De Pirs module wordt gebruikt als koppelingsmodule voor Russische ruimtetuigen en luchtsluis tijdens ruimtewandelingen.
Foto: NASA

De kleine Pirs module is een Russische koppelingsmodule dat zich aan de Zvezda module van het internationale ruimtestation ISS bevindt. Pirs, dat in het Russische zoveel betekent als 'pier', werd in 2001 aan het ISS bevestigd en doet sindsdien dienst als koppelingsmodule voor Russische Sojoez en Progress ruimtetuigen. Deze 4,9 meter lange module wordt daarnaast ook gebruikt als luchtsluis wanneer Russische ruimtevaarders een ruimtewandeling willen uitvoeren met hun Orlan ruimtepakken.

In 2001 werd dit kleine Russische onderdeel vastgehecht aan de Zvezda module van het internationale ruimtestation ISS waardoor het ruimtestation er toen een leefbare ruimte bij kreeg van dertien kubieke meter. De Pirs module kent veel gelijkenissen met de Mir Docking Module dat gebruikt werd bij het Mir ruimtestation. Dankzij twee speciale luchtsluizen speelt Pirs een belangrijke rol wanneer Russische kosmonauten met Orlan ruimtepakken aan de buitenkant van het ISS moeten werken. Naast de functie als luchtsluis tijdens ruimtewandelingen kan deze 3,5 ton zware module ook gebruikt worden als koppelingsmodule waaraan Russische bemande Sojoez ruimtetuigen en Progress bevoorradingstuigen zich kunnen aan vasthechten. Deze kleine module werd zo ontworpen dat het zelfs brandstof kan overpompen van de Progress bevoorradingstuigen naar brandstoftanks aan boord van de Russische Zvezda of Zarya modules.

Nadat Pirs gebouwd werd door het Russische ruimtevaartbedrijf RKK Energia werd het gevaarte op 14 september 2001 in de ruimte gebracht met behulp van een Soyuz raket. Pirs maakte toen deel uit van een aangepast Progress bevoorradingstuig (Progress M-SO1) dat zich op 16 september vasthechtte aan de aardgerichte kant van de Zvezda module van het ISS. Oorspronkelijk zou de Pirs module maar vijf jaar gebruikt worden aangezien er toen plannen bestonden om een tweede dergelijke module te bouwen. Wegens budgettaire problemen werden deze plannen echter voorgoed opgeborgen en besliste men de Pirs koppelingsmodule langer te gebruiken. Wanneer de Russische Multipurpose Laboratory Module in 2018 of 2019 zal gekoppeld worden aan het internationale ruimtestation ISS zal men Pirs wellicht niet meer gebruiken om op deze manier plaats te maken voor het nieuwe Russische ruimtelabo. Hierdoor zou Pirs de eerste ISS module kunnen worden die afgestoten wordt van het ruimtestation om vervolgens op te branden in de atmosfeer van de Aarde.

Technische gegevens Pirs module

Technische naam: Stykovochny Otsek 1
Lengte: 4,91 m
Maximale diameter: 2,55 m
Gewicht: 3,8 ton
Volume: 13 m³
Aantal zonnepanelen: 0
Aantal koppelingspoorten: 1
Lanceerdatum: 14 september 2001
Lanceerbasis: Baikonur (Kazachstan)
Draagraket: Soyuz-U
Fabrikant: RKK Energia

Pirs
De Pirs koppelingsmodule - Foto: NASA.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1967

Het gebeurde toen

Lancering van de Amerikaanse onbemande ruimtecapsule Apollo 4. Tijdens deze lancering werd voor het eerst een krachtige Saturn V raket gebruikt die later voor het eerst mensen naar de Maan zal brengen. Tijdens deze testmissie werd ondermeer het hitteschild van de Apollo 4 ruimtecapsule uitvoerig getest toen de capsule terugkeerde naar de Aarde. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken