vrijdag, 14 september 2012 03:59

Amerika brengt spionagesatellieten in de ruimte

Geschreven door
Beoordeel dit item
(7 stemmen)
Lancering vanop de Vandenberg lanceerbasis Lancering vanop de Vandenberg lanceerbasis Foto: USAF

Vanop de Amerikaanse militaire lanceerbasis Vandenberg in Californië is op donderdag 13 september 2012 met succes een Atlas V draagraket gelanceerd met aan boord twee spionagekunstmanen voor de US Navy en elf kleine CubeSats. De 33ste Atlas V raket vertrok om 23u39 Belgische tijd vanop lanceercomplex SLC-3E waarna vijf minuten later de berichtgeving met de media werd stopgezet omwille van de geheime lading aan boord van de draagraket.

Oorspronkelijk had deze lancering al in augustus 2012 moeten plaatsvinden maar omwille van technische problemen werd deze met enkele weken uitgesteld. De hoofdvracht aan boord van de Atlas V draagraket was NROL 36. Volgens waarnemers en specialisten zou deze vracht bestaan uit twee zogenaamde 'Naval Ocean Surveillance System' (NOSS) satellieten die ontwikkeld worden om schepen en vliegtuigen te volgen door middel van hun radiocommunicatie. De eerste NOSS-satellieten werden in 1976 in de ruimte gebracht met als doel de toenmalige vloot van Sovjet-schepen in kaart te kunnen brengen. Tijdens deze lancering werden voor de zesde maal NOSS-satellieten in de ruimte gebracht die deel uitmaken van de derde generatie. Satellietwaarnemers over de hele wereld kennen NOSS-satellieten zeer goed aangezien ze aan de nachtelijke hemel steeds te zien zijn als twee of drie lichtpuntjes die zich in formatie voortbewegen. Volgens waarnemers zouden de twee NOSS-satellieten een prijskaartje hebben van 1,3 miljard dollar.

Naast de geheime lading bracht de Atlas V raket ook elf kleine kunstmaantjes in de ruimte. Al deze nanosatellieten zijn zogenaamde 'CubeSats' en wegen niet meer dan 4 kilogram. Standaard CubeSats zijn satellieten die niet groter zijn dan 10 x 10 x 10 centimeter en worden ontwikkeld door universiteiten, onderzoeksinstellingen en bedrijven. Verschillende van de CubeSats die tijdens deze lancering in de ruimte gebracht werden, zijn 30 x 10 x 10 centimeter groot en bestaan dus eigenlijk uit drie standaard CubeSats. Doordat deze kunstmaantjes héél klein en licht zijn, worden ze vaak als 'passagiers' in de ruimte gebracht wanneer men grotere satellieten lanceert. Hierdoor zijn CubeSat-programma's veel goedkoper dan andere ruimtevaartprogramma's. De CubeSats die tijdens deze lancering in de ruimte gebracht werden, werden ontwikkeld om nieuwe technologieën uit te testen, het magnetisch veld van de Aarde te onderzoeken, te experimenteren met nieuwe communicatietechnieken of om kosmische röntgenstraling te meten. Vier van de elf CubeSats maakten deel uit van NASA's Educational Launch of Nanosatellite programma waarmee men studenten ervaring wil laten opdoen in de ruimtevaartindustrie.

Dit was de 615de maal dat de Verenigde Staten een Atlas raket lanceerde sinds deze in 1957 voor het eerst gebruikt werd.

Overzicht CubeSats die tijdens deze missie gelanceerd werden:

 • Aeneas (USA - University of Southern California)
 • SMDC-ONE 2.1 (USA - US Army)
 • SMDC-ONE 2.2 (USA - US Army)
 • STARE A (USA - Lawrence Livermore National Laboratories)
 • CINEMA 1 (USA, Zuid-Korea, UK - CINEMA Consortium)
 • CSSWE (USA - University of Colorado at Boulder)
 • CXBN (USA - Morehead State University)
 • AeroCube 4A (USA - The Aerospace Corporation)
 • AeroCube 4B (USA - The Aerospace Corporation)
 • AeroCube 4C (USA - The Aerospace Corporation)
 • CP 5 (USA - CalPoly)
Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1935

Het gebeurde toen

In de Russische stad Kaloega overlijdt de Russische wiskundeleraar Konstantin Tsiolkovski. Hij was de eerste die de link wist te leggen tussen de snelheid van een raket, de massa van een raket en de snelheid van het gas in de raketbuis aan het einde van een raket. Deze link noemt men vandaag de dag de 'raketvergelijking van Tsiolkovski'. Tsiolkovski kwam in 1895 ook met een idee om een raket te bouwen die functioneerde op vloeibare brandstof waarna hij een gedetailleerd plan maakte voor de bouw van een dergelijke raket. Door zijn theorieën en ideeën werd de bouw van een raket die ruimtevaart mogelijk zou maken aanzienlijk versneld waardoor Konstantin Tsiolkovski ook wel de 'vader van de ruimtevaart' wordt genoemd. Foto: Russian Federation

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

NGC 2841

NGC 2841
NGC 2841 is een helder spiraalvormig sterrenstelsel in het sterrenbeeld Ursa Major (Grote Beer). In kleine telescopen lijkt dit deep-sky object op een elliptisch sterrenstelsel maar in grotere telescopen is…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

96%

Sociale netwerken