds meer ruimtemissies organiseerde kreeg dit centrum in Darmstadt steeds meer de belangrijke functie als centrale plaats waar men alle data verzamelt en analyseert. Vanuit het ESOC worden momenteel de Mars Express, Venus Express en Rosetta ruimtetuigen opgevolgd die ons zonnestelsel verkennen. Daarnaast is het ESOC ook verantwoordelijk voor de operationele controle van de Europese Herschel en Planck ruimtetelescopen alsook de GOCE en Envisat aardobservatiesatellieten.

ESOC
ESA's European Space Operations Centre in Duitsland.

Zodra een satelliet of ruimtesonde zich losmaakt van zijn draagraket neemt het ESOC in Duitsland de controle over het ruimtetuig over. Alle baanmanoeuvres of belangrijke fases die satellieten of ruimtetuigen moeten uitvoeren, worden vanuit het ESOC geleidt en opgevolgd. Sinds zijn oprichting in 1967 heeft het ESOC al meer dan 50 satellieten en ruimtesondes opgevolgd. Zo waren vluchtleiders in het ESOC de eersten die de data te zien kregen van de Europese Huygens sonde op de Saturnusmaan Titan in januari 2005. Naast het vluchtleidingscentrum bevindt zich in het ESOC ook de Ground Facilities Control Centre (GFCC) dat verantwoordelijk is voor de bediening op afstand van de ESTRACK volgstations en antennes.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1974

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Mariner 10 vliegt op een afstand van 703 kilometer langs het oppervlak van de kleine planeet Mercurius. Tot 3 april 1974 werden foto's genomen van de planeet Mercurius door Mariner 10 en het ruimtetuig merkte een zwak magnetisch veld op bij de planeet. De instrumenten aan boord van Mariner 10 merkten ook zeer grote termepartuursverschillen in dag en nacht op bij deze planeet: tussen -183 en 187° C. In totaal nam de sonde tijdens deze eerste passage 2300 foto's.Dit onbemande ruimtetuig werd op 3 november 1973 in de ruimte gebracht en werd het eerste ruimtevaartuig dat twee planeten bezocht tijdens één ruimtemissie. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken