De Me163 ‘Komet’ was het eerste operationele raketvliegtuig ter wereld. Met de rug tegen de muur probeerde nazi-Duitsland de steden te beschermen tegen de geallieerde luchtbombardementen. Overdag kwamen de Amerikanen, ’s nachts kwamen de Britten. Hier moest een antwoord op gevonden worden.
Het boek 'William Parsons, 3rd Earl of Rosse Astronomy and the Castle in Nineteenth-century Ireland' onthult de wetenschappelijke prestaties en het gezinsleven van William Parsons (1800-1867), de derde graaf van Rosse, op het domein van Birr Castle, County Offaly, in het 19de-eeuwse Ierland. William Parsons was een opmerkelijke ingenieur met een passie voor astronomie, die tijdens en na de verwoestende hongersnood van de jaren 1840, indrukwekkende telesopen bouwde in het bewolkte binnenland van Ierland.
De Britse astronoom Isaac Newton (1642-1727) opperde als eerste het idee om telescopen op bergtoppen boven de atmosfeer te plaatsen, maar het idee om een ruimtetelescoop te ontwikkelen kwam van de Duitse ruimtevaart-pioneer Herman Oberth (1894-1989). Eind de jaren 1940, opperde de Amerikaanse astrofysicus Lyman Spitzer (1914-1997) dat een ruimtetelescoop cruciaal was om nieuwe astronomische ontdekkingen te realiseren.
De reisverslagen van enkele 18de eeuwse astronomen zoals Johann Bernoulli (1744-1801), Bengt Ferrner (1724-1802) en Joseph Lalande (1732-1807) geven een gedetailleerd beeld van de toenmalige toestand van sterrenwachten en de uitoefening van de astronomie als wetenschap.
Frank Deboosere kennen we allemaal van het weerbericht, maar hij is vooral erg gepassioneerd door àlles wat er boven ons te zien is: zon en maan, planeten en satellieten, sterren en kometen. Samen met Philippe Mollet van volkssterrenwacht Mira stelt hij ons voor om de hemel te gaan bekijken, met het blote oog, met een verrekijker of met een telescoop. Zo leer je hoe je hemellichamen best kan zien of ontdekken. Hoe je een telescoop precies kiest en gebruikt. Waar en wanneer je best kijkt. En wat er zo fantastisch is aan sterrenkunde en sterren kijken.
De wonderen van ons zonnestelsel onthult het ons omringende zonnestelsel zoals je het nog nooit hebt gezien. Van de enorme ijsfonteinen op Enceladus tot de vloeibare methaanzeeën van Titan en van wervelstormen die twee keer zo groot zijn als de aarde tot de gehavende maan Io met zijn reusachtige supervulkanen.
Vierhonderd jaar geleden werd in Middelburg de telescoop uitgevonden. Daarmee werd een revolutie ontketend in de verkenning van het heelal. Galileo Galilei ontdekte bergen op de maan, vlekken op de zon en manen bij de planeet Jupiter. Christiaan Huygens zag details op Mars en ringen rond Saturnus. William Herschel ontdekte een nieuwe planeet en bracht dubbelsterren en nevels in kaart.
Sterrenkunde voor dummies is een stoomcursus voor iedereen! Ben je een leek, een gevorderd waarnemer of heb je gewoon interesse in astronomie dan is dit boek iets voor jou! Het maakt kennis met planeten, kometen, meteorieten, ijsdwergen, zwarte gaten, buitenaards leven, …
En nog veel meer! Begin je nu met het eerste onderwerp of begin je met het laatste, het maakt niet uit! Het boek is zo opgebouwd dat je leest waar je zin in hebt…
Dit Engelstalige boek van 306 pagina’s is bedoeld als een gids doorheen de Messierlijst. De eerste drie hoofdstukken leggen ons uit wie Charles Messier was, hoe James O’Meara zijn waarnemingen gedaan heeft en hoe het boek in elkaar steekt. Zeer interessant om die drie hoofdstukken eens door te nemen. Het grootste hoofdstuk van dit boek is het vierde waarin alle Messierobjecten behandeld worden.
De VVS Deep-Sky Atlas is zeker geen boek om 's avonds gezellig voor het haardvuur te lezen met een glaasje wijn (of iets anders), maar eerder een handig hulpmiddel bij het voorbereiden van waarnemingen. Het boek geeft een overzicht van de belangrijkste objecten die waarneembaar zijn met middelmatige tot grote telescopen aan onze sterrenhemel.
Lancering van de Amerikaanse onbemande ruimtecapsule Apollo 4. Tijdens deze lancering werd voor het eerst een krachtige Saturn V raket gebruikt die later voor het eerst mensen naar de Maan zal brengen. Tijdens deze testmissie werd ondermeer het hitteschild van de Apollo 4 ruimtecapsule uitvoerig getest toen de capsule terugkeerde naar de Aarde. Foto: NASA
Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.