Messier 8
Foto: Dean Jacobsen

M8, beter gekend als de 'Lagunenevel', is de mooiste van een trio van drie emissienevels in het sterrenbeeld Sagittarius: M8, M17 en M20. De nevel moet zeker niet onderdoen voor de prachtige en bekende Orionnevel (M42). Doordat M8 in onze streken niet zo hoog aan de sterrenhemel te zien is, wordt hij vaak ondergewaardeerd. M8 is een grote emissienevel met een open cluster binnenin. Deze cluster met jonge sterren verwarmt het gas in de nevel en zorgt ervoor dat deze licht uitstraalt. De naam Lagunenevel komt van een donkere lijn of lagune die reeds met een binoculair zichtbaar is en dat de heldere regio's van de nevel scheid.

Sterrenbeeld: Sagittarius
Magnitude: 6.0
Coördinaten:

  • RA: 18h 03.8m
  • DEC: -24° 23'

Sagittarius

Geschiedenis

De open sterrenhoop NGC 6530 werd rond 1680 ontdekt door de sterrenkundige Flamsteed. De nevel, M8, werd pas in 1749 ontdekt door Le Gentil. Wellicht komt de naam Lagunenevel van de astronoom John Herschel.

Waarnemen

M8 is in zuidelijke gebieden makkelijk te zien met het blote oog als een zwakke, wazige vlek. Met een binoculair is het reeds mogelijk om de donkere lijn te ontwarren die van de zuidoostkant naar de noordwestkant van de nevel loopt. De open cluster toont zich als een 25tal zwakke sterren die verspreidt staan over een gebied van 10’. Een kleine telescoop onthult de ingewikkelde vouwen en donkere gebieden te midden van helderdere gebieden van deze nevel. Op lage vergrotingen is het mogelijk om zowel M8 als M20 (de trifidnevel) in beeld te hebben. Men wacht best een donkere, maanloze nacht af om het object te observeren, liefst op een plaats met een goed zicht op de zuidelijke horizon.

Dit gebeurde vandaag in 2008

Het gebeurde toen

In de stad Colombo, Sri Lanka, overlijdt Sir Arthur Charles Clarke. Hij schreef het boek 2001: A Space Odyssey en bedacht in 1945 het principe van de geostationaire communicatiesatelliet. Deze bijzondere baan om onze planeet is ook bekend als de 'Clarke Orbit'. Zijn bekendste boek, 2001: A Space Odyssey, werd in 1968 verfilmd en wordt beschouwd als een mijlpaal in de filmgeschiedenis. Clarke deed op de Amerikaanse televisie samen met Walter Cronkite ook verslag van de Apollo-maanexpedities en werd in 2000 door de Britse koningin geridderd voor zijn verdiensten.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken