De Pirs module wordt samen met een Progress bevoorradingstuig losgemaakt van het ruimtestation.
Foto: NASA TV

Na een levensduur van bijna twintig jaar hebben de ruimtevaarders aan boord van het internationale ruimtestation ISS op maandag 26 juli afscheid genomen van de Russische Pirs module. Zo werd de Pirs module met behulp van een Progress bevoorradingstuig losgemaakt van het ruimtestation om plaats te kunnen maken voor de nieuwe Russische module Nauka die op 29 juli moet worden vastgemaakt aan het ruimtestation. Na het losmaken van het ruimtestation brandde Pirs op in de atmosfeer van de aarde. 

De Russische Pirs module werd op 14 september 2001 in de ruimte gebracht vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan waarna deze succesvol werd vastgemaakt aan de Zvezda module van het internationale ruimtestation ISS. Pirs deed al die jaren dienst als belangrijke luchtsluis voor het Russische gedeelte van het ruimtestation en was als module steeds naar de aarde gericht. Zo koppelden bemande Russische Sojoez ruimtevaartuigen en onbemande Russische Progress bevoorradingstuigen zich vaak vast aan de Pirs module. Daarnaast werd de 4,9 meter lange Pirs module ook gebruikt als luchtsluis tijdens Russische ruimtewandelingen aangezien zich in de Pirs module de Russische Orlan ruimtepakken bevonden. Tijdens de operationele levensduur van de Pirs module werden maar liefst meer dan 70 ruimtevaartuigen vastgemaakt aan deze kleine module en werden er 53 ruimtewandelingen uitgevoerd vanuit Pirs. Na de lancering van de nieuwe Russische module Nauka op 21 juli 2021 moest er aan het Russische segment van het ruimtestation plaats worden gemaakt waardoor de Pirs module samen met een Progress bevoorradingstuig werd losgemaakt van het ruimtecomplex. Op 29 mei 2019 werd vanuit de Pirs module de laatste Russische ruimtewandeling uitgevoerd waarna andere ruimtewandelingen werden uitgevoerd vanuit de Russische Poisk module. Het onbemande Progress MS-16 bevoorradingstuig is samen met de Pirs module opgebrand in de atmosfeer van de aarde nadat deze werden losgemaakt van het ruimtestation. De nieuwe Russische module Nauka beschikt net als Pirs over verschillende toegangspoorten waar Russische ruimtevaartuigen zich kunnen aan vastmaken. Nauka is wel veel groter dan de Pirs module en zal ook gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek en als opbergruimte. 

PirsDe Russische Pirs module - Foto: Turbosquid

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1971

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan wordt het Saljoet 1 ruimtestation in de ruimte gebracht. Dit is 's werelds eerste ruimtestation en wordt in juni 1971 voor het eerst bewoond door de Sojoez 11 bemanning. Saljoet 1 heeft bij zijn lancering een gewicht van 18,2 ton, is 15,8 meter lang en bestaat uit vier compartimenten waarvan één dienst deed als woon- en werkruimte. Het belangrijkste doel van de Saljoet 1 was het testen van (toen) nog nooit eerder in de ruimte gebruikte systemen. Daarnaast zou het ruimtestation worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Het hoofdinstrument, een telescoop, kon echter niet gebruikt worden omdat de beschermkap na de lancering niet was losgekomen. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken