Shenzhou 1

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)

De Chinese Shenzhou 1 ruimtevlucht was de eerste missie uit het bemande Shenzhou ruimteprogramma. Deze onbemande testvlucht ging van start op 19 november 1999. Tijdens deze 21 uren durende vlucht zouden vooral de CZ-2F raket (Chang Zheng 2F) en de terugkeercapsule van het Shenzhou ruimtetuig uitvoerig getest worden.

Normaal zou deze missie in juni 1999 hebben plaats gevonden maar wegens een brandstofexplosie op de terreinen van de Jiuquan lanceerbasis werd de lancering uitgesteld tot november. Net als bij de Russische Soyuz ruimtetuigen bestaat de Shenzhou uit drie modules die van elkaar gekoppeld worden wanneer de missie er op zit en waarvan de middelste capsule met de bemanning moet terugkeren naar de Aarde. 

De eerste Shenzhou terugkeercapsule kort na zijn landing in Mongolië.  

De eerste Shenzhou ruimtecapsule die tijdens deze missie in de ruimte werd gebracht, beschikte niet zoals alle andere Shenzhou ruimtetuigen over openklapbare zonnepanelen. Binnenin de Shenzhou 1 capsule bevonden zich geen systemen die de Chinese astronauten normaal in leven moeten houden tijdens hun missie. De Chinese ingenieurs waren vooral benieuwd naar de resultaten van het hitteschild tijdens de terugkeer in de atmosfeer en hoe de drie modules zich van elkaar zouden koppelen aangezien dit nog nooit eerder door China in de ruimte getest werd. Uiteindelijk werd op 19 november deze eerste 7,6 ton zware Shenzhou ruimtecapsule in de ruimte gebracht van op het Jiuquan Satellite launch Center vanwaar later ook de bemande Shenzhou ruimtecapsules werden gelanceerd. Aan boord van dit ruimtetuig bevond zich dus geen ruimtevaarder maar wel 100 kilogram aan vegetarische zaden waarmee wetenschappers de gevolgen van gewichtloosheid onderzochten. Dankzij dit experiment konden de ingenieurs van de ruimtecapsule na de missie onderzoeken hoe de Shenzhou 1 zich gedragen had tijdens zijn ruimtereis indien de terugkeercapsule met succes zou landen op Aarde. Na de geslaagde lancering van de CZ-2F raket, die speciaal ontworpen werd voor het lanceren van deze ruimtetuigen, bevond de Shenzhou 1 zich in een baan om de Aarde op een hoogte van 195 en 315 kilometer. De vluchtleiding stelde vast dat het ruimtetuig zich zeer goed gedroeg wanneer het zich in de ruimte bevond. Hierdoor maakte de Shenzhou 1 met succes 14 omwentelingen om de Aarde waarna de drie modules zich loskoppelden van elkaar. De terugkeercapsule kreeg de opdracht, van een volgschip dat zich voor de kust van Namibië bevond, te beginnen aan zijn terugkeer naar de Aarde. De Shenzhou 1 terugkeercapsule maakte een probleemloze terugkeer in de atmosfeer en het tuig landde 21 uur en 11 minuten nadat het was gelanceerd op Mongolische grond. Hiermee zat de eerste onbemande Shenzhou testvlucht erop en bewees dit nieuwe ruimtetuig meteen al zijn kwaliteit. 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Meer in deze categorie: « Het Shenzhou ruimtetuig Shenzhou 2 »

Dit gebeurde vandaag in 1998

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt het Amerikaanse ruimteveer Discovery gelanceerd met aan boord zes ruimtevaarders waaronder één Rus. Tijdens deze STS-91 ruimtemissie koppelt het ruimteveer Discovery zich voor de laatste keer aan het Russische ruimtestation Mir. Het koppelen van Amerikaanse Space Shuttles aan het Russische Mir ruimtestation was de voorbereiding en eerste fase op de bouw van het internationale ruimtestation ISS. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 91

Messier 91
M91, ook gekend als NGC 4548, is een spiraalvormig sterrenstelsel in het sterrenbeeld Coma Berenices (Hoofdhaar) dat deel uit maakt van de bekende Virgocluster van sterrenstelsels. Dit sterrenstelsel is van…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

48%

Sociale netwerken