Artistieke impressie van de TDRS-K satelliet
Foto: Boeing

De Verenigde Staten hebben op woensdag 31 januari 2013 met succes een nieuwe TDRS-communicatiesatelliet in de ruimte gebracht. De TDRS-K kunstmaan vertrok om 02u48 Belgische tijd aan boord van een Atlas 5 draagraket vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida en werd probleemloos uitgezet in een elliptische baan om de Aarde. Voor de Verenigde Staten en NASA was dit een zeer belangrijke lancering aangezien het cruciale TDRS-communicatienetwerk aan vernieuwing toe is. 

Dit was de 35ste maal dat de Verenigde Staten een Atlas 5 raket lanceerden sinds deze raket in 2002 voor het eerst werd gelanceerd. De 58 meter lange draagraket zette de 3,4 ton zware TDRS-K kunstmaan 1 uur en 46 minuten na de start van de lancering probleemloos uit in een tijdelijke elliptische baan om de Aarde. Elke Atlas 5 draagraket bestaat uit, een door Russische ontwikkelde RD-180 raketmotor, onderste rakettrap met daarbovenop een Centaur 'upper stage'. De volgende dagen en weken zal de satelliet zich op eigen tot in een geosynchrone baan brengen. Eenmaal de satelliet zich in de juiste positie bevindt, zal deze gedurende drie maanden uitvoerig getest worden. Tijdens de voorbereidingen van deze lancering werd door het lanceerbedrijf United Launch Alliance (ULA) ook een nieuw record gebroken. Zo bevonden er zich slechts 27 dagen tussen het moment dat de raket op de Cape Canaveral lanceerbasis geassembleerd werd en de raketmotoren tot ontbranding werden gebracht. 

Communicatie met ruimtetuigen

TDRS staat voor ‘Tracking & Data Relay Satellite’ en dit zijn Amerikaanse communicatiesatellieten die deel uitmaken van het Tracking and Data Relay Satellite System (TDRSS). Het TDRSS-netwerk wordt gebruikt door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en andere Amerikaanse gouvernementele agentschappen om te communiceren met satellieten, bemande ruimtetuigen, interplanetaire ruimtesondes, ruimtetelescopen en het internationaal ruimtestation ISS. NASA ontwikkelde in de jaren ’70 het TDRSS-communicatienetwerk om het toenmalige globale netwerk van grondstations te vervangen aangezien er steeds meer bemande ruimtevluchten werden gepland en ruimtesondes steeds meer data naar de Aarde terugstuurden. Elke TDRS-satelliet wordt in een geosynchrone baan om de Aarde geplaatst op een hoogte van 35 786 kilometer en heeft een levensduur van minstens tien jaar. De eerste zeven TDRS-satellieten werden gebouwd door het Amerikaanse bedrijf TRW en werden tussen 1983 en 1995 in de ruimte gebracht door Amerikaanse Space Shuttles en Atlas IIA draagraketten. De tweede TDRS-satelliet ging in 1986 echter wel verloren als gevolg van de ramp met het Amerikaanse ruimteveer Challenger. Na de eerste zeven TDRS-satellieten werden de drie volgende TDRS-kunstmanen, die deel uitmaakten van de tweede generatie, gebouwd door het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartbedrijf Boeing. Deze satellieten gingen tussen juni 2000 en december 2002 de ruimte in. Om de kwaliteit van het netwerk te kunnen blijven garanderen, selecteerde NASA in 2007 de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA opnieuw Boeing om de derde generatie Tracking & Data Relay Satellite (TDRS) kunstmanen te bouwen. Het contract omvatte het ontwerp en de bouw van drie nieuwe TDRS-satellieten en had een totale waarde van meer dan 1 miljard dollar. Deze eerste TDRS-satelliet van de derde generatie (TDRS-K) heeft een gewicht bij het lanceren van 3,4 ton en werd uitgerust met ondermeer twee 4,5 meter grote regelbare schotelantennes waarmee men signalen kan versturen en ontvangen in de S-, Ku- en Ka-band. De twee volgende TDRS-satellieten, die deel uitmaken van de derde generatie, moeten in januari 2014 en 2015 in de ruimte gebracht worden en moeten op termijn, net als de TDRS-K, de oudste TDRS-satellieten vervangen. Deze drie nieuwe TDRS-satellieten zullen in de toekomst ook een cruciale rol spelen bij ondermeer het doorsturen van data afkomstig van de opvolger van de Hubble Space Telescope en bij toekomstige bemande Amerikaanse ruimtevluchten.

Atlas 5De Atlas 5 raket met aan boord de TDRS-K satelliet is klaar om gelanceerd te worden - Foto: Justin Ray

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2004

Het gebeurde toen

Roy Tucker, David J. Tholen en Fabrizio Bernardi ontdekken de planetoïde 99942 Apophis. Deze aardscheerder, die tot de Aten-planetoïden behoort, draait in 323 dagen om de zon, waarbij haar baan tweemaal per jaar die van de Aarde snijdt. Op basis van de helderheid werd de diameter op 410 meter geschat, later werd de afmeting bijgesteld naar 325 meter. De eerste waarnemingen van de planetoïde wezen op een relatief grote kans dat Apophis in 2029 de aarde zou raken. Latere waarnemingen brachten de mogelijk inslagdatum op 2036 en lieten de kans op een inslag op de aarde of maan variëren van 1,6% tot praktisch 0.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

76%

Sociale netwerken