Volans - Vliegende vis

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Sterrenbeelden aan de sterrenhemel. Sterrenbeelden aan de sterrenhemel. Foto: Babak Tafreshi

Een sterrenbeeld is een verzameling sterren die ogenschijnlijk een figuur vormen wanneer we deze sterren met denkbeeldige lijnen verbinden. Vanop aarde lijken deze sterren die een sterrenbeeld vormen dicht bij elkaar te staan maar in het heelal bevinden deze sterren zich vele licthjaren van elkaar. Sterrenbeelden hebben een rijke geschiedenis en hebben veelal namen gekregen die afkomstig zijn uit de Griekse of Romeinse mythologie of van dieren. de huidige indeling van de sterrenbeelden is voornamelijk gebaseerd op de sterrenatlas die in 1603 werd uitgegeven door de Duitse sterrenkundige Johannes Bayer. In dit artikel bespreken we het sterrenbeeld Vliegende Vis (Volans).

Algemeen

Volans is een sterrenbeeld dat men kan vinden op het zuidelijk halfrond. Het sterrenbeeld was een van de twaalf sterrenbeelden dat omschreven werd door Peter Dirkszoon Keyser en Frederick de Houtman tussen 1595 en 1597 en verscheen voor het eerst in Johann Bayer's Uranometria in 1603. De huidige naam van het sterrenbeeld is een afkorting van de oorspronkelijke naam Piscis Volans.

Volans

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Carina
  • Pictor
  • Dorado
  • Mensa
  • Chamaeleon

Wat zijn de belangrijkste sterren?

In het sterrenbeeld Vliegende Vis kunnen we met een telescoop twee dubbelsterren waarnemen: Gamma Volantis en Epsilon Volantis. Terwijl Gamma Volantis zich op een afstand van 142 lichtjaar van de Zon bevindt, staat Epsilon Volantis op een afstand van 642 lichtjaar van de Zon. Beide dubbelstersystemen hebben een schijnbare helderheid van magnitude 3,8 en 4,4.

Welke andere objecten zijn er te vinden in Volans?

In het sterrenbeeld Vliegende Vis kunnen we geen Messier objecten terugvinden. Toch bezit dit sterrenbeeld enkele hele mooie sterrenstelsels die enkel zichtbaar zijn met grotere telescopen. Eén van deze sterrenstelsels is NGC 2442 dat we ook kennen als het 'Vleeshaakstelsel'. Dit balkspiraalstelsel bevindt zich op een afstand van 50 miljoen lichtjaar van de Aarde en werd op 8 december 1834 ontdekt door de Britse astronoom John Herschel. Dit sterrenstelsel heeft een schijnbare helderheid van magnitude 11,2.Nog een mooi sterrenstelsel dat we kunnen terugvinden in het sterrenbeeld Vliegende Vis is de zogeheten 'Lindsay-Shapley Ring' (AM 0644-741). Dit is een lensvormig sterrenstelsel met een schijnbare helderheid van magnitude 14 dat zich op een afstand van ongeveer 300 miljoen lichtjaar van de Aarde bevindt. Rond de kern van dit stelsel bevindt zich een opvallende ring van materie die vermoedelijk is ontstaan tijdens een botsing met een ander stelsel. De opvallende ringstructuur van dit stelsel heeft een diameter van 150 000 lichtjaar en zal nog ongeveer 300 miljoen jaar blijven uitdijen. Dit bijzondere sterrenstelsel werd in 1960 ontdekt door Eric Landsay en Harlow Shapley. Nog een sterrenstelsel dat we in de Vliegende Vis kunnen terugvinden, is NGC 2397. Dit spiraalvormig stelsel heeft een schijnbare helderheid van magnitude 12,7 en staat op ongeveer 60 miljoen lichtjaar van de Aarde. In de kern van NGC 2397 komen oude rode en gele sterren voor.

De prachtige Lindsay-Shapley Ring - Foto: NASA/ESA

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Meer in deze categorie: « Virgo - Maagd Vulpecula - Vosje »

Dit gebeurde vandaag in 1687

Het gebeurde toen

Overlijden van de Pools-Duitse astronoom Johannes Hevelius. Hij publiceerde in 1647 het resultaat van zijn vier jaar durende cartografisch onderzoek van de Maan onder de titel 'Selenographia sive Lunae Descriptio'. Hierbij ontdekte hij ook de zogeheten 'libratie' (langzame schommeling) van de Maan. Tijdens zijn cartografisch werk van de sterrenhemel introduceerde Hevelius ook een aantal sterrenbeelden die vandaag de dag nog steeds in gebruik zijn zoals de sterrenbeelden 'Jachthonden' en 'Sextant'.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

NGC 2440

NGC 2440
De planetaire nevel NGC 2440 kan men terugvinden in het sterrenbeeld Puppis (Achtersteven) en is van magnitude 9.4. De vorm van de binnenste ring is ovaal maar het buitenste en…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

11%

Sociale netwerken