Deep-sky Companion: The Messier Objects

Geschreven door Robin Geys
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
The Messier Objects The Messier Objects

Dit Engelstalige boek van 306 pagina’s is bedoeld als een gids doorheen de Messierlijst. De eerste drie hoofdstukken leggen ons uit wie Charles Messier was, hoe James O’Meara zijn waarnemingen gedaan heeft en hoe het boek in elkaar steekt. Zeer interessant om die drie hoofdstukken eens door te nemen. Het grootste hoofdstuk van dit boek is het vierde waarin alle Messierobjecten behandeld worden.

Dit gebeurd op een zeer gestructureerde manier. Eerst krijg je wat informatie over het object zoals waar je het kan vinden, de grootte etc. Vervolgens krijg je O’Meara’s eigen waarnemingen. In dit stuk realiseer je je dat een goede hemel in feite alles is wat een amateur-astronoom nodig heeft. Met zijn 4 inch (ruwweg 10cm) refractor omschrijft O’Meara de sterrenstelsels en nevels in de Messierlijst op een zodanige manier dat je geen telescoop meer nodig hebt om te genieten van de schoonheid van deze juweeltjes. De hoeveelheid details die O’Meara weet te geven is (bijna) onbereikbaar voor de waarnemer hier in België. Maakt het deze gids daarom wat te uitgebreid? Neen, integendeel. Door het zoeken naar dezelfde details die O’Meara omschrijft ga je meer moeite en tijd besteden aan één enkel object waardoor je je grenzen iedere keer weer weet te verleggen. De tekeningen die O’Meara maakte tonen des te meer wat je kan bereiken met de nodige moeite, ervaring en natuurlijk een perfecte hemel.

Nu, dit boek heeft zo ook zijn minpuntjes. Het eerste is de manier waarop het gebonden is. De pagina’s zijn niet gebonden per katern en vervolgens stevig met de kaft gebonden en geplakt. Neen, in plaats zijn de pagina’s los van elkaar geplakt waardoor de stevigheid en de kwaliteit van dit boek sterk daalt. Momenteel moet ik oppassen om een stuk van 61 pagina’s niet kwijt te spelen als ik ermee werk omdat het zodanig los is gekomen. Een ander minpunt (een minpunt is het niet echt) is de taal. Het boek is namelijk in het Engels. Voor de meeste onder ons is dit geen enkel probleem. Het Engels is helder en eenvoudig, dus bijna iedereen zou dit boek moeten kunnen lezen.

Conclusie

Dit boek is een aanrader voor iedere astronoom die graag leest over wat hij of zij aan het waarnemen is. Het boek staat vol met tips en hulpmiddelen om het meeste uit je waarneming te halen.

Aanvullende informatie

Titel: Deep-sky Companion: The Messier Objects
Auteur: James O'Meara
Uitgever: Cambridge University Press
Jaar: 2000
Pagina's: 336
ISBN: 0-933346-85-9

Dit gebeurde vandaag in 1993

Het gebeurde toen

In Texas overlijdt op 69-jarige leeftijd de Amerikaanse astronaut Donald Kent Slayton. Tijdens zijn carrière als ruimtevaarder maakte hij deel uit van de legendarische Mercury 7 groep van astronauten en ging hij in 1975 de ruimte in tijdens de historische Apollo-Sojoez ruimtemissie. Tijdens het Mercury programma ging Slayton nooit de ruimte in doordat er hartproblemen werden vastgesteld bij de man waarna hij ging werken als hoofd van het astronautenbureau. Slayton heeft zich nooit neergelegd bij de beslissing van de vluchtartsen en liet zich in de jaren zeventig gezond verklaren na de zoveelste herkeuring. Hierna kon hij, als veertiger, zijn eerste en enige ruimtevlucht maken. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Messier 61

Messier 61
M61 is een van de grotere sterrenstelsels dat deel uitmaakt van de bekende 'Virgocluster'. Dit spiraalvormig sterrenstelsel heeft een schijnbare diameter van 6' wat op een afstand van 60 miljoen…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

76%

Sociale netwerken