Dit boek gaat, zoals de titel het zegt, over de Zon en zijn relatie tot de Aarde. Het is een uitgave van Volkssterrenwact MIRA en beschikbaar bij, onder andere, de VVS en Stichting de Koepel. Na een inleiding van Frank Deboosere beginnen we meteen met het onstaan van onze Zon en het planetenstelsel.
Sterrenkunde voor dummies is een stoomcursus voor iedereen! Ben je een leek, een gevorderd waarnemer of heb je gewoon interesse in astronomie dan is dit boek iets voor jou! Het maakt kennis met planeten, kometen, meteorieten, ijsdwergen, zwarte gaten, buitenaards leven, …
En nog veel meer! Begin je nu met het eerste onderwerp of begin je met het laatste, het maakt niet uit! Het boek is zo opgebouwd dat je leest waar je zin in hebt…
Dit Engelstalige boek van 306 pagina’s is bedoeld als een gids doorheen de Messierlijst. De eerste drie hoofdstukken leggen ons uit wie Charles Messier was, hoe James O’Meara zijn waarnemingen gedaan heeft en hoe het boek in elkaar steekt. Zeer interessant om die drie hoofdstukken eens door te nemen. Het grootste hoofdstuk van dit boek is het vierde waarin alle Messierobjecten behandeld worden.
De VVS Deep-Sky Atlas is zeker geen boek om 's avonds gezellig voor het haardvuur te lezen met een glaasje wijn (of iets anders), maar eerder een handig hulpmiddel bij het voorbereiden van waarnemingen. Het boek geeft een overzicht van de belangrijkste objecten die waarneembaar zijn met middelmatige tot grote telescopen aan onze sterrenhemel.
Op 4 oktober 2007 was het vijftig jaar geleden dat de ruimtevaart begon: Vrolijk piepend ging Spoetnik-1 zijn baantjes om de aarde trekken. Op hetzelfde moment begon de race naar de ruimte. De eerste kunstmaan was Russisch, de eerste mens in de ruimte ook: Joeri Gagarin. Maar het waren de Amerikanen die als eersten (en tot nu toe enigen) op de maan rondliepen.
Vele amateur-astronomen hebben hem al lang in huis, de Pocket Sky Atlas van Sky and Telescope. Ik ga mij daarom ook aansluiten bij deze groep. Het handige formaat spreekt mij alvast erg aan. Het formaat is kleiner dan bij normale sterrenatlassen, maar toch goed leesbaar. Als een ervaren boekenlezer start ik met een blik op de achterflap. Ik lees dat de Pocket Sky Atlas geschikt is voor zowel ervaren waarnemers als beginnelingen. Aangezien ik ergens tussenin zweef, hoop ik dat die omschrijving goed klopt.
Een reisgids voor beginnende amateur-astronomen. Sla linksaf bij Orion biedt alle informatie die u nodig heeft over de Maan, de planeten en een hele reeks van hemellichamen. Groot formaat diagrammen tonen deze objecten precies zoals deze worden weergegeven in een kleine telescoop en voor elk object is er informatie over de huidige stand van onze astronomische kennis.
‘Een kleine stap voor een mens, maar een grote stap voor de mensheid’. Wie herinnert zich niet de legendarische woorden van Neil Armstrong, de eerste mens die voet op de maan zette? In zijn schitterende De eerste mens op de maan beschrijft Rod Pyle op fascinerende wijze onze zoektocht naar de maan en de toekomst van de ruimtevaart.
Dit ultieme basisboek voor de sterrenkunde, geschreven door de bekende wetenschapsjournalist Govert Schilling, staat boordevol nuttige informatie, schitterende illustraties en foto's, interessante weetjes, tips om zelf de sterrenhemel waar te nemen, en natuurlijk de nieuwste resultaten van het ruimteonderzoek.
Vierhonderd jaar geleden werd in Middelburg de telescoop uitgevonden. Daarmee werd een revolutie ontketend in de verkenning van het heelal. Galileo Galilei ontdekte bergen op de maan, vlekken op de zon en manen bij de planeet Jupiter. Christiaan Huygens zag details op Mars en ringen rond Saturnus. William Herschel ontdekte een nieuwe planeet en bracht dubbelsterren en nevels in kaart.
Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.
De Amerikaanse Apollo 14 ruimtecapsule, met aan boord de drie astronauten Alan B. Shepard, Stuart A. Roosa en Edgar D. Mitchell landt na een geslaagde reis naar de Maan in Stille Oceaan waarna de astronauten worden opgepikt door het Amerikaanse marineschip USS New Orleans. De drie astronauten begonnen op 31 januari 1971 aan hun missie en keerden terug naar de Aarde met ongeveer 43 kilogram aan Maanstenen. Foto: NASA