NASA centra: Langley Research Center

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
De vliegtuighangar van NASA's Langley Research Center De vliegtuighangar van NASA's Langley Research Center Foto: NASA

Het Langley Research Center van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is het oudste NASA onderzoekscentrum en is gelegen in de staat Virginia. In dit centrum wordt vooral onderzoek verricht op vlak van ruimtevaart en luchtvaart. Zo werd hier in het verleden de eerste Apollo maanlander getest. Het Langley Research Center werd in 1917 opgericht door de National Advisory Committee for Aeronautics (NACA). Twee derde van al de activiteiten die hier plaatsvinden, zijn gelinkt aan de ruimtevaart. De overige aan ruimteonderzoek en de luchtvaart. Voor het ruimtevaarttijdperk werden hier vooral vliegtuigen getest op het verbeteren van de aërodynamica en het gewicht. Tussen 1958 en 1963 was deze faciliteit ook het hoofdcentrum van het 'Man in space' programma van Amerika waarmee men de eerste Amerikaan in de ruimte probeerde te brengen door middel van het Mercury programma.

NASA Langley Research Center
Het Langley Research Center- Foto: NASA

Onderzoekers en ingenieurs van het Langley Research Center kunnen gebruikmaken van meer dan veertig windtunnels die zich op het terrein bevinden waardoor dit centrum een zeer belangrijke rol speelt in het vernieuwen van lucht- en ruimtevaarttechnologie. Zo wordt hier ondermeer uitvoerig onderzoek verricht naar roterende draaiwinden. Deze zijn afkomstig van motoren van vliegtuigen en kunnen voor ernstige problemen zorgen op luchthavens. Het Langley Research Center was in het verleden ook betrokken bij het ontwerp van het supersonische X-43 onbemande vliegtuig dat maar liefst een topsnelheid behaalde van Mach 9,6. Hiermee was dit het snelste vliegtuig ter wereld. Ingenieurs van dit centrum hebben ook meegewerkt aan het onderzoek naar de crash van het American Arlines vliegtuig 587 dat in 2001 kort na het opstijgen neerstortte nabij New York en waarbij 265 mensen om het leven kwamen.

NASA Langley Research Center
Eén van de vele windtunnels die zich op het Langeley Research Center bevinden - Foto: NASA

De meer dan 3 300 werknemers die dit centrum telt, proberen elke dag de kennis die men heeft uit de ruimtevaart over te brengen naar de luchtvaart door nieuwe technieken te gebruiken voor zowel militaire als civiele vliegtuigen. Het Langley Research Center heeft een oppervlakte van ongeveer 3,2 vierkante kilometer. De veiligheid die we vandaag de dag te danken hebben in de luchtvaart is voor een groot deel afkomstig van onderzoeken en testen die uitgevoerd werden in dit centrum. De laatste jaren verricht men hier meer onderzoek naar onderdelen van vliegtuigen, zoals de structuur van de vleugels. Door het ontwikkelen en testen van nieuwe materialen kan men zowel het gewicht als de sterkte van vliegtuigonderdelen verbeteren waardoor de veiligheid opnieuw zal toenemen. Dankzij het testen in extreme omstandigheden van onderdelen die uit de ruimtevaart komen, zoals componenten en materialen die bij ruimtetuigen gebruikt worden, kan men deze kennis overbrengen naar de civiele wereld en draagt de ruimtevaart hier een zeer groot steentje bij in ieders leefwereld.


De teststand waar men voor het eerst de Apollo Maanlander uitprobeerde - Foto: NASA

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1933

Het gebeurde toen

In Rusland wordt door de Gruppa Izucheniya Reaktivnogo Dvizheniya (GIRD) de op vloeibare brandstof werkende GIRD-X raket gelanceerd die een hoogte bereikt van 80 meter. Tijdens andere testen bereiken GIRD-raketten hoogtes van enkele honderden meters. Het GIRD werd in 1931 opgericht en was 's werelds eerste professionele organisatie die zich bezighield met de ontwikkeling van raketten. Eén van de belangrijkste leden van deze organisatie was Sergey Korolev die later aan de leiding zou staan van het Russische ruimtevaartprogramma.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Messier 79

Messier 79
M79 is een bolvormige sterrenhoop in het verwaarloosde en minder bekende sterrenbeeld Lepus (Haas). Doordat de meeste waarnemers de nabijgelegen bekende Orionnevel verkennen, hebben slechts weinigen deze bolhoop ooit gezien.…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken