woensdag, 18 november 2015 20:52

Rusland brengt eerste EKS-satelliet in de ruimte

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Lancering van een Sojoez-2.1b raket Lancering van een Sojoez-2.1b raket Foto: Roscosmos

Rusland heeft op dinsdag 17 november 2015 een militaire satelliet in de ruimte gebracht die deel zal uitmaken van een nieuw Russisch waarschuwingssysteem waarmee men aanvallen van buiten Rusland met vijandige raketten kan detecteren. De geheime satelliet vertrok om 08u34 Belgische tijd vanop de Plesetsk lanceerbasis in het noorden van Rusland en werd succesvol in de ruimte uitgezet door een Sojoez-2.1b draagraket. 

Tijdens deze lancering werd een gemoderniseerde Sojoez draagraket gebruikt die gebruikt maakt van een vernieuwde raketmotor in zijn derde trap. Deze trap kan meerdere malen tot ontbranding worden gebracht waardoor de satelliet in een zeer specifieke baan om de Aarde kan worden gebracht. Rusland gaf niet veel gegevens vrij over deze lancering maar volgens Amerikaanse militaire volgstations werd de satelliet uitgezet in een elliptische baan met een aphelium van 23 953 kilometer. De satelliet, die de naam 'Tundra' kreeg en officieel de naam 'Kosmos 2510' draagt, maakt deel uit van het nieuwe Russische EKS (Edinaya Kosmicheskaya Sistema) systeem. Dit waarschuwingssysteem zal bestaan uit een netwerk van speciaal ontwikkelde satellieten die aanvallen van vijandige raketten, afkomstig van buiten Rusland, samen met radars op de grond moeten identificeren en in kaart brengen. Wanneer de satellieten van het EKS-systeem een vijandige aanval van één of meerdere raketten zouden onderscheppen, kan deze informatie meteen worden doorgegeven aan het Russische ABM-3 afweersysteem dat onder andere Moskou moet beschermen. Rusland begon in 2000 al met de ontwikkeling van het nieuwe EKS-systeem dat op termijn de verouderde US-K en US-KMO waarschuwingssystemen moet vervangen. De eerste EKS-satelliet werd gebouwd door RKK Energia en zal net als zijn opvolgers gebruikt worden door de Russian Aerospace Defence Forces (VKS). Uiteindelijk moeten tegen 2016 een zestal EKS-satellieten in de ruimte gebracht worden waarvan de tweede al in 2016. Dergelijke waarschuwingssystemen zijn niet nieuw en kennen hun oorsprong uit de Koude Oorlog. Zo werden deze systemen door het Westen en de Sovjet-Unie in het leven geroepen om eventuele aanvallen met lange afstandsraketten te kunnen onderscheppen. Het vorige Russische waarschuwingssysteem werd in de jaren '70 opgestart en bestond uit twee soorten satellieten: US-KMO en US-K. De satellieten werden uitgerust met infrarood en optische telescopen en sensoren waarmee men lanceringen van vijandige raketten vanuit de ruimte kon detecteren. Bekijk hieronder de beelden van deze lancering! 

Media

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1789

Het gebeurde toen

De Britse astronoom William Herschel ontdekt de Saturnusmaan Mimas die werd genoemd naar een zoon van Gaia uit de Griekse mythologie. Deze maan heeft een diameter van 397 kilometer en wordt gekenmerkt door een grote inslagkrater met een doorsnede van 130 kilometer die genoemd werd naar de ontdekker van deze maan. Mimas' lage dichtheid is een aanwijzing dat de maan voor een groot deel uit bevroren water bestaat, met maar een kleine hoeveelheid gesteenten. Op 1 September 1979 vloog de Amerikaanse ruimtesonde Pioneer 11 op een afstand van 104.263 kilometer langs het oppervlak van Mimas. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 50

Messier 50
M50 is een open sterrenhoop in het wintersterrenbeeld Monoceros (Eenhoorn). De cluster staat op een afstand van ongeveer 3 200 lichtjaar en heeft een werkelijke diameter van 20 lichtjaar. De…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken