Lancering van een Amerikaanse Atlas V raket
Foto: John Studwell

In de nacht van dinsdag 16 op woensdag 17 september 2014 heeft een Amerikaanse Atlas V raket in opdracht van een Amerikaanse overheidsdienst met succes een geheime satelliet in de ruimte gebracht. De Atlas V raket vertrok om 02u10 Belgische tijd vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida en de geheime vracht succesvol uit in een baan om de Aarde.

In tegenstelling tot andere geheime vrachten die de Verenigde Staten in de ruimte brengen, hangt er rond deze lancering bijzonder veel mysterie en geheimhouding. Zo is de precieze opdrachtgever achter deze missie onbekend wat zeer opvallend is. Amerikaanse spionagesatellieten worden meestal in opdracht van het National Reconnaissance Office (NRO) of het Amerikaanse ministerie van defensie (DOD) in de ruimte gebracht die op hun beurt de informatie van deze satellieten doorspelen naar Amerikaanse inlichtingendiensten zoals de CIA of Amerikaanse strijdkrachten. Satellietwaarnemers weten dan ook vaak om welk type satelliet het gaat doordat de baan om de Aarde of het algemene doel van deze ruimtetuigen bekend is. In het geval van deze missie, die de naam ‘CLIO’ kreeg, weten we enkel dat de satelliet werd gebouwd door het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartbedrijf Lockheed Martin. Volgens internetbronnen zou deze satelliet gebouwd zijn op een A2100 platform dat Lockheed Martin gebruikt voor commerciële communicatiesatellieten. Hierdoor vermoeden satellietwaarnemers dat CLIO wel eens zou kunnen gebruikt worden voor geheime communicatiedoeleinden aangezien sommigen er vanuit gaan dat deze satelliet in een geostationaire baan zal geplaats worden. Indien CLIO niet in een geosynchrone baan wordt geplaatst, wordt het mysterie nog groter doordat andere banen om de Aarde, zoals de middelhoge baan (MEO), niet echt wordt gebruikt voor geheime satellieten. CLIO mag dan een ultrageheime vracht zijn, toch zijn er gelijkenissen met een andere, soortgelijke missie die de naam ‘PAN’ kreeg. Deze geheime satelliet werd eveneens gebouwd op een A2100 platform en werd in september 2009 in de ruimte gebracht door een Atlas 5 raket. Sindsdien bevindt PAN zich in een geostationaire baan om de Aarde en begaf deze satelliet zich al verschillende malen naar andere locaties. Of CLIO en PAN echter deel uitmaken van één project of voor dezelfde doeleinden worden gebruikt, is niet geweten. Dit was de 49ste keer dat de Verenigde Staten een Atlas 5 raket lanceerden. Onderaan dit artikel kan u het filmpje van de lancering bekijken!

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2004

Het gebeurde toen

De Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers gaat aan boord van de Sojoez TMA-4 ruimtecapsule voor een eerste keer de ruimte in. Tijdens zijn eerste ruimtemissie verblijft hij enkele dagen aan boord van het internationale ruimtestation ISS in het kader van de DELTA missie. De naam 'DELTA' is een acroniem voor Dutch expedition for life science, technology and atmospheric research maar verwijst ook naar de rivierdelta van Nederland. Gedurende het verblijf van André Kuipers aan boord van het ISS voert hij wetenschappelijke experimenten uit op vlak van biologie, geneeskunde, technologische ontwikkeling, natuurkunde en aardobservatie. Foto: ESA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken