Messier 27

Geschreven door  Christophe Bogaert en Sander Vancanneyt
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Messier 27 Messier 27 Foto: Rainer Zmaritsch

M27 is de helderste planetaire nevel aan de nachtelijke hemel. Deze nevel, gelegen in het sterrenbeeld Vulpecila (Vosje), is ook wel bekend onder de naam 'Dumbbel Nebulae' of de 'Halternevel', vanwege zijn opvallende zandlopervorm. De Halternevel bevat meerdere gasschillen die zich weg van de centrale ster bewegen aan verschillende snelheden. Een zuurstofschil beweegt zich aan een snelheid van 15 km/sec terwijl een snellere stikstofschil zich verplaatst aan een snelheid van 30 km/sec. Wij, op Aarde, kijken op de zijkant van deze nevel aan. Hierdoor zien we M27 niet als een mooie ronde planetaire nevel zoals de Ringnevel (M57). Aangezien de nevel zich uitbreidt met een snelheid van 6,8 boogseconden per eeuw, wordt zijn leeftijd geschat op 3 000 tot 4 000 jaar.

Sterrenbeeld: Vulpecula
Magnitude: 7.4
Coördinaten:

  • RA: 19h 59.6m
  • DEC: +22° 43'

Vulpecula

Geschiedenis

M27 werd op 12 juli 1764 ontdekt door de Franse kometenjager Charles Messier. De naam Dumb-bell komt van de astronoom John Herschel.

Waarnemen

Op M27 te vinden, vertrekt men best bij ³ Sagittae waarna men een drie à vier granden noordwaarts beweegt. In een zoeker van een telescoop of in een binoculair ziet men M27 dan als een diffuus grijs vlekje. Met een binoculair of kleine telescoop ziet men een klein rechthoekje voor een sterrijke achtergrond. Met kijkers vanaf 10 cm kan men de haltervorm waarnemen waaraan het object zijn naam dankt. Bij een vergroting van meer dan 130x vult M27 het gehele beeldveld. De centrale ster heeft een magnitude van 13,4 en is daardoor dan ook zeer moeilijk waar te nemen. In onze streken is een 25 à 30 cm telescoop het minimum. Onder uitstekende condities hebben enkele (zeer ervaren) waarnemers de centrale ster waargenomen met een 15 cm refractor. In grote telescopen kan M27 een spoor van kleur tonen.

M27De prachtige planetaire nevel M27 - Foto: Joe & Gail Metcalf / Adam Block

Meer in deze categorie: « Messier 26 Messier 28 »

Dit gebeurde vandaag in 1990

Het gebeurde toen

Vanop het Xichang Satellite Launch Centre in China wordt voor het eerst een Chang Zheng 2E (CZ-2E) draagraket gelanceerd. Tijdens deze eerste missie wordt de eerste Pakistaanse communicatiesatelliet, Badr-1, in de ruimte gebracht.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

StarNights 2019
30 augustus 2019 tot 01 september 2019
Meer Evenementen

NGC 3372

NGC 3372
NGC 3372 is ongetwijfeld één van de mooiste NGC-objecten en is onder amateur-astronomen ook bekend als de 'Carinanevel'. Deze prachtige, heldere emissienevel is terug te vinden in het sterrenbeeld Carina…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken