Gemini 1

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Lancering van een Gemini ruimtecapsule vanop Cape Canaveral Lancering van een Gemini ruimtecapsule vanop Cape Canaveral Foto: NASA

De eerste missie uit het nieuwe Amerikaanse bemande Gemini ruimtevaartprogramma was de lancering van de onbemande Gemini 1 ruimtecapsule op 8 april 1964 vanop het LC19 lanceerplatform op Cape Canaveral. Tijdens deze missie zouden de nieuwe Gemini ruimtecapsule en Titan II raket uitvoerig getest worden en zouden vluchtleiders voor het eerst gebruik maken van een nieuw communicatie- en volgsysteem.

De eerste Gemini ruimtecapsule werd speciaal voor deze onbemande missie zo ontwikkeld dat op de plaats waar de overlevingssystemen zouden gemonteerd worden in de capsule, deze opgevuld werden met ballast. Zo voorzag het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA voor de ruimtecapsule tijdens deze eerste onbemande missie ook geen terugkeer in de atmosfeer. Hierdoor werden vier grote gaten geboord in het hitteschild van de ruimtecapsule om er zeker van te zijn dat het gevaarte zou opbranden in de atmosfeer.

Lancering van de eerste Gemini ruimtecapsule - Foto: NASA

Op de plaats waar zich normaal de twee astronauten zouden bevinden, werd in deze eerste Gemini ruimtecapsule tal van meetapparatuur geplaatst die ondermeer de druk in de ruimtecapsule, temperatuur, vibraties en versnelling zou meten en doorsturen naar de vluchtleiding. De maanden voor de lancering werden zowel de raket, die afkomstig was van de Amerikaanse luchtmacht en een omgebouwde langeafstandsraket was, als de Gemini 1 ruimtecapsule uitvoerig getest op Aarde. Tijdens één van deze testen bleek dat er in de tweede rakettrap van de Titan II draagraket een kortsluiting had plaatsgevonden in elektriciteitskabels die hierdoor schade hadden opgelopen. De oorzaak van dit probleem lag aan een aantal beugels die een scherpe rand hadden en op deze manier de elektriciteitskabels schade toebrachten. Hierdoor besliste NASA de 1 500 beugels die zich in de Titan II raket bevonden te vervangen door andere exemplaren. Uiteindelijk werd de eerste Gemini ruimtecapsule op 8 april 1964 probleemloos gelanceerd vanop Cape Canaveral. Twee en een halve minuut na de lancering werd de eerste rakettrap losgekoppeld waarna de tweede rakettrap tot ontbranding werd gebracht. Vijf en een halve minuut na de lancering bleek de Gemini 1 ruimtecapsule zich in een lage baan om de Aarde te bevinden en drie omwentelingen later kondigde NASA officieel het einde van deze eerste Gemini ruimtemissie aan.

In totaal verbleef de Gemini 1 ruimtecapsule, die heel de tijd gekoppeld bleef aan de tweede rakettrap van de Titan II raket, 3 dagen en 23 uur in een baan om de Aarde. Tijdens zijn 64 omwentelingen om onze planeet werd het gevaarte van op Aarde gevolgd door het Manned Space Flight Network tot wanneer het opbrandde in de atmosfeer boven de Atlantische Oceaan op 12 april 1964.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Meer in deze categorie: Gemini 2 »

Dit gebeurde vandaag in 1945

Het gebeurde toen

De Engelse SF-auteur Arthur C. Clarke beschrijft in het magazine Wireless World het principe van een geostationaire baan. De geostationaire baan is de cirkelvormige baan rond de Aarde waar een kunstmaan of ander object lijkt stil te staan ten opzichte van het aardoppervlak. Een satelliet in een dergelijke baan heet een 'geostationaire satelliet'. De omlooptijd voor deze baan is 23 uur en 56 minuten, exact gelijk met de rotatie van de Aarde.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 22

Messier 22
M22 is de derde helderste bolvormige sterrenhoop aan de sterrenhemel en is terug te vinden in het sterrenbeeld Sagittarius (Schutter). Deze prachtige bolhoop zou nog een stuk helderder zijn, mocht …
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken