De Kristall module (onderste module)

Op 31 mei 1990 werd de vierde module gelanceerd vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan bestemd voor het Russische Mir ruimtestation. Het ontwerp van deze nieuwe module werd net zoals zijn voorgangers gebaseerd op de plannen van de 77K module. Dit 11,9 meter lange cilindervormig gevaarte had bij zijn lancering een gewicht van 19,6 ton. Aan boord van de Kristall module bevonden zich tal van wetenschappelijke experimenten bestemd voor materiaalonderzoek, biotechnologie en astrofysica. Hierdoor werd dit het belangrijkste wetenschappelijke laboratorium van het Mir ruimtestation.

De Kristall module koppelde zich probleemloos aan het de Mir basismodule op 10 juni 1990. In totaal verbleef deze module 3 948 dagen in de ruimte waarna het samen met alle andere Mir modules opbrandde in de atmosfeer van de Aarde op 23 maart 2001. De zonnepanelen aan de buitenzijde van deze module verschilden van die aan de andere Mir modules. Deze panelen werden zo ontworpen om verschillende malen terug open en dicht te plooien tijdens de levensduur van het ruimtestation. De belangrijkste eigenschap aan de Kristall module was connectiemogelijkheid met het Russische ruimteveer Buran. De Kristall module beschikte over twee Androgynous Peripheral Attach Systems (APAS) koppelingssystemen waardoor het Russische ruimteveer zich via deze module kon vasthechten aan Mir ruimtestation. Toen het Buran programma in 1993 werd stopgezet wegens te grote budgettaire problemen werd de Kristall module dan maar gebruikt om te koppelen met het Amerikaanse ruimteveer tijdens het Shuttle-Mir programma. Op 26 mei 1995 werd de Kristall module verplaatst van de Y poort naar de X poort van de Mir basismodule. Vier dagen later werd de module opnieuw verplaatst en vastgemaakt aan de Z poort als voorbereiding op de komst van de nieuwe Spektr module. Een halve maand later werd uiteindelijk de Kristall module opnieuw aan de X poort bevestigd van de Mir basismodule waar het aan gekoppeld bleef tijdens de eerste koppeling met een Amerikaans ruimteveer in 1995. Op 17 juli 1995 kreeg deze module uiteindelijk zijn definitieve plaats aan de Z poort van de Mir basismodule. Tijdens de volgende koppeling met het Amerikaanse ruimteveer bracht de Space Shuttle een speciaal ontworpen kleine module mee (Mir Docking Module) waaraan het Amerikaanse ruimteveer zich kon vasthechten. Op deze manier moest men de Kristall module niet meer van locatie veranderen.

De Kristall module.

De belangrijkste astronomische experimenten aan boord van deze module kregen de naam Buket, Marina en Glazar. Deze hadden als doel astronomische observaties te maken in het ultraviolette gedeelte van het spectrum. Dankzij een krachtige telescoop kon men aan boord van de Kristall module astronomische objecten waarnemen tot magnitude 18. Verder bevond zich ook nog een kleine serre aan boord van de Kristall module waarmee men onderzoek deed naar planten en vegetatie die gekweekt werden in een gewichtloze omgeving. Op vlak van biotechnologisch onderzoek kon men beroep doen op de Svetlana, Ruchei, Biokrist, Rekomb, en Vita experimenten. De twee zonnepanelen waarover de Kristall module kon beschikken hadden een oppervlakte van 70 vierkante meter en konden het ruimtelabo voorzien van 8,4 kW. In totaal had deze module een leef- en werkruimte van 60,8 kubieke meter. Alles samen bevond zich voor 7 ton aan experimenten in deze module.

Kris Christiaens

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Oprichter & beheerder van Belgium in Space.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

34%

Dit gebeurde vandaag in 1974

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Mariner 10 vliegt op een afstand van 703 kilometer langs het oppervlak van de kleine planeet Mercurius. Tot 3 april 1974 werden foto's genomen van de planeet Mercurius door Mariner 10 en het ruimtetuig merkte een zwak magnetisch veld op bij de planeet. De instrumenten aan boord van Mariner 10 merkten ook zeer grote termepartuursverschillen in dag en nacht op bij deze planeet: tussen -183 en 187° C. In totaal nam de sonde tijdens deze eerste passage 2300 foto's.Dit onbemande ruimtetuig werd op 3 november 1973 in de ruimte gebracht en werd het eerste ruimtevaartuig dat twee planeten bezocht tijdens één ruimtemissie. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Sociale netwerken