Gemini 1

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Lancering van een Gemini ruimtecapsule vanop Cape Canaveral Lancering van een Gemini ruimtecapsule vanop Cape Canaveral Foto: NASA

De eerste missie uit het nieuwe Amerikaanse bemande Gemini ruimtevaartprogramma was de lancering van de onbemande Gemini 1 ruimtecapsule op 8 april 1964 vanop het LC19 lanceerplatform op Cape Canaveral. Tijdens deze missie zouden de nieuwe Gemini ruimtecapsule en Titan II raket uitvoerig getest worden en zouden vluchtleiders voor het eerst gebruik maken van een nieuw communicatie- en volgsysteem.

De eerste Gemini ruimtecapsule werd speciaal voor deze onbemande missie zo ontwikkeld dat op de plaats waar de overlevingssystemen zouden gemonteerd worden in de capsule, deze opgevuld werden met ballast. Zo voorzag het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA voor de ruimtecapsule tijdens deze eerste onbemande missie ook geen terugkeer in de atmosfeer. Hierdoor werden vier grote gaten geboord in het hitteschild van de ruimtecapsule om er zeker van te zijn dat het gevaarte zou opbranden in de atmosfeer.

Lancering van de eerste Gemini ruimtecapsule - Foto: NASA

Op de plaats waar zich normaal de twee astronauten zouden bevinden, werd in deze eerste Gemini ruimtecapsule tal van meetapparatuur geplaatst die ondermeer de druk in de ruimtecapsule, temperatuur, vibraties en versnelling zou meten en doorsturen naar de vluchtleiding. De maanden voor de lancering werden zowel de raket, die afkomstig was van de Amerikaanse luchtmacht en een omgebouwde langeafstandsraket was, als de Gemini 1 ruimtecapsule uitvoerig getest op Aarde. Tijdens één van deze testen bleek dat er in de tweede rakettrap van de Titan II draagraket een kortsluiting had plaatsgevonden in elektriciteitskabels die hierdoor schade hadden opgelopen. De oorzaak van dit probleem lag aan een aantal beugels die een scherpe rand hadden en op deze manier de elektriciteitskabels schade toebrachten. Hierdoor besliste NASA de 1 500 beugels die zich in de Titan II raket bevonden te vervangen door andere exemplaren. Uiteindelijk werd de eerste Gemini ruimtecapsule op 8 april 1964 probleemloos gelanceerd vanop Cape Canaveral. Twee en een halve minuut na de lancering werd de eerste rakettrap losgekoppeld waarna de tweede rakettrap tot ontbranding werd gebracht. Vijf en een halve minuut na de lancering bleek de Gemini 1 ruimtecapsule zich in een lage baan om de Aarde te bevinden en drie omwentelingen later kondigde NASA officieel het einde van deze eerste Gemini ruimtemissie aan.

In totaal verbleef de Gemini 1 ruimtecapsule, die heel de tijd gekoppeld bleef aan de tweede rakettrap van de Titan II raket, 3 dagen en 23 uur in een baan om de Aarde. Tijdens zijn 64 omwentelingen om onze planeet werd het gevaarte van op Aarde gevolgd door het Manned Space Flight Network tot wanneer het opbrandde in de atmosfeer boven de Atlantische Oceaan op 12 april 1964.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Meer in deze categorie: Gemini 2 »

Dit gebeurde vandaag in 2006

Het gebeurde toen

Lancering vanop het Uchinoura Space Center van de Japanse ASTRO-F infrarood ruimtetelescoop die ontwikkeld werd door de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA in samenwerking met Europese en Koreaanse onderzoeksinstituten. Het belangrijkste resultaat van de missie was de nieuwe hoge resolutie overzichtskaart van de hemel in het infrarode deel van het spectrum. Daarnaast werden met ASTRO-F de eerste infrarode waarnemingen van de restanten van een supernova in de Kleine Magellaanse Wolk uitgevoerd en werd de geboorte waargenomen van drie generaties sterren in de sternevel IC4954/4955 in het sterrenbeeld Vosje. Foto: JAXA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 28

Messier 28
M28 is een bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Sagittarius (Schutter) en is redelijk onbekend aangezien de meeste waarnemers de grotere bolhoop M22 observeren. De bolhoop ligt op een afstand van…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

11%

Sociale netwerken