vrijdag, 10 mei 2013 12:58

Koelsysteem ISS lekt

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Het internationale ruimtestation ISS Het internationale ruimtestation ISS Foto: NASA

Ruimtevaarders aan boord van het internationale ruimtestation ISS hebben een lek ontdekt in het koelsysteem. De huidige bemanning aan boord van het ruimtestation merkte donderdag op dat er kleine deeltjes ammoniak wegdrijven van het ISS wat wijst op een lek. De ruimtevaarders zijn nooit in gevaar geweest.

Vloeibare ammoniak wordt aan boord van het internationale ruimtestation ISS gebruikt om warmte, dat afkomstig is van elektronische apparatuur, naar de ruimte af te voeren. In 2007 werd in hetzelfde koelsysteem ook al eens een lek ontdekt. Ingenieurs vermoeden dan ook dat het oude lek opnieuw is opgedoken maar dat het ditmaal groter is. Om het huidige lek te herstellen, moet men wellicht een deel van het koelsysteem uitschakelen en is misschien ook een ruimtewandeling nodig. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA onderzoekt momenteel wat er gaat gebeuren en benadrukt dat er reservesystemen zijn die het getroffen koelsysteem kunnen vervangen. NASA heeft ook laten weten dat het probleem ernstig is maar er geen enkel gevaar is voor de bemanning. Momenteel werken en leven er aan boord van het ISS zes ruimtevaarders. De huidige gezagvoerder van het ruimtestation is de Canadese ruimtevaarders Chris Hadfield. 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1998

Het gebeurde toen

Vanop het Uchinoura Space Center in Japan wordt de Japanse ruimtesonde Nozomi gelanceerd. Door een technisch probleem slaagde men er niet in op het ruimtetuig op weg te brengen naar de planeet Mars. Uiteindelijk kon Nozomi enkele jaren later toch beginnen aan zijn reis naar Mars maar door problemen met de motoren vloog de ruimtesonde in een verkeerde hoek naar Mars. Op 14 december 2003 bereikte Nozomi uiteindelijk de planeet Mars. Foto: JAXA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 78

Messier 78
Het sterrenbeeld Orion bestaat voor een groot deel uit een gigantisch nevelcomplex waarvan de bekende Orionnevel (M42) een opvallende verheldering is. Ook de reflectienevel M78 maakt echter deel uit van…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

64%

Sociale netwerken