Atlas van Astronomische Ontdekkingen

Vierhonderd jaar geleden werd in Middelburg de telescoop uitgevonden. Daarmee werd een revolutie ontketend in de verkenning van het heelal. Galileo Galilei ontdekte bergen op de maan, vlekken op de zon en manen bij de planeet Jupiter. Christiaan Huygens zag details op Mars en ringen rond Saturnus. William Herschel ontdekte een nieuwe planeet en bracht dubbelsterren en nevels in kaart.

Andere sterrenkundigen bepaalde de afstanden tot sterren, achterhaalden de structuur van ons Melkwegstelsel en ontdekten de uitdijing van het heelal. En naarmate de telescopen groter en krachtiger werden, drongen astronomen steeds verder door de mysteries van de kosmos. In zijn Atlas van astronomische ontdekkingen vertelt sterrenkundejournalist Govert Schilling het verhaal van vierhonderd jaar telescopische astronomie. De honderd belangrijkste ontdekkingen sinds de uitvinding van de telescoop passeren de revue.

In een puntige, toegankelijke stijl neemt de auteur zijn lezers mee op een fascinerende rondreis langs de hoogtepunten van vier eeuwen astronomie. Schitterende foto's, gemaakt met de grootste telescopen op aarde en in de ruimte, brengen alle uithoeken van het heelal in beeld. Dit boek verschijnt ter gelegenheid van het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde 2009, uitgeroepen door de Verenigde Naties en de Internationale Astronomische Unie ter gelegenheid van de vierhonderdste verjaardag van de telescoop.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

De Amerikaanse astronaut Neil Armstrong zet als eerste mens voet op de Maan. Nadat hij zijn eerste voet op de Maan heeft gezet, spreekt hij de legendarische woorden uit "That's one small step for [a] man, one giant leap for mankind". Op dat moment volgden honderden miljoenen mensen op Aarde deze historische gebeurtenis via radio of televisie. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

98%

Sociale netwerken