vrijdag, 09 oktober 2015 20:01

Twee Atlas V lanceringen in één week

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Lancering van de NROL-55 satelliet Lancering van de NROL-55 satelliet Foto: ULA

Op 2 oktober en 8 oktober 2015 werden vanuit de Verenigde Staten twee Atlas V raketten gelanceerd die met succes verschillende satellieten in de ruimte brachten. Terwijl de eerste lancering plaatsvond vanop Cape Canaveral in Florida werd de tweede Atlas V raket gelanceerd vanop de Vandenberg Air Force Base in Californië. De lancering op 8 oktober was de 25ste opeenvolgende succesvolle lancering van een Atlas V draagraket. 

Tijdens de lancering op 2 oktober 2015 werd met succes de Mexicaanse communicatiesatelliet MEXSAT 2 in de ruimte gebracht. De volgende dagen en weken zal deze satelliet zich tot in een geostationaire baan om de baan brengen waarna een testfase volgt die verschillende maanden zal duren. Deze 5,3 ton zware satelliet werd gebouwd door het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartbedrijf Boeing in opdracht van het Mexicaanse MEXSAT. De satelliet, die ook de bijnaam 'Morelos 3' kreeg, zal vanuit zijn geostationaire baan om de Aarde gebruikt worden voor tal van communicatiediensten in afgelegen Mexicaanse gebieden. Zo zal deze satelliet gebruikt worden voor telegeneeskunde, onderwijs in afgelegen gebieden, gouvernementele diensten en communicatie bij hulpdiensten. Morelos 3 is de derde en laatste satelliet uit een 1,6 miljard dollar duur contract dat Mexican Satellite System (MEXSAT) afsloot met Boeing. De eerste Morelos-satelliet werd in december 2012 in de ruimte gebracht door een Europese Ariane 5 raket en werd gebouwd door het bedrijf Orbital ATK. De tweede satelliet, genaamd 'Centenario', ging helaas in mei 2015 verloren tijdens de lancering toen er een probleem opdook met de Russische Proton draagraket. Deze satelliet, werd samen met de derde gebouwd door Boeing. Dit was de 100ste lancering die werd uitgevoerd door het Amerikaanse lanceerbedrijf United Launch Alliance (ULA) en was daarnaast ook de 24ste opeenvolgende succesvolle lancering van een Atlas V raket. 

De tweede Atlas V lancering werd deze week uitgevoerd vanop de Vandenberg Air Force Base in Californië. Tijdens deze missie werd in opdracht van het Amerikaanse National Reconnaissance Office (NRO) een geheime vracht succesvol in de ruimte gebracht. Het National Reconnaissance Office (NRO) is een Amerikaans agentschap dat verantwoordelijk is voor de Amerikaanse spionagesatellieten. Over de vracht werd officieel geen informatie vrijgegeven maar volgens waarnemers zou de NROL-55 lading bestaan uit satellieten die deel uitmaken van het militaire Naval Ocean Surveillance System (NOSS) systeem. NOSS-satellieten controleren het doen en laten van schepen op de oceanen door hun radiosignalen te onderscheppen. Dit netwerk van spionagesatellieten ontstond begin de jaren '70 om Sovjet-schepen te kunnen controleren en wordt gebruikt door de US Navy. Naast de geheime vracht werden tijdens deze lancering ook nog verschillende kleine satellieten in de ruimte gebracht die werden ontwikkeld door studenten, wetenschappelijke instellingen en bedrijven. Al deze zogeheten 'cubesats', die niet meer wegen dan drie kilogram, moeten in de ruimte nieuwe technologieën testen en demonstreren. 

Atlas VLancering van de MEXSAT 2 communicatiesatelliet - Foto: ULA

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1935

Het gebeurde toen

In de Russische stad Kaloega overlijdt de Russische wiskundeleraar Konstantin Tsiolkovski. Hij was de eerste die de link wist te leggen tussen de snelheid van een raket, de massa van een raket en de snelheid van het gas in de raketbuis aan het einde van een raket. Deze link noemt men vandaag de dag de 'raketvergelijking van Tsiolkovski'. Tsiolkovski kwam in 1895 ook met een idee om een raket te bouwen die functioneerde op vloeibare brandstof waarna hij een gedetailleerd plan maakte voor de bouw van een dergelijke raket. Door zijn theorieën en ideeën werd de bouw van een raket die ruimtevaart mogelijk zou maken aanzienlijk versneld waardoor Konstantin Tsiolkovski ook wel de 'vader van de ruimtevaart' wordt genoemd. Foto: Russian Federation

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 99

Messier 99
M99 is een spiraalvormig sterrenstelsel dat deel uitmaakt van de bekende Virgocluster van sterrenstelsels. Doordat we het sterrenstelsel vanuit bovenaanzicht bekijken, zijn de spiraalarmen mooi te zien op fotografische opnames…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

96%

Sociale netwerken