Spacepage

Messier 16

Geschreven door  Christophe Bogaert en Sander Vancanneyt
Beoordeel dit item
(4 stemmen)
Messier 16 Messier 16 Foto: Bryan

M16, ook gekend als de 'Adelaarnevel' ('Star-Queen' in het engels) is een emissienevel op de grens van de sterrenbeelden Scutum, Serpens en Sagittarius. De schijnbare diameter van dit object is 35' x 30'. De open sterrenhoop binnenin bestaat voornamelijk uit blauwe en witte sterren. De vijf helderste sterren hebben ongeveer magnitude 8. De leeftijd van deze sterrenhoop wordt geschat op ongeveer één miljoen jaar, maar de oudste sterren hebben een leeftijd van maar 50 000 jaar. De diameter van de nevel zelf is ongeveer 70 lichtjaar. Over de afstand is nog enige onzekerheid maar men neemt aan dat het rond de 8 100 lichtjaar ligt. De Adelaarnevel is eveneens het onderwerp van misschien de bekendste foto van de bekende Hubble Space Telescope. De afbeelding met de zogenaamde 'zuilen van creatie' is wereldwijd bekend. De 'zuilen van creatie' (of 'pilars of creation' in het engels) zijn kolommen van koel waterstofgas en stof waar volop nieuwe sterren worden gevormd.

Sterrenbeeld: Serpens Cauda
Magnitude: 6.4
Coördinaten:

  • RA: 18h 18.8m
  • DEC: -13° 47'

Serpens

Geschiedenis

M16 werd in 1746 ontdekt door de Zwitserse astronoom Chéseaux. Hij had wel enkel de open sterrenhoop waargenomen, niet de nevel zelf. Achttien jaar later, in 1764, herontdekte Charles Messier het object. Deze keer werd de nevel wel waargenomen. Opmerkelijk is dat de volgende drie waarnemers (Smith, John Herschel en Webb) enkel de sterrenhoop zagen, ondanks dat ze ervaren waarnemers waren. M16 werd in 1895 voor het eerst op fotografische plaat vastgelegd door E. Barnard.

Waarnemen

M16 bevindt zich in één van de mooiste gebieden aan de sterrenhemel. Vele nachten kunnen besteed worden aan het met blote oog observeren van de talrijke nevels. De meeste van deze nevels zijn (op donkere locaties) eenvoudig om met het blote oog terug te vinden. M16 is dan zichtbaar als een wazig lapje in de Melkweg. Met een binoculair is het nog interessanter om het gebied nauwkeurig te onderzoeken. M16, M17, M18, M24 en met in de nabije omgeving ook nog M8 en M20, allemaal op slechts enkele graden van elkaar. M16 toont zich dan als een open sterrenhoop met een zwakke driehoekige nevel op geprojecteerd, met op de achtergrond duizenden sterren van de melkweg. Met een grote binoculair is het zelfs mogelijk om de pilars of creation waar te nemen. Met telescopen van 75 tot 100 mm ziet men reeds een tiental opgeloste sterren. Voor de nevel is het best op een telescoop van 15 cm (of meer) te gebruiken met een korte brandpuntsafstand (een zogenaamde rich-fieldkijker). Met grote kijkers en brandpuntsafstand is het mogelijk om de nevel met speciale filters zeer gedetailleerd waar te nemen. Men wacht best een donkere, maanloze nacht af om het object te observeren, liefst op een plaats met een goed zicht op de zuidelijke horizon.

De wereldberoemde 'pillars of creation' - Foto: NASA / ESA

Meer in deze categorie: « Messier 15 Messier 17 »

Naar boven

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

De drie Amerikaanse astronauten Thomas P. Stafford, John W. Young en Eugene A. Cernan keren na een geslaagde ruimtemissie met hun Apollo 10 ruimtecapsule terug naar de Aarde. Het doel van deze bemande ruimtemissie was het testen van de modules en het koppelen van de modules in een baan om de Maan. Hierdoor wordt deze missie ook wel de 'generale repetitie' genoemd voor de echte Maanlanding van Apollo 11. Tijdens deze vlucht was er voor het eerst in de geschiedenis ook een live televisie-uitzending in kleur vanuit de ruimte. De Apollo 10 capsule landde in de Stille Oceaan en werd vervolgens opgepikt door de U.S.S. Princeton. Foto: NASA

Geplande evenementen

Starnights 2018
17 augustus 2018 tot 19 augustus 2018

NGC 7789

NGC 7789

NGC 7789 is open sterrenhoop in het sterrenbeeld Cassiopeia van magnitude 6.7. Deze open sterrenhoop is makkelijk in een binoculair te zien als een wazig vlekje. Door de telescoop is…

Lees meer...

Steun Spacepage!

Spacepage wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door Spacepage te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Reeds 14% ingezameld

Sociale netwerken