Een lancering vanop de Palmachim lanceerbasis.
Foto: NASA Spaceflight.com

Israël werd in 1988 het achtste land ter wereld dat op eigen kracht een satelliet in een baan om de aarde kan brengen. Dit werd verwezenlijkt met een door Israël ontwikkelde Shavit draagraket die werd gelanceerd vanop de Palmachim Airbase. Deze Israëlische luchtmachtbasis bevindt zich aan kust van de Middellandse Zee in de buurt van de steden Rishon LeZion en Yavne. Naast luchtmachtbasis is de Palmachim Airbase ook de thuisbasis van de Shavit raketprogramma waarmee Israël al verschillende spionagesatellieten in de ruimte bracht. Door de slechte relaties met de buurlanden is Israël verplicht zijn Shavit raketten te lanceren richting Middellandse Zee in Westelijke richting zodat brokstukken en rakettrappen in zee vallen en niet in buurlanden als Syrië, Irak of Iran.

Het lanceercomplex voor de Shavit raketten bevindt zich ten zuiden van de luchtmachtbasis. De eerste Shavit raket werd op 19 september 1988 gelanceerd vanop de Palmachim Airbase en bracht toen de Ofeq-1 satelliet in de ruimte. Tot 2021 werden vanop deze locatie al twaalf Shavit raketten gelanceerd. Naast het lanceren van Shavit raketten die geheime satellieten moeten lanceren, wordt de Palmachim Airbase ook gebruikt voor het testen en lanceren van militaire Jericho lange afstandsraketten.

Algemene gegevens Palmachim Airbase

Naam: Palmachim Airbase
Alternatieve naam: /
Land: Israël
Eigenaar: Israeli Air Force / Israel Space Agency
Hoogte: 10 m
Coördinaten: 31°53'52"N - 34°41'26"E
Start bouw: /

embed google map html

Overzicht operationele lanceercomplexen

Pad 1: Shavit

Rocket Lab Launch Complex 1
Lancering van een Shavit raket - Foto: YouTube/ גיל חזקיה

Rocket Lab Launch Complex 1
Lancering van een Shavit raket - Foto: IAI

Kris Christiaens

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Oprichter & beheerder van Belgium in Space.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

10%

Dit gebeurde vandaag in 1971

Het gebeurde toen

De Amerikaanse Apollo 14 ruimtecapsule, met aan boord de drie astronauten Alan B. Shepard, Stuart A. Roosa en Edgar D. Mitchell landt na een geslaagde reis naar de Maan in Stille Oceaan waarna de astronauten worden opgepikt door het Amerikaanse marineschip USS New Orleans. De drie astronauten begonnen op 31 januari 1971 aan hun missie en keerden terug naar de Aarde met ongeveer 43 kilogram aan Maanstenen. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Sociale netwerken