Lancering van een Long March 5 raket vanop de Wenchang Space Launch Site.
Foto: Xinhua

De Wenchang Space Launch Site is de nieuwste lanceerbasis van China en is gelegen op het eiland Hainan in de Zuid-Chinese Zee. Deze Chinese lanceerbasis is de thuisbasis van de krachtige Long March 5 raketten waarmee China onder andere de eerste module van zijn Tiangong ruimtestation in een baan om de aarde bracht. Daarnaast worden vanop de Wenchang Space Launch Site ook de Long March 7 raketten gelanceerd die onder andere gebruikt worden voor het bevoorraden van het Chinese ruimtestation. Van alle Chinese lanceerbasissen is de Wenchang Space Launch Site het meest zuidelijk gelegen, slechts 19° boven de evenaar, waardoor raketten vanop deze locatie zwaardere vrachten kunnen lanceren ten opzichte vanop andere Chinese lanceercentra op het vasteland.

De bouw van de Wenchang Space Launch Site startte in september 2009 nadat China jarenlang op zoek was gegaan naar een locatie voor een nieuwe lanceerbasis die zo zuidelijk mogelijk moest gelegen zijn. Uiteindelijk koos men voor het eiland Hainan en werd in oktober 2007 beslist dat 1 200 hectare grond op het eiland zouden gebruikt worden voor de nieuwe lanceerbasis waardoor meer dan 6 000 mensen elders moesten gaan wonen. Het feit dat dit eiland zeer zuidelijk gelegen is en de boosterraketten van de draagraketten kort na de lancering in zee vallen, waren belangrijke voordelen voor de keuze van deze locatie. Op de Wenchang Space Launch Site bevinden zich vandaag de dag twee lanceercomplexen voor de Long March 5 en Long March 7 raketten. Deze lanceercomplexen bevinden zich op enkele honderden meters van de kustlijn en zijn verbonden aan twee gigantisch grote verticale assemblagetorens waarin men de onderdelen van de raketten op elkaar bevestigd. Na het einde van de bouw van deze lanceerbasis in 2014 werd op 25 juni 2016 de eerste Long March 7 raket gelanceerd vanop de Wenchang Space Launch Site. Enkele maanden later, in november 2016, werd uiteindelijk ook de eerste krachtige Long March 5 raket gelanceerd vanop deze locatie. Verwacht wordt dat de Wenchang Space Launch Site in de toekomst één van de belangrijkste lanceerbasissen wordt van China aangezien deze op termijn het Xichang Satellite Launch Center moet vervangen. Officieel valt de Wenchang Space Launch Site onder de bevoegdheid van Xichang Satellite Launch Center dat ook verantwoordelijk was voor de bouw van deze lanceerbasis.

In tegenstelling tot bij de andere Chinese lanceerbasissen op het vasteland maakt de Wenchang Space Launch Site geen gebruik van spoorwegen voor het transport van raketonderdelen. Hiervoor werd er in de buurt van de Wenchang Space Launch Site een speciale haven gebouwd waar de raketonderdelen per schip arriveren waarna ze naar de assemblagetoren worden gebracht. In de buurt van de Wenchang Space Launch Site werd ook de International Space City Wenchang gebouwd dat een soort stad van de toekomst moet worden helemaal in het teken van ruimtevaart en technologie. Dit 403 hectare groot gebied bevat een ruimtevaart themapark met hotels en moet op termijn de thuisbasis worden van tal van zowel Chinese alsook buitenlandse start-up bedrijven die actief zijn in de ruimtevaart en ruimtetechnologie. Met de International Space City Wenchang wil China vooral bedrijven en investeerders aan te trekken die actief zijn in onder andere aardobservatie, satellietnavigatie en kunstmatige intelligentie. China hoopt op termijn dat er in de International Space City Wenchang enkele tienduizenden mensen zullen wonen en werken.

Algemene gegevens Wenchang Space Launch Site

Naam: Wenchang Space Launch Site
Alternatieve naam: /
Land: China
Eigenaar: CASC
Hoogte: 5 m
Coördinaten: 19°36'52"N - 110°57'04"W
Start bouw: 2009

embed google map html

Overzicht operationele lanceercomplexen

Launch Pad 1: Long March 5
Launch Pad 2: Long March 7 / Long March 8

Wenchang Space Launch Site
De Long March 5 raket op zijn lanceercomplex op de Wenchang Space Launch Site - Foto: Xinhua

Wenchang Space Launch Site
Transport van een Long March 5 raket naar het lanceercomplex - Foto: Weibo.com

Wenchang Space Launch Site
De Long March 7 wordt overgebracht naar het lanceercomplex - Foto: Xinhua

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2003

Het gebeurde toen

Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana wordt de Europese ruimtesonde SMART-1 gelanceerd. SMART-1 had zowel een technisch alsook een wetenschappelijk doel. Zo werden tijdens deze missie instrumenten en technologieën getest voor toekomstige ruimtemissies. Eén van de belangrijkste onderdelen aan boord van SMART-1 was de SEP ionenmotor waarmee het ruimtetuig in de nacht van 15 op 16 november 2004 de Maan bereikte. Op 3 september 2006 stort SMART-1 te pletter op het Maanoppervlak.Foto: Arianespace

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

85%

Sociale netwerken