zondag, 01 maart 2015 21:03

Rusland wil na 2024 eigen ruimtestation

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(6 stemmen)
Het internationale ruimtestation ISS Het internationale ruimtestation ISS Foto: NASA

Rusland heeft de afgelopen dagen laten verstaan dat het van plan is om tot 2024 deel uit te maken van het internationale ruimtestation ISS. Na 2024 wil Rusland zijn drie modules van het bestaande ISS afkoppelen en gebruiken als eigen ruimtestation. Dat kondigde het Russische federale ruimtevaartbureau Roscosmos aan.

Zestien landen nemen momenteel deel aan ISS, waaronder Rusland en de Verenigde Staten, die het grootste deel van dit gigantische project financieren. Rusland had eerder al zijn deelname aan het ISS na 2020 openlijk in vraag gesteld. Zo overwoog het land al een tijdje om uit het internationale samenwerkingsverband te stappen omwille van de Westerse sancties tegen het land naar aanleiding van de crisis in de Oekraïne. Momenteel bevindt zich nog één grote Russische wetenschappelijke module op Aarde dat eigenlijk al enkele jaren geleden had moeten vastgemaakt worden aan het ruimtestation. Deze module, genaamd 'Nauka', wil men nog steeds aan het ISS koppelen maar omwille van financiële en technische problemen werd dit nog niet uitgevoerd. Volgens de laatste berichten wil Rusland deze dertien meter lange onderzoeksmodule in 2017 aan het ISS bevestigen. Daarnaast moet er ook nog een De modules die vandaag de dag deel uitmaken van het Russische segment van het ISS wil Rusland na 2024 loskoppelen van de ruimtemeccano zodat deze kunnen gebruikt worden als eigen ruimtestation. Of het ooit zover komt, is nog afwachten aangezien de bouw van de allereerste Russische module voor het ISS werd betaald met Amerikaans geld. Daarnaast wordt ook de vraag gesteld of dit technisch wel mogelijk is aangezien het ISS sinds de eerste module werd gelanceerd in 1998 een heel complex ruimtetuig is geworden waar honderden systemen, experimenten en onderdelen deel van uitmaken. Waarom Rusland na 2024 opnieuw over een eigen ruimtestation wil beschikken, is vandaag de dag nog niet helemaal duidelijk. Volgens Russische media zou het land zijn zinnen opnieuw hebben gezet op de Maan en zou een eigen ruimtestation een logische eerste stap zijn in het kader van toekomstige bemande missies naar de Maan.

Op vlak van ruimtestations heeft Rusland wel bijzonder veel ervaring. Zo was de Sovjet-Unie de eerste natie dat beschikte over een eigen ruimtestation in een baan om de Aarde (Saljoet 1). Later braken Russische kosmonauten tal van records aan boord van de Saljoet 6, Saljoet 7 en Mir ruimtestations waar ook Westerse ruimtevaarders in verbleven. Na het stopzetten van het ruimtestation Mir in 2001 werd Rusland één van de belangrijkste partners uit het ISS-project en bracht het land de eerste module voor het ISS, de Zarya module, in 1998 in de ruimte. Vandaag de dag is Rusland met zijn Sojoez ruimtetuigen ook de enige ISS-partner die mensen naar en van het ruimtestation kan brengen. Vorig jaar liet de Amerikaanse president Barack Obama ook al weten dat de Verenigde Staten nog tot 2024 het ISS-project blijven steunen en dit zelfs kan worden verlegd tot 2028. Europa en Japan zullen pas in 2016 een beslissing nemen over hun verdere betrokkenheid tot het internationale ruimtestation. Of het internationale ruimtestation na het loskoppelen van het Russische segment nog verder kan blijven bestaan, is dus nog en groot vraagteken. 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1974

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Mariner 10 vliegt voor een tweede maal langs de planeet Mercurius. Tijdens deze scheervlucht vliegt Mariner 10 op een afstand van 48 069 kilometer van het oppervlak van Mercurius. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

NGC 5128

NGC 5128
NGC 5128 is het beroemde lensvormige sterrenstelsel in het sterrenbeeld Centaurus (Centaur). Dit sterrenbeeld is gelegen aan de zuidelijke hemelkoepel. Vanaf de breedte van de Benelux is alleen het noordelijk…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken