Shenzhou 4

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

De vierde en laatste onbemande testvlucht uit het Chinese Shenzhou ruimteprogramma kreeg de naam 'Shenzhou 4'. Tijdens deze missie zouden vooral de systemen uitvoerig getest worden die de Chinese ruimtevaarders moeten gebruiken en in leven houden tijdens toekomstige bemande ruimtemissies.

Deze vierde Shenzhou ruimtecapsule vertoonde bijna geen verschillen met de Shenzhou 5 capsule waarmee de eerste Chinese bemande ruimtevlucht werd gemaakt. Aan boord van de Shenzhou 4 bevonden zich twee dummy astronauten, voedsel, medicatie en 52 wetenschappelijke experimenten waarmee men ondermeer testen uitvoerde op vlak van fysica, biologie, geneeskunde en astronomie. Op 29 december 2002 werd deze vierde onbemande Shenzhou ruimtecapsule gelanceerd door een CZ-2F raket vanop de Jiuquan lanceerbasis die zich in de Gobi woestijn bevindt. Het ruimtetuig verbleef met succes 6 dagen in een baan om de Aarde waarna het probleemloos terugkeerde in de atmosfeer. 

Lancering van de Shenzhou 4. 

Een week voor dit ruimtetuig werd gelanceerd, trainden Chinese toekomstige ruimtevaarders nog in deze capsule zodat ze de systemen en het ruimtetuig zouden gewoon zijn voor de eerste bemande missie die na deze missie zou volgen. De lancering van de Shenzhou 4 werd bijgewoond door tal van belangrijke Chinese personen zoals de voorzitter van het Chinese congres en andere politieke hoogwaardigheidsbekleders doordat van deze belangrijke testvlucht veel zou afhangen over de datum wanneer China een eerste ruimtevaarder in de ruimte zou brengen. Na de succesvolle lancering werd het ruimtetuig in een baan om de Aarde gebracht op een hoogte van 198 op 331 kilometer. Op 4 en 5 januari 2002 werden probleemloos verschillende baanmoeuvres uitgevoerd, zodat men het propulsiesysteem uitvoerig kon testen. Tijdens de gehele ruimtemissie, die 6 dagen en 18 uur duurde, werden vier Chinese volgschepen ingezet om het ruimtetuig op de voet te volgen die zich in de Atlantische Oceaan, Indische Oceaan en Stille Oceaan bevonden. Op 5 januari 2003 werden de drie modules van het Shenzhou 4 ruimtetuig losgekoppeld van elkaar waarna de terugkeercapsule het commando kreeg van een volgschip dat zich voor de kust van Zuid Afrika bevond, om te beginnen aan zijn afdaling in de atmosfeer. Uiteindelijk maakte deze terugkeercapsule een geslaagde landing op 40 kilometer van de stad Hohhot in Mongolië. De Orbital Module van het Shenzhou 4 ruimtetuig verbleef nog tot 9 september 2003 in een baan om de Aarde waarna deze opbrandde in de dampkring. China bewees met deze laatste onbemande testvlucht dat het Shenzhou ruimtetuig klaar was voor zijn eerste bemande missie die zou uitgevoerd worden in oktober 2003. Hiermee zou China het derde land worden in de wereld dat op eigen kracht een mens kan in de ruimte brengen.

De Shenzhou 4 terugkeercapsule kort na zijn landing in Mongolië. 
Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Meer in deze categorie: « Shenzhou 3 Shenzhou 5 »

Dit gebeurde vandaag in 1857

Het gebeurde toen

De Duits-Franse astronoom Hermann Mayer Salomon Goldschmidt ontdekt de planetoïde 44 Nysa. Deze planetoïde draait in 3,77 jaar om de Zon, in een ellipsvormige baan die bijna 4° helt ten opzichte van de ecliptica. Het hemellichaam draait in 6,5 uur om zijn as en wordt door spectraalanalyse ingedeeld bij de E-type planetoïden.

Ontdek meer gebeurtenissen

Messier 33

Messier 33
M33 behoort samen met M31 en onze Melkweg tot de zogeheten 'Lokale Groep' . Dit is een cluster van een dertigtal sterrenstelsels waarvan ons Melkwegstelsel één van de grootste is.…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

59%

Sociale netwerken