Een Amerikaanse astronaut tijdens een ruimtewandeling
Foto: NASA

De twee Amerikaanse astronauten Rick Mastracchio en Mike Hopkins hebben aan de vooravond van Kerstmis met succes een tweede ruimtewandeling uitgevoerd in het kader van het herstellen van een defecte ammoniakpomp voor een koelingsysteem van het internationale ruimtestation ISS. Deze tweede ruimtewandeling duurde in totaal 7 uur en 30 minuten.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA besliste op 17 december 2013 om enkele onvoorziene ruimtewandelingen uit te voeren naar aanleiding van een probleem met een koelingsysteem van het internationale ruimtestation ISS. Omwille van een oververhitte ammoniakpomp viel een cruciaal koelingsysteem uit. Dit systeem stuurt ammoniak doorheen het ruimtestation in leidingen voor het afkoelen van de externe en interne elektrische systemen. De panne zou zijn veroorzaakt door een defect ventiel en na het vaststellen van het defect werd meteen alle niet-noodzakelijke apparatuur tijdelijk uitgeschakeld. NASA benadrukte dat de zes bewoners aan boord van het ISS nooit in gevaar zijn geweest. Nadat men het probleem vanop afstand niet kon oplossen, werd uiteindelijk beslist een ammoniakpomp te vervangen tijdens enkele ruimtewandelingen. Het vervangen van deze pomp kon niet worden uitgesteld aangezien het ruimtestation en zijn bemanningsleden in de problemen zouden komen wanneer een defect op het tweede koelingsysteem zou optreden. Tijdens een eerste ruimtewandeling op zaterdag 21 december 2013, die in totaal 5 uur en 28 minuten duurde, voerden Rick Mastracchio en Mike Hopkins met succes de belangrijke voorbereidingen uit voor het vervangen van de ammoniakpomp. Deze werd uiteindelijk op dinsdag 24 december, op de vooravond van Kerstdag, door de twee Amerikaanse astronauten succesvol vervangen tijdens een tweede ruimtewandeling. Het vervangen van deze pomp verliep echter niet zonder problemen doordat één van de vier ammoniakleidingen niet losraakte en hierdoor ammoniakvlokken vrijkwamen. Na een controle van hun ruimtepakken bleken de twee ruimtewandelaars in orde te zijn. Na deze tweede ruimtewandeling liet NASA weten dat de nieuwe pomp perfect functioneerde. Voor de ervaren astronaut Rick Mastracchio was dit al zijn achtste ruimtewandeling terwijl dit voor Mike Hopkins zijn tweede 'uitje' in de ruimte was. Dit was nog maar de tweede maal in de geschiedenis van de bemande ruimtevaart dat een ruimtewandeling werd uitgevoerd op Kerstavond. Op 24 december 1999 vond de eerste 'kerstavondlijke' ruimtewandeling uit tijdens een onderhoudsmissie van de Hubble Space Telescope.

RuimtewandelingAstronaut Mike Hopkins heeft de nieuwe ammoniakpomp vast - Foto: NASA TV

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1903

Het gebeurde toen

De Amerikaanse astronoom Raymond Smith Dugan ontdekt de planetoïde 511 Davida. Dit is een grote C-type planetoïde in het buitenste deel van de planetoïdengordel tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter met een onregelmatige vorm dat een gemiddelde diameter heeft van ongeveer 290 kilometer. Davida is een van de weinige planetoïden waarbij de vorm bepaald is door directe waarnemingen vanaf de Aarde. Uit deze waarnemingen blijkt dat op het oppervlak van de planetoïde een 150 kilometer grote depressie voorkomt. Wellicht is dit een enorme krater vergelijkbaar met de krater op het oppervlak van planetoïde (253) Mathilde.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

74%

Sociale netwerken