Lancering van de NROL-55 satelliet
Foto: ULA

Op 2 oktober en 8 oktober 2015 werden vanuit de Verenigde Staten twee Atlas V raketten gelanceerd die met succes verschillende satellieten in de ruimte brachten. Terwijl de eerste lancering plaatsvond vanop Cape Canaveral in Florida werd de tweede Atlas V raket gelanceerd vanop de Vandenberg Air Force Base in Californië. De lancering op 8 oktober was de 25ste opeenvolgende succesvolle lancering van een Atlas V draagraket. 

Tijdens de lancering op 2 oktober 2015 werd met succes de Mexicaanse communicatiesatelliet MEXSAT 2 in de ruimte gebracht. De volgende dagen en weken zal deze satelliet zich tot in een geostationaire baan om de baan brengen waarna een testfase volgt die verschillende maanden zal duren. Deze 5,3 ton zware satelliet werd gebouwd door het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartbedrijf Boeing in opdracht van het Mexicaanse MEXSAT. De satelliet, die ook de bijnaam 'Morelos 3' kreeg, zal vanuit zijn geostationaire baan om de Aarde gebruikt worden voor tal van communicatiediensten in afgelegen Mexicaanse gebieden. Zo zal deze satelliet gebruikt worden voor telegeneeskunde, onderwijs in afgelegen gebieden, gouvernementele diensten en communicatie bij hulpdiensten. Morelos 3 is de derde en laatste satelliet uit een 1,6 miljard dollar duur contract dat Mexican Satellite System (MEXSAT) afsloot met Boeing. De eerste Morelos-satelliet werd in december 2012 in de ruimte gebracht door een Europese Ariane 5 raket en werd gebouwd door het bedrijf Orbital ATK. De tweede satelliet, genaamd 'Centenario', ging helaas in mei 2015 verloren tijdens de lancering toen er een probleem opdook met de Russische Proton draagraket. Deze satelliet, werd samen met de derde gebouwd door Boeing. Dit was de 100ste lancering die werd uitgevoerd door het Amerikaanse lanceerbedrijf United Launch Alliance (ULA) en was daarnaast ook de 24ste opeenvolgende succesvolle lancering van een Atlas V raket. 

De tweede Atlas V lancering werd deze week uitgevoerd vanop de Vandenberg Air Force Base in Californië. Tijdens deze missie werd in opdracht van het Amerikaanse National Reconnaissance Office (NRO) een geheime vracht succesvol in de ruimte gebracht. Het National Reconnaissance Office (NRO) is een Amerikaans agentschap dat verantwoordelijk is voor de Amerikaanse spionagesatellieten. Over de vracht werd officieel geen informatie vrijgegeven maar volgens waarnemers zou de NROL-55 lading bestaan uit satellieten die deel uitmaken van het militaire Naval Ocean Surveillance System (NOSS) systeem. NOSS-satellieten controleren het doen en laten van schepen op de oceanen door hun radiosignalen te onderscheppen. Dit netwerk van spionagesatellieten ontstond begin de jaren '70 om Sovjet-schepen te kunnen controleren en wordt gebruikt door de US Navy. Naast de geheime vracht werden tijdens deze lancering ook nog verschillende kleine satellieten in de ruimte gebracht die werden ontwikkeld door studenten, wetenschappelijke instellingen en bedrijven. Al deze zogeheten 'cubesats', die niet meer wegen dan drie kilogram, moeten in de ruimte nieuwe technologieën testen en demonstreren. 

Atlas VLancering van de MEXSAT 2 communicatiesatelliet - Foto: ULA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1981

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt voor het eerst een Amerikaans ruimteveer gelanceerd (STS-1). Aan boord van het ruimteveer Columbia bevinden zich de twee astronauten John W. Young en Robert Crippen. Deze eerste Space Shuttle missie duurt twee dagen en zes uur. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA begon midden jaren '70 met de ontwikkeling van de Space Shuttle en het Space Transportation System (STS) met hulp van de Amerikaanse luchtmacht. De gedachte achter de ontwikkeling van het STS was het bouwen van een herbruikbaar ruimtevaartuig om goedkoop en op regelmatige basis ruimtemissies te kunnen uitvoeren. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken