Terugkeer van het Dragon ruimtetuig
Foto: SpaceX

Het commerciële Dragon ruimtetuig, dat op 22 mei 2012 succesvol in de ruimte werd gebracht, is op donderdag 31 mei 2012 probleemloos teruggekeerd naar de Aarde. De terugkeer van de Dragon naar de Aarde begon al om 11u49 Belgische tijd toen de ISS-robotarm de Dragon losmaakte zodat het ruimtetuig kon wegvliegen van het ruimtestation.

De ISS-bevoorrader voerde om 16u51 Belgische tijd een zogenaamde ‘deorbit burn’ uit waardoor de snelheid van het ruimtetuig vertraagd werd. De capsule landde, na de terugkeer in de atmosfeer, met behulp van drie grote parachutes uiteindelijk om 17u42 in de Stille Oceaan. Hiermee kwam deze historische testmissie aan zijn eind aangezien dit de eerste maal was in de geschiedenis van de ruimtevaart dat een privaat bedrijf op eigen kracht een ruimtestation bevoorraadde. Alles samen duurde deze missie 9 dagen, 7 uur en 58 minuten. Na zijn lancering vanop Cape Canaveral begaf de Dragon zich op eigen kracht tot bij het internationaal ruimtestation ISS waar enkele ISS-ruimtevaarders, waaronder ook de Nederlandse ESA-ruimtevaarder André Kuipers, het onbemande bevoorradingstuig voor de eerste maal vasthechtte aan het ruimtestation. De koppeling zelf werd uitgevoerd met behulp van een robotarm die de Dragon in de ruimte ‘vastgreep’ en vervolgens vasthechtte aan de Harmony module van het ruimtestation. In de dagen die volgden na de historische koppeling werd de 460 kilogram vracht aan boord van de Dragon, dat bestond uit kledij, voedsel en electronica, overgeladen naar het ISS. Vervolgens werd het private ruimtetuig opnieuw geladen met bijna 600 kilogram vracht dat men niet langer nodig heeft aan boord van het ruimtestation. Nu deze eerste commerciële ruimtevlucht naar het ISS een feit is, kan de wedloop in de private ruimtevaartsector echt van start gaan.

DragonHet Dragon ruimtetuig wordt losgemaakt van het ISS - Foto: NASA 

De Dragon is vandaag de dag het enige ISS-bevoorradingstuig dat vracht zoals computeronderdelen en wetenschappelijke experimenten opnieuw terug naar de Aarde kan brengen. Andere onbemande vrachtmodules zoals de Europese ATV, Russische Progress of Japanse HTV branden op het einde van hun missie op in de atmosfeer van de Aarde. Het Dragon ruimtetuig werd ontwikkeld door het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf SpaceX dat in 2002 opgericht werd door Elon Musk. Naast de Dragon ontwikkelde SpaceX ook de bijhorende Falcon 9 draagraket die het Dragon ruimtetuig in de ruimte brengt. SpaceX is nu 's werelds eerste private bedrijf dat op eigen kracht het ISS kan bevoorraden. NASA investeerde, in het kader van een technologisch ontwikkelingsprogramma met private bedrijven, al 381 miljoen dollar in de ontwikkeling van de Dragon. Dit technologisch ontwikkelingsprogramma kwam er nadat men in de Verenigde Staten had besloten om de drie resterende Space Shuttles definitief aan de grond te houden. De volgende missie van een Dragon ruimtetuig naar het ISS is voorzien voor eind dit jaar en wordt een eerste echte bevoorradingsmissie in het kader van NASA’s Commercial Resupply Services programma. Tijdens deze missie moet de Dragon enkele tonnen aan vracht naar het ISS brengen. SpaceX werkt ook volop aan een bemande variant van de Dragon. Deze variant moet tot zeven mensen naar het ISS kunnen brengen. Later dit jaar zal een tweede Amerikaans commercieel bedrijf, Orbital Science Corporation, eveneens proberen om het ISS te bevoorraden met het zelf ontwikkelde Cygnus ruimtetuig. Door private bedrijven te betrekken bij bemande ruimtevaart wil NASA kosten besparen die het wil investeren in andere programma's.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2008

Het gebeurde toen

In de stad Colombo, Sri Lanka, overlijdt Sir Arthur Charles Clarke. Hij schreef het boek 2001: A Space Odyssey en bedacht in 1945 het principe van de geostationaire communicatiesatelliet. Deze bijzondere baan om onze planeet is ook bekend als de 'Clarke Orbit'. Zijn bekendste boek, 2001: A Space Odyssey, werd in 1968 verfilmd en wordt beschouwd als een mijlpaal in de filmgeschiedenis. Clarke deed op de Amerikaanse televisie samen met Walter Cronkite ook verslag van de Apollo-maanexpedities en werd in 2000 door de Britse koningin geridderd voor zijn verdiensten.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken