Shenzhou 3

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

De derde onbemande testvlucht uit het Chinese Shenzhou ruimteprogramma ging op 25 maart 2002 van start. Op die dag werd vanop de Jiuquan lanceerbasis in de Gobi woestijn, de derde onbemande Shenzhou ruimtecapsule gelanceerd. Tijdens deze missie werd het Shenzhou ruimtetuig volledig uitgerust met alle aparatuur die normaal nodig is om een bemande vlucht te laten uitvoeren.

Aan boord bevond zich een dummy die net als een echte mens medische signalen doorstuurde naar het vluchtleidingscentrum zoals hartslag, ademhaling en eetgewoonten. Deze derde testmissie bleek opnieuw een succes te zijn voor China aangezien het ruimtetuig meer dan 6 dagen in een baan om de Aarde verbleef. Dankzij deze geslaagde testvlucht stond de grootmacht opnieuw een stapje dichter bij de lancering van zijn eerste bemande ruimtecapsule. 

Het Shenzhou 3 ruimtetuig tijdens zijn assemblage. 

De lancering van deze derde testcapsule werd verschillende maanden uitgesteld omwille van wijzigingen in het ontwerp van het ruimtetuig. Uiteindelijk werd de CZ-2F raket, met bovenop de ruimtecapsule, naar het lanceerplatform gebracht begin maart 2002. Bij deze lancering werd voor het eerst gebruik gemaakt van een Escape Tower die zich bovenop de CZ-2F raket bevond en die, in geval dit nodig zou zijn, het onbemande ruimtetuig kon loskoppelen van de raket indien er zich een probleem zou voordoen met de CZ-2F raket tijdens de eerste minuten van de lancering. Nadat de Shenzhou 3 ruimtecapsule probleemloos in de ruimte werd gebracht op 25 maart 2002 werd een eerste baanmanoeuvre uitgevoerd op 29 maart dat 8 seconden duurde waarna het ruimtetuig zich in een baan om de Aarde bevond op een hoogte van 330 tot 337 kilometer. Een tweede koerswijziging werd op 31 maart met succes uitgevoerd. Tijdens beide manoeuvres kwam de Shenzhou 3 telkens in een hogere baan terecht. Aan boord van dit derde Shenzhou ruimtetuig bevonden zich 44 experimenten waaronder enkele instrumenten die de zon moesten waarnemen en een videocamera die beelden maakte van de Aarde gezien van achter een raampje in de ruimtecapsule. Op deze manier verkreeg men een simulatie van wat toekomstige "taikonauten" zouden te zien krijgen. Om de communicatie te testen tussen het ruimtetuig en de vluchtleiding werd een bandrecorder in de ruimtecapsule ingebouwd die een vrouwelijke stem afspeelde tijdens de missie. Aan boord bevonden zich ook enkele instrumenten die ondermeer de atmosfeer van onze Aarde bestudeerden.

Na 107 omwentelingen om de Aarde werd beslist de drie modules van het Shenzhou 3 ruimtetuig los te koppelen van elkaar waarna de terugkeercapsule begon aan zijn terugkeer in de atmosfeer op 1 april 2002. In tegenstelling tot de vorige Shenzhou testvlucht werden geen foto's vrijgegeven over de landing van de terugkeercapsule op Mongolisch grondgebied. Net als bij de Shenzhou 2 missie bleef de orbital module van het Shenzhou 3 ruimtetuig nog tot 12 november 2003 in de ruimte waarna deze opbrandde in de atmosfeer. China zou deze module oorspronkelijk gebruiken om het onbemande Shenzhou 4 ruimtetuig te laten met koppelen om op deze manier rendez-vous en koppelingstechnieken te bestuderen in een baan om de Aarde. Deze plannen werden echter nooit uitgevoerd.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Meer in deze categorie: « Shenzhou 2 Shenzhou 4 »

Dit gebeurde vandaag in 2004

Het gebeurde toen

Roy Tucker, David J. Tholen en Fabrizio Bernardi ontdekken de planetoïde 99942 Apophis. Deze aardscheerder, die tot de Aten-planetoïden behoort, draait in 323 dagen om de zon, waarbij haar baan tweemaal per jaar die van de Aarde snijdt. Op basis van de helderheid werd de diameter op 410 meter geschat, later werd de afmeting bijgesteld naar 325 meter. De eerste waarnemingen van de planetoïde wezen op een relatief grote kans dat Apophis in 2029 de aarde zou raken. Latere waarnemingen brachten de mogelijk inslagdatum op 2036 en lieten de kans op een inslag op de aarde of maan variëren van 1,6% tot praktisch 0.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

StarNights 2019
30 augustus 2019 tot 01 september 2019
Meer Evenementen

Messier 102

Messier 102
M102 is een missend object in de bekende catalogus van Charles Messier. Er zijn twee mogelijke scenario's. Een eerste is dat Charles Messier een dubbele observatie heeft gedaan van M101…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

92%

Sociale netwerken