Messier 16

Geschreven door Christophe Bogaert en Sander Vancanneyt
Beoordeel dit item
(4 stemmen)
Messier 16 Messier 16 Foto: Bryan

M16, ook gekend als de 'Adelaarnevel' ('Star-Queen' in het engels) is een emissienevel op de grens van de sterrenbeelden Scutum, Serpens en Sagittarius. De schijnbare diameter van dit object is 35' x 30'. De open sterrenhoop binnenin bestaat voornamelijk uit blauwe en witte sterren. De vijf helderste sterren hebben ongeveer magnitude 8. De leeftijd van deze sterrenhoop wordt geschat op ongeveer één miljoen jaar, maar de oudste sterren hebben een leeftijd van maar 50 000 jaar. De diameter van de nevel zelf is ongeveer 70 lichtjaar. Over de afstand is nog enige onzekerheid maar men neemt aan dat het rond de 8 100 lichtjaar ligt. De Adelaarnevel is eveneens het onderwerp van misschien de bekendste foto van de bekende Hubble Space Telescope. De afbeelding met de zogenaamde 'zuilen van creatie' is wereldwijd bekend. De 'zuilen van creatie' (of 'pilars of creation' in het engels) zijn kolommen van koel waterstofgas en stof waar volop nieuwe sterren worden gevormd.

Sterrenbeeld: Serpens Cauda
Magnitude: 6.4
Coördinaten:

  • RA: 18h 18.8m
  • DEC: -13° 47'

Serpens

Geschiedenis

M16 werd in 1746 ontdekt door de Zwitserse astronoom Chéseaux. Hij had wel enkel de open sterrenhoop waargenomen, niet de nevel zelf. Achttien jaar later, in 1764, herontdekte Charles Messier het object. Deze keer werd de nevel wel waargenomen. Opmerkelijk is dat de volgende drie waarnemers (Smith, John Herschel en Webb) enkel de sterrenhoop zagen, ondanks dat ze ervaren waarnemers waren. M16 werd in 1895 voor het eerst op fotografische plaat vastgelegd door E. Barnard.

Waarnemen

M16 bevindt zich in één van de mooiste gebieden aan de sterrenhemel. Vele nachten kunnen besteed worden aan het met blote oog observeren van de talrijke nevels. De meeste van deze nevels zijn (op donkere locaties) eenvoudig om met het blote oog terug te vinden. M16 is dan zichtbaar als een wazig lapje in de Melkweg. Met een binoculair is het nog interessanter om het gebied nauwkeurig te onderzoeken. M16, M17, M18, M24 en met in de nabije omgeving ook nog M8 en M20, allemaal op slechts enkele graden van elkaar. M16 toont zich dan als een open sterrenhoop met een zwakke driehoekige nevel op geprojecteerd, met op de achtergrond duizenden sterren van de melkweg. Met een grote binoculair is het zelfs mogelijk om de pilars of creation waar te nemen. Met telescopen van 75 tot 100 mm ziet men reeds een tiental opgeloste sterren. Voor de nevel is het best op een telescoop van 15 cm (of meer) te gebruiken met een korte brandpuntsafstand (een zogenaamde rich-fieldkijker). Met grote kijkers en brandpuntsafstand is het mogelijk om de nevel met speciale filters zeer gedetailleerd waar te nemen. Men wacht best een donkere, maanloze nacht af om het object te observeren, liefst op een plaats met een goed zicht op de zuidelijke horizon.

De wereldberoemde 'pillars of creation' - Foto: NASA / ESA

Meer in deze categorie: « Messier 15 Messier 17 »

Dit gebeurde vandaag in 1995

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt een Atlas I raket gelanceerd met aan boord de Amerikaanse GOES 9 weersatelliet. Deze satelliet maakt net als zijn voorgangers deel uit van het Geostationary Operational Environmental Satellite (GOES) netwerk dat bestaat uit verschillende weersatellieten die zich in een geosynchrone baan om de Aarde bevinden. Als gevolg van een probleem met één van reactiewielen aan boord van GOES 9 in juni 1998 wordt de satelliet buiten dienst genomen en vervangen door GOES 10. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Messier 12

Messier 12
De bolvormige sterrenhoop M12 in het sterrenbeeld Ophiuchus (Slangendrager) bevindt zich op een afstand van 190 000 lichtjaar van de Aarde. De werkelijke diameter van dit object is ongeveer 80…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

59%

Sociale netwerken