Cover Asteroids - Prospective Energy and Material Resources

Asteroids is het derde book in een Springer reeks over de potentiële bronnen van energie en materiaal binnen het Zonnestelsel. De eerste twee boeken over Mars en de Maan verschenen in 2009 en 2012 en bevatten de meest recente informatie over deze onderwerpen. Het derde boek is geen uitzondering en stoelt op wetenschappelijke gegevens van de meest recente ruimtevaart missies naar planetoïden en de asteroïdengordel.

Deze mooi geïllustreerde uitgave is opgebouwd uit 29 hoofdstukken verdeeld over 8 secties. Het eerste deel beschrijft het waarnemen en detecteren van asteroïden, waarbij de nadruk ligt op de bevindingen van onbemande ruimtevaart missies van de voorbije twee decennia. Volgende missies komen aan bod: Galileo nabij 951 Gaspra (oktober 1991) en 243 Ida (augustus 1993), NEAR nabij 253 Mathilde (juni 1997) en 433 Eros (februari 2000), Stardust nabij 5535 Annefrank (november 2002), Hayabusa nabij 25143 Itokawa (september 2005), Rosetta nabij 2867 Steins (september 2008) en 21 Lutetia (juli 2010), Dawn nabij 4 Vesta (juli 2011) en de Chinese Cheng'E2 nabij 4179 Toutatis (december 2012).

De auteurs blikken kort vooruit naar toekomstige missies zoals de Amerikaanse OSIRIS-REx naar 1999 RQ36 (2016), de Japanse Hayabusa 2 naar 1999 JU3 (2018) en de Europese Marco Polo-R naar 2008 EV5 (2020). Deel 1 sluit af met de naamgeving van planetoïden en de orbitale karakteristieken van Aardscheerders (NEA - Near Earth Asteroids) en Trojanen. Deel twee focust op de verschillende soorten asteroïden en hun potentiële mineralen en grondstoffen. De selectie van geschikte planetoïden voor een bemande ruimtevaart missie behoort niet langer tot de wereld van de science-fiction.

Het derde deel beschrijft het ontwerpen, bouwen en inzetten van geautomatiseerde sondes om asteroïden te ontginnen. Het vierde deel geeft een overzicht van de bestaande technologie om een asteroïde te benaderen, te ontginnen en de diverse technieken om monsters op te graven. Deel vijf beschrijft de middelen om de baan van een geselecteerde asteroïde te wijzigen en de technieken om de grondstoffen terug naar de Aarde te brengen. Het zesde deel geeft een overzicht van de minder gebruikelijke ideëen met asteroïden, zoals het koloniseren en bewoonbaar maken van deze objecten, alsook SETA, het zoeken naar artifacten van een buitenaardse beschaving.

Deel zeven geeft een opsomming van commerciële risico factoren, overwegingen en praktische mogelijkheden. Het laatste deel handelt over de juridische aspecten van wetenschappelijk in de ruimte en bekijkt aspecten zoals eigendomsrecht, en beschreven in diverse internationale verdragen (1967 Outer Space Treaty en 1979 Moon & other Celestial Bodies Treaty). Samengevat kunnen we stellen dat dit boek de lezer een gedetailleerde inkijk geeft in de ontwikkeling van de diverse technieken om asteroïden te ontginnen. Het boek sluit af met een bibliografie en een uitgebreide auteur & onderwerpen index.

Philip Corneille

Philip Corneille

Sterrenkunde redacteur.Fellow van de British Interplanetary Society (BIS).Fellow of the Royal Astronomical Society (RAS).

Dit gebeurde vandaag in 1930

Het gebeurde toen

In de Verenigde Staten wordt in Chicago Frank Donald Drake geboren. Na zijn studies astronomie aan de Cornell-universiteit en Harvard-universiteit werkt hij als radioastronoom bij het National Radio Astronomy Observatory (NRAO). In 1961 presenteert hij voor het eerst zijn vergelijking van Drake. Dit is een formule om aan de hand van waarschijnlijkheden een schatting te maken van hoeveel buitenaardse beschavingen er bestaan in het heelal. Hij schreef samen met Carl Sagan ook de Areciboboodschap. Dit is een radioboodschap die de ruimte in werd gestuurd ter gelegenheid van de heropening van het Arecibo-observatorium in 1974.

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

74%

Sociale netwerken