De Pirs module wordt samen met een Progress bevoorradingstuig losgemaakt van het ruimtestation.
Foto: NASA TV

Na een levensduur van bijna twintig jaar hebben de ruimtevaarders aan boord van het internationale ruimtestation ISS op maandag 26 juli afscheid genomen van de Russische Pirs module. Zo werd de Pirs module met behulp van een Progress bevoorradingstuig losgemaakt van het ruimtestation om plaats te kunnen maken voor de nieuwe Russische module Nauka die op 29 juli moet worden vastgemaakt aan het ruimtestation. Na het losmaken van het ruimtestation brandde Pirs op in de atmosfeer van de aarde. 

De Russische Pirs module werd op 14 september 2001 in de ruimte gebracht vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan waarna deze succesvol werd vastgemaakt aan de Zvezda module van het internationale ruimtestation ISS. Pirs deed al die jaren dienst als belangrijke luchtsluis voor het Russische gedeelte van het ruimtestation en was als module steeds naar de aarde gericht. Zo koppelden bemande Russische Sojoez ruimtevaartuigen en onbemande Russische Progress bevoorradingstuigen zich vaak vast aan de Pirs module. Daarnaast werd de 4,9 meter lange Pirs module ook gebruikt als luchtsluis tijdens Russische ruimtewandelingen aangezien zich in de Pirs module de Russische Orlan ruimtepakken bevonden. Tijdens de operationele levensduur van de Pirs module werden maar liefst meer dan 70 ruimtevaartuigen vastgemaakt aan deze kleine module en werden er 53 ruimtewandelingen uitgevoerd vanuit Pirs. Na de lancering van de nieuwe Russische module Nauka op 21 juli 2021 moest er aan het Russische segment van het ruimtestation plaats worden gemaakt waardoor de Pirs module samen met een Progress bevoorradingstuig werd losgemaakt van het ruimtecomplex. Op 29 mei 2019 werd vanuit de Pirs module de laatste Russische ruimtewandeling uitgevoerd waarna andere ruimtewandelingen werden uitgevoerd vanuit de Russische Poisk module. Het onbemande Progress MS-16 bevoorradingstuig is samen met de Pirs module opgebrand in de atmosfeer van de aarde nadat deze werden losgemaakt van het ruimtestation. De nieuwe Russische module Nauka beschikt net als Pirs over verschillende toegangspoorten waar Russische ruimtevaartuigen zich kunnen aan vastmaken. Nauka is wel veel groter dan de Pirs module en zal ook gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek en als opbergruimte. 

PirsDe Russische Pirs module - Foto: Turbosquid

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1967

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt de Amerikaanse Mariner 5 ruimtesonde gelanceerd. Mariner 5 bereikte op 19 oktober 1967 de planeet Venus waarna de instrumenten van het ruimtetuig de atmosfeer van deze planeet uitgebreid onderzoeken. Net als zijn Russische tegenhanger merkte Mariner 5's UV-fotometer een dunne laag waterstof op, maar geen zuurstof. Venus had geen stralingsgordels vergelijkbaar met de Van Allen-gordel rond onze thuisplaneet. Venus beschikte weliswaar over een magnetosfeer, maar met een veldsterkte van slechts 1% van dat van de Aarde. Na passage van Venus onderhield NASA contact met hun sonde tot 4 december 1967, toen het radiocontact verloren ging. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

76%

Sociale netwerken