A Breathtaking Window on the Universe (2nd edition)

Geschreven door
Beoordeel dit item
(12 stemmen)
Cover A Breathtaking Window on the Universe (2nd edition) Cover A Breathtaking Window on the Universe (2nd edition)

Medio september 2013 kwam de tweede, verbeterde editie uit van deze softcover die een overzicht geeft van de geschiedenis van Europa's grootste sterrenwacht: Observatorio del Roque de los Muchachos - ORM op de 2 396m hoge Caldera de Taburiente van het Canarische eiland La Palma. Deze tweede editie werd gedrukt op beter glossy papier en telt 20 extra pagina's.

Het boek is ingedeeld in 12 hoofdstukken, waarbij de werking van telescopen en het belang van sterrenkundig onderzoek uitgebreid uit de doeken worden gedaan. De geschiedenis van La Palma komt aan bod en de redenen waarom het ORM op het meest noordwestelijk gelegen eiland van de Canarische eilanden in de Atlantische Oceaan werd gevestigd. La Palma onderscheidt zich niet enkel van de andere Canarische eilanden door het ontbreken van massa-toerisme, maar tevens door de "Sky Law" uit 1988, waardoor de bewoners werden gesensibiliseerd om lichtvervuiling te voorkomen en waardoor alle luchtverkeer boven het ORM observatorium werd verboden.

Het merendeel van het boek is gewijd aan de ORM telescopen met gedetailleerde informatie voor elk van de 15 observatoria (17 m MAGIC, 10,4 m Gran Telescopio Canarias, 4,2 m William Herschel Telescope, 3,6 m Telescopio Nazionale Galileo, 2,6 m Nordic Optical Telescope, 2,5 m Isaac Newton Telescope, 2,0 m Liverpool Telescope, 1,2 m Mercator telescoop, 1,0 m SuperWASP Qatar telescope, 1,0 m Jacobus Kapteyn Telescope, 0,97 Swedish Solar Telescope, 0,6 m KVA, 0,45 m Dutch Open Telescope, 0,2 m Automatic Transit Circle en de CILBO meteoren sky camera).

Alle wetenschappelijke data van de telescopen op ORM wordt in database nodes geplaatst van het Centro de Astrofisica de La Palma (CALP) en het Instituto de Astrofisica de Canarias - IAC hoofdkwartier op het eiland Tenerife. In het nieuwe millennium leidde het op deze manier beschikbaar maken van astronomische data tot een nieuwe generatie van e-Science sterrenkundigen die de databanken exploiteren op nieuwe ontdekkingen.

Het laatste hoofdstuk is gewijd aan het management van een grote sterrenwacht en de integratie in een Common Northern Observatory (Europese Noordelijke Sterrenwacht), die kaderde in de OPTICON en ASTRONET roadmap om het gebruik van Europese telescopen te optimaliseren en de wetenschappelijke activiteiten te coördineren.

Het boek sluit af met appendices over astro-toerisme op La Palma, het verschil tussen astrologie en astronomie en bevat een uitgebreide woordenlijst. De auteur, Sheila Crosby, werkte als technicus op de sterrenwacht en huwde met Carlos Gonzalez die als ingenieur verbonden is aan de 3,58m Telescopio Nazionale Galileo, die werd uitgerust met de HARPS spectrograaf voor het Noordelijke halfrond. Sheila geeft zelf rondleidingen op het ORM. Samengevat, een schitterend boekje met up-to-date informatie over alle telescopen van de op één na beste waarnemingsplek in het Noordelijke halfrond.

Aanvullende informatie

Titel: A Breathtaking Window on the Universe (2nd edition)
Auteur: Sheila Crosby
Uitgever: Dragon Tree Publishing
Jaar: 2013
Pagina's: 164
ISBN: 978-84616-4192-5
Philip Corneille

Sterrenkunde redacteur.
Fellow van de British Interplanetary Society (BIS).
Fellow of the Royal Astronomical Society (RAS).

Dit gebeurde vandaag in 1991

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt het ruimteveer Atlantis gelanceerd (STS-43) met aan boord vijf Amerikaanse astronauten. Tijdens deze ruimtevlucht wordt de vierde Tracking and Data Relay Satellite (TDRS) communicatiesatelliet in de ruimte uitgezet en wordt het Space Station Heat Pipe Advanced Radiator Element II (SHARE-II) getest dat zou gebruikt worden bij een toekomstig ruimtestation. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

NGC 6946

NGC 6946
NGC 6946 is een prachtig spiraalvormig sterrenstelsel in het sterrenbeeld Cepheus van magnitude 8.9. Dit sterrenstelsel, met de bijnaam 'Fireworks Galaxy', is een mooi voorbeeld van een zogeheten 'face-on' stelsel.…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken