Telescopium - Telescoop

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Sterrenbeelden aan de sterrenhemel. Sterrenbeelden aan de sterrenhemel. Foto: Babak Tafreshi

Een sterrenbeeld is een verzameling sterren die ogenschijnlijk een figuur vormen wanneer we deze sterren met denkbeeldige lijnen verbinden. Vanop aarde lijken deze sterren die een sterrenbeeld vormen dicht bij elkaar te staan maar in het heelal bevinden deze sterren zich vele lichtjaren van elkaar. Sterrenbeelden hebben een rijke geschiedenis en hebben veelal namen gekregen die afkomstig zijn uit de Griekse of Romeinse mythologie of van dieren. de huidige indeling van de sterrenbeelden is voornamelijk gebaseerd op de sterrenatlas die in 1603 werd uitgegeven door de Duitse sterrenkundige Johannes Bayer. In dit artikel bespreken we het minder bekende sterrenbeeld Telescoop (Telescopium). 

Algemeen

Telescopium is een klein sterrenbeeld dat men kan terugvinden aan de zuidelijke sterrenhemel ten oosten van het sterrenbeeld Boogschutter (Sagittarius). In grootte is Telescopium het 57ste sterrenbeeld en vanuit Nederland en België is dit niet te zien. Dit sterrenbeeld werd bedacht door de Franse astronoom Nicolas de Lacaille toen hij in de 1!de eeuw de zuidelijke sterrenhemel bestudeerde vanuit Zuid-Afrika. Dit sterrenbeeld stelt een soort telescoop voor dat door Cassini werd gebruikt vanaf de sterrenwacht in Parijs. Ook de benaming 'Tubus astronomicus' werd vroeger gebruikt.

Telescopium

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Ara
  • Corona Australis
  • Indus
  • Microscopium
  • Pavo
  • Sagittarius

Wat zijn de belangrijkste sterren?

Telescopium bestaat uit allemaal zwakke sterren. Geen enkele ster is helderder dan magnitude 4. De helderste ster in dit sterrenbeeld, Alpha Telescopium, heeft een visuele helderheid van magnitude 3,5 en bevindt zich op een afstand van 278 lichtjaar van ons. Deze ster heeft een massa die vijfmaal zo zwaar is als die van onze ster en Alpha Telescopium heeft een lichtsterkte van 800 maal de lichtsterkte van de Zon. De tweede helderste ster in dit sterrenbeeld is Zeta Telescopii. Deze ster heeft een helderheid van magnitude 4,1 en bevindt zich op een afstand van ongeveer 127 lichtjaar van de Zon.

Welke andere objecten zijn er te vinden in Telescopium?

In het sterrenbeeld Telescoop (Telescopium) kunnen we het prachtige elliptische sterrenstelsel NGC 6861 terugvinden. Dit sterrenstelsel werd ontdekt door John Herschel en heeft een visuele helderheid van magnitude 11,1. Dit stelsel behoort tot de Telescopium Groep van sterrenstelsels waartoe ook NGC 6868 behoort. NGC 6868 heeft een schijnbare helderheid van magnitude 10,6 en is eveneens een elliptisch sterrenstelsel. Dit is het helderste sterrenstelsel uit de Telescopium Groep. De Telescopium Groep zelf bestaat uit twaalf sterrenstelsels die een samen een oppervlakte beslaan van drie graden in het noordoostelijke deel van het sterrenbeeld. Naast NGC 6861 kunnen we in het sterrenbeeld Telescoop ook de bolvormige sterrenhoop NGC 6584 waarnemen. Deze bolhoop heeft een visuele helderheid van magnitude 7,9 en een schijnbare grootte van 6,6'. Dit deep-sky object bevindt zich op een afstand van ongeveer 44 000 lichtjaar van ons. 

Het Sterrenstelsel NGC 6861 gezien door de Hubble ruimtetelescoop - Foto: ESA/NASA/Hubble 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1903

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Max Wolf ontdekt vanuit Heidelberg de 500ste planetoïde. Later krijgt deze planetoïde de naam 500 Selinur, een figuur uit een roman van de Duitse auteur Friedrich Theodor Vischer. Naast deze planetoïde ontdekte Max Wolf nog eens 247 planetoïden alsook enkele kometen en een rode dwerg die een van de dichtstbijzijnde sterren is van de Zon (Wolf 359). Foto: Archiv fur Kunst und Geschichte Berlin

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

NGC 6210

NGC 6210
De planetaire nevel NGC 6210 in het sterrenbeeld Hercules is van magnitude 9.7. De bijnaam van deze planetaire nevel is de 'Schildpadnevel'. Deze nevel lijkt echter op geen enkel vlak…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken