Een lancering vanop de Palmachim lanceerbasis.
Foto: NASA Spaceflight.com

Het lanceercomplex voor de Shavit raketten bevindt zich ten zuiden van de luchtmachtbasis. De eerste Shavit raket werd op 19 september 1988 gelanceerd vanop de Palmachim Airbase en bracht toen de Ofeq-1 satelliet in de ruimte. Tot 2021 werden vanop deze locatie al twaalf Shavit raketten gelanceerd. Naast het lanceren van Shavit raketten die geheime satellieten moeten lanceren, wordt de Palmachim Airbase ook gebruikt voor het testen en lanceren van militaire Jericho lange afstandsraketten.

Algemene gegevens Palmachim Airbase

Naam: Palmachim Airbase
Alternatieve naam: /
Land: Israël
Eigenaar: Israeli Air Force / Israel Space Agency
Hoogte: 10 m
Coördinaten: 31°53'52"N - 34°41'26"E
Start bouw: /

embed google map html

Overzicht operationele lanceercomplexen

Pad 1: Shavit

Rocket Lab Launch Complex 1
Lancering van een Shavit raket - Foto: YouTube/ גיל חזקיה

Rocket Lab Launch Complex 1
Lancering van een Shavit raket - Foto: IAI

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2007

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde New Horizons, die op weg is naar de dwergplaneet Pluto, vliegt langs de gasplaneet Jupiter. Het onbemande ruimtetuig vloog op een afstand van 2,3 miljoen kilometer van Jupiter waardoor de snelheid van New Horizons met vier kilometer per seconde verhoogde. De snelheid van New Horizons was tot aan Jupiter ongeveer 57 600 kilometer per uur en hierna ongeveer 75 200 kilometer per uur. Tijdens de flyby werd de atmosfeer van Jupiter onderzocht en werden alle wetenschappelijke instrumenten aan boord van New Horizons uitvoerig getest. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

13%

Sociale netwerken