Shenzhou 4

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

De vierde en laatste onbemande testvlucht uit het Chinese Shenzhou ruimteprogramma kreeg de naam 'Shenzhou 4'. Tijdens deze missie zouden vooral de systemen uitvoerig getest worden die de Chinese ruimtevaarders moeten gebruiken en in leven houden tijdens toekomstige bemande ruimtemissies.

Deze vierde Shenzhou ruimtecapsule vertoonde bijna geen verschillen met de Shenzhou 5 capsule waarmee de eerste Chinese bemande ruimtevlucht werd gemaakt. Aan boord van de Shenzhou 4 bevonden zich twee dummy astronauten, voedsel, medicatie en 52 wetenschappelijke experimenten waarmee men ondermeer testen uitvoerde op vlak van fysica, biologie, geneeskunde en astronomie. Op 29 december 2002 werd deze vierde onbemande Shenzhou ruimtecapsule gelanceerd door een CZ-2F raket vanop de Jiuquan lanceerbasis die zich in de Gobi woestijn bevindt. Het ruimtetuig verbleef met succes 6 dagen in een baan om de Aarde waarna het probleemloos terugkeerde in de atmosfeer. 

Lancering van de Shenzhou 4. 

Een week voor dit ruimtetuig werd gelanceerd, trainden Chinese toekomstige ruimtevaarders nog in deze capsule zodat ze de systemen en het ruimtetuig zouden gewoon zijn voor de eerste bemande missie die na deze missie zou volgen. De lancering van de Shenzhou 4 werd bijgewoond door tal van belangrijke Chinese personen zoals de voorzitter van het Chinese congres en andere politieke hoogwaardigheidsbekleders doordat van deze belangrijke testvlucht veel zou afhangen over de datum wanneer China een eerste ruimtevaarder in de ruimte zou brengen. Na de succesvolle lancering werd het ruimtetuig in een baan om de Aarde gebracht op een hoogte van 198 op 331 kilometer. Op 4 en 5 januari 2002 werden probleemloos verschillende baanmoeuvres uitgevoerd, zodat men het propulsiesysteem uitvoerig kon testen. Tijdens de gehele ruimtemissie, die 6 dagen en 18 uur duurde, werden vier Chinese volgschepen ingezet om het ruimtetuig op de voet te volgen die zich in de Atlantische Oceaan, Indische Oceaan en Stille Oceaan bevonden. Op 5 januari 2003 werden de drie modules van het Shenzhou 4 ruimtetuig losgekoppeld van elkaar waarna de terugkeercapsule het commando kreeg van een volgschip dat zich voor de kust van Zuid Afrika bevond, om te beginnen aan zijn afdaling in de atmosfeer. Uiteindelijk maakte deze terugkeercapsule een geslaagde landing op 40 kilometer van de stad Hohhot in Mongolië. De Orbital Module van het Shenzhou 4 ruimtetuig verbleef nog tot 9 september 2003 in een baan om de Aarde waarna deze opbrandde in de dampkring. China bewees met deze laatste onbemande testvlucht dat het Shenzhou ruimtetuig klaar was voor zijn eerste bemande missie die zou uitgevoerd worden in oktober 2003. Hiermee zou China het derde land worden in de wereld dat op eigen kracht een mens kan in de ruimte brengen.

De Shenzhou 4 terugkeercapsule kort na zijn landing in Mongolië. 
Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Meer in deze categorie: « Shenzhou 3 Shenzhou 5 »

Dit gebeurde vandaag in 1975

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt het Sojoez 19 ruimtevaartuig gelanceerd met aan boord de twee kosmonauten Alexey Leonov en Valeri Kubasov. Zeven uur later wordt vanop het Kennedy Space Center in Florida ook een Apollo ruimtecapsule in de ruimte gebracht met boord de drie astronauten Thomas P. Stafford, Vance D. Brand en Donald K. Slayton. Beide ruimtetuigen zullen zich op 17 juli 1975 in een baan om de Aarde voor het eerst in de geschiedenis aan elkaar vasthechten.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

StarNights 2019
30 augustus 2019 tot 01 september 2019
Meer Evenementen

Messier 37

Messier 37
M37, ook gekend als NGC 2099, is een grote open sterrenhoop in het sterrenbeeld Auriga (Voerman) dat een 500-tal leden telt. De leeftijd van deze sterrenhoop, die zich op een…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken