Cubesats in een baan om de Aarde
Foto: NASA

Afgelopen donderdag, op 4 oktober 2012, zijn vanaf het internationaal ruimtestation ISS vijf kleine satellieten in de ruimte gebracht. Dit was de eerste maal dat het ISS gebruikt werd om satellieten te 'lanceren'. Deze manier van satellieten uitzetten in de ruimte is veel goedkoper aangezien men geen eigen draagraket nodig heeft.

De vijf satellieten die vanaf het ISS in de ruimte werden uitgezet, werden in juli 2012 naar het ruimtestation gebracht door middel van de derde Japanse HTV bevoorradingsmodule. Deze kleine satellieten zijn zogenaamde 'cubesats' die 10 x 10 x 10 centimeter groot zijn en worden vooral gebruikt voor het uittesten of demonstreren van nieuwe technologieën of voor toepassingen op vlak van aardobservatie en communicatie. Doordat deze satellietjes elk ongeveer één kilogram wegen, zijn ze heel goedkoop om in de ruimte te brengen waardoor deze projecten dan ook heel toegankelijk zijn voor studenten van universiteiten of kleine bedrijven. Elke cubesat heeft de vorm van een kubus en bestaat in zijn standaardvorm uit één unit. Door meerdere units aan elkaar te bevestigen kan met zo een kleine satelliet ontwikkelen voor weinig geld die slechts 30 x 10 x 10 centimeter groot is en maximaal drie kilogram weegt. De vijf cubesats die op 5 oktober werden 'gelanceerd' vanaf het ISS zullen geen bedreiging vormen als ruimteafval voor andere ruimtetuigen doordat ze na enkele maanden al terug opbranden in de atmosfeer van de Aarde. Terwijl drie van de vijf cubesats ontwikkeld werden in Japan, werden de overige twee gebouwd in Vietnam en de Verenigde Staten. Nu vanaf het ISS de eerste cubesats werden uitgezet in een lage baan om de Aarde wordt de ruimte voor studenten, wetenschappelijke instellingen en kleine bedrijven opnieuw veel toegankelijker. Het uitzetten in de ruimte van de vijf satellieten gebeurde 55 jaar na de lancering van 's werelds eerste kunstmaan, de Spoetnik.

Overzicht van de vijf cubesats:

  • Raiko (Wakayama University, Tohoku University)
  • We Wish (Meisei Electric Co.)
  • FITSat-1 (Fukuoka Institute of Technology)
  • F 1 (FPT University)
  • TechEdSat (NASA Ames, AAC Microtec, SJSU)
Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1930

Het gebeurde toen

In de Verenigde Staten wordt in Chicago Frank Donald Drake geboren. Na zijn studies astronomie aan de Cornell-universiteit en Harvard-universiteit werkt hij als radioastronoom bij het National Radio Astronomy Observatory (NRAO). In 1961 presenteert hij voor het eerst zijn vergelijking van Drake. Dit is een formule om aan de hand van waarschijnlijkheden een schatting te maken van hoeveel buitenaardse beschavingen er bestaan in het heelal. Hij schreef samen met Carl Sagan ook de Areciboboodschap. Dit is een radioboodschap die de ruimte in werd gestuurd ter gelegenheid van de heropening van het Arecibo-observatorium in 1974.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

74%

Sociale netwerken