NASA's Canberra Deep Space Communications Complex in Australië
Foto: K. McDonnell

Het Deep Space Network (DSN) van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA is een internationaal netwerk van radioantennes die onbemande interplanetaire ruimtesondes begeleidt en voorziet van communicatie tijdens hun verre ruimtereizen. Dit netwerk wordt eveneens ingezet voor radioastronomie toepassingen en is een onderdeel van NASA's Jet Propulsion Laboratory (JPL). Het DSN bestaat uit drie grote grondstations waarvan zich één bevindt in Cailifornië en de twee overige zich in Spanje en Australië bevinden. Deze faciliteiten zijn van onschatbare waarde doordat de centra de onmisbare link zijn in de communicatie met ruimtetuigen die ons zonnestelsel verkennen.

Overzicht Deep Space Network grondstations:

  • Spanje: Het “Madrid Deep Space Communications Complex
  • Australië: Het “Canberra Deep Space Communications Complex
  • Verenigde Staten : Het “Goldstone Deep Space Communications Complex

Elke faciliteit is gelegen in een bergachtig landschap met een cirkelvormige omgeving om op deze manier een natuurlijk schild te creëren tegen radiofrequentie interferentie. Dankzij deze strategisch uitgekozen plaatsen kan een ruimtesonde de klok rond gevolgd worden. Hiermee is het Deep Space Network het grootste en meest gevoelige wetenschappelijke telecommunicatiesysteem ter wereld. NASA's DSN is wellicht de meest belangrijke schakel in de reis van een onbemande ruimtesonde omdat het network de link legt tussen het vluchtleidingscentrum en het ruimtetuig. Dankzij de grote radioantennes van het DSN kan men zowel de positie van een ruimtetuig op gelijk moment bepalen alsook de telemetrische gegevens ervan opvragen. Verder kan men dankzij dit netwerk ook nog de wetenschappelijke data opvragen die de ruimtesonde heeft opgeslagen en kunnen commando’s doorgestuurd worden op gelijk welk moment indien dit nodig is.

Deep Space Network communicatieantennes:

  1. Een 34 meter diameter High Efficiency antenne
  2. Een of meerdere 34 meter Beam Waveguide antennes
  3. Een 26 meter antenne
  4. Een 70 meter antenne

-
Canberra Deep Space Communications Complex - Foto: NASA

De voorloper van het Deep Space Netwerk was een netwerk van radioantennes in Nigeria, Singapore en Amerika. Dit werd opgericht in 1958 en was officieel in handen van het Amerikaanse leger. Het toenmalige netwerk werd opgericht om de signalen te kunnen opvangen van de eerste Amerikaanse satelliet, Explorer 1. Hierna werd NASA opgericht en een korte tijd later begon het Jep Propulsion Laboratory (JPL) met zijn eerste plannen om onbemande sondes te sturen richting onze maan en andere planeten. Naarmate deze plannen realiteit werden, richtte NASA het Deep Space Network op dat zou functioneren als een onafhankelijke faciliteit en alle communicatie zou verzorgen tussen de Aarde en Amerikaanse ruimtesondes. Vandaag de dag is het DSN een wereldleider in het ontvangen en sturen van communicatieberichten naar ruimtesondes en speelt het een zeer belangrijke rol in de navigatie van lange onbemande ruimtereizen zoals die van de Pioneer, Voyager, Galileo en Cassini-Huygens ruimtesondes.

-
Madrid Deep Space Communications Complex - Foto: NASA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van de Amerikaanse ruimtesonde Mariner 6. Op 31 juli 1969 vloog Mariner 6 op een afstand van 3 431 kilometer van het oppervlak van de planeet Mars. In totaal stuurde de 411 kilogram zware verkenner 75 foto's van de planeet Mars terug naar de Aarde. Samen met Mariner 7 maakte Mariner 6 deel uit van de eerste Amerikaanse gezamenlijke Marsmissie. Door deze twee scheervluchten wou Amerika zoveel mogelijk leren over de atmosfeer en het oppervlak van Mars. Daarnaast wouden ingenieurs met deze ruimtetuigen ook nieuwe technologie demonstreren die later zou gebruikt worden bij volgende Marsverkenners of andere planetaire sondes.Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

13%

Sociale netwerken