woensdag, 18 november 2015 20:52

Rusland brengt eerste EKS-satelliet in de ruimte

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Lancering van een Sojoez-2.1b raket Lancering van een Sojoez-2.1b raket Foto: Roscosmos

Rusland heeft op dinsdag 17 november 2015 een militaire satelliet in de ruimte gebracht die deel zal uitmaken van een nieuw Russisch waarschuwingssysteem waarmee men aanvallen van buiten Rusland met vijandige raketten kan detecteren. De geheime satelliet vertrok om 08u34 Belgische tijd vanop de Plesetsk lanceerbasis in het noorden van Rusland en werd succesvol in de ruimte uitgezet door een Sojoez-2.1b draagraket. 

Tijdens deze lancering werd een gemoderniseerde Sojoez draagraket gebruikt die gebruikt maakt van een vernieuwde raketmotor in zijn derde trap. Deze trap kan meerdere malen tot ontbranding worden gebracht waardoor de satelliet in een zeer specifieke baan om de Aarde kan worden gebracht. Rusland gaf niet veel gegevens vrij over deze lancering maar volgens Amerikaanse militaire volgstations werd de satelliet uitgezet in een elliptische baan met een aphelium van 23 953 kilometer. De satelliet, die de naam 'Tundra' kreeg en officieel de naam 'Kosmos 2510' draagt, maakt deel uit van het nieuwe Russische EKS (Edinaya Kosmicheskaya Sistema) systeem. Dit waarschuwingssysteem zal bestaan uit een netwerk van speciaal ontwikkelde satellieten die aanvallen van vijandige raketten, afkomstig van buiten Rusland, samen met radars op de grond moeten identificeren en in kaart brengen. Wanneer de satellieten van het EKS-systeem een vijandige aanval van één of meerdere raketten zouden onderscheppen, kan deze informatie meteen worden doorgegeven aan het Russische ABM-3 afweersysteem dat onder andere Moskou moet beschermen. Rusland begon in 2000 al met de ontwikkeling van het nieuwe EKS-systeem dat op termijn de verouderde US-K en US-KMO waarschuwingssystemen moet vervangen. De eerste EKS-satelliet werd gebouwd door RKK Energia en zal net als zijn opvolgers gebruikt worden door de Russian Aerospace Defence Forces (VKS). Uiteindelijk moeten tegen 2016 een zestal EKS-satellieten in de ruimte gebracht worden waarvan de tweede al in 2016. Dergelijke waarschuwingssystemen zijn niet nieuw en kennen hun oorsprong uit de Koude Oorlog. Zo werden deze systemen door het Westen en de Sovjet-Unie in het leven geroepen om eventuele aanvallen met lange afstandsraketten te kunnen onderscheppen. Het vorige Russische waarschuwingssysteem werd in de jaren '70 opgestart en bestond uit twee soorten satellieten: US-KMO en US-K. De satellieten werden uitgerust met infrarood en optische telescopen en sensoren waarmee men lanceringen van vijandige raketten vanuit de ruimte kon detecteren. Bekijk hieronder de beelden van deze lancering! 

Media

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1985

Het gebeurde toen

Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana brengt een Ariane 1 raket de Europese Giotto ruimtesonde in de ruimte. Giotto was ESA's eerste 'deep space'-missie en had als doel om de komeet Halley te bestuderen. De sonde had de vorm van een cilinder met een diameter van 1,85 meter, een totale lengte van 2,85 meter en woog 960 kg. Na drie keer rond de Aarde te hebben gecirkeld, werd Giotto's motor gestart om de ruimtesonde zo in een interplanetaire baan te brengen zodat de sonde in maart 1986 langs de komeet Halley vloog. De sonde passeerde de kern op een afstand van slechts 596 kilometer. Foto: ESA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 64

Messier 64
M64, ook wel bekend als het 'Zwarte Oogstelsel', is een spiraalvormig sterrenstelsel in het sterrenbeeld Coma Berenices (Hoofdhaar). Het object dankt zijn naam aan een donkere vlek (een stofbaan) iets…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

64%

Sociale netwerken